Cetateanul indian care si-a schimbat declaratiile a fost pus in libertate

Modul in care este judecat dosarul "Cocaina" arata cat se poate de clar influenta de care se bucura Ion Tiriac, atat Parchetul, cat si instantele avand grija ca fiul sau sa nu cumva sa fie "patat". Astfel, dupa ce ieri, Parchetul General, a hotarat sa-l trimita in judecata pe Tiriac junior doar pentru consum de droguri si nu pentru trafic, ieri, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa-l puna in libertate pe cel care a avut "bunavointa" de a-si schimba declaratiile care-l acuzau pe fiul omului de afaceri. In acelasi timp, Robert Mircea Sandu, singurul acuzat care a continuat sa sustina ca Ion Alexandru Tiriac este implicat intr-o retea internationala de trafic de droguri, va sta in continuare in arest.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, ieri, recursul formulat de Parchet impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti prin care se admisese cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv pentru cetateanul indian Shailendra Tyagi. Cercetat impreuna cu Robert Mircea Sandu in dosarul "Cocaina", Tyagi a reusit sa obtina bunavointa judecatorilor dupa ce a declarat ca a renuntat la consumul de droguri din anul 2003 dupa ce a urmat un tratament la o clinica specializata din India. In acelasi timp, avocatul cetateanului indian a sustinut ca acesta este un "om serios, implicat in afaceri". La termenul de la Tribunalul Bucuresti, acelasi avocat a depus mai multe documente de la politia si parlamentul indian in care se dovedeste ca acesta este un cetatean onorabil, cu "o atitudine deosebita, care a infiintat si a sprijinit fundatii din India si care a ajutat oamenii saraci din aceasta tara". Avocatul a mai spus ca Shailendra Tyagi este membru al unei familii regale din India si ca isi dedica timpul cresterii fiului sau in varsta de 11 ani.

O mana spala pe alta

Bunavointa instantelor fata de Tyagi a intervenit dupa ce acesta si-a retras acuzatiile pe care le formulase impotriva lui Tiriac junior. Astfel, la inceputul cercetarii penale, cetatenul indian a declarat ca i-a cunoscut pe Ion Alexandru Tiriac si pe prietena sa din acea perioada, Raluca Sandu, in 1999, in clubul Sydney din Bucuresti. El a sustinut ca toti cei care au stat la masa au mers intr-o camera cu destinatie de depozit unde au consumat cocaina. Mai mult, Tyagi a declarat ca a participat la mai multe petreceri, in perioada 1999-2003, la care Ion Tiriac si prietenii sai au consumat cocaina, dand amanunte despre locurile in care acestea au avut loc, dar si ca in decembrie 2003 a cumparat de la Ion Alexandru Tiriac un gram de cocaina la pretul de 100 de euro. Brusc, pe 22 septembrie, Tyagi Shailendra a revenit asupra declaratiilor anterioare precizand, ca a fost consumator de cocaina, dar uitand restul amanuntelor referitoare la Tiriac. Toate declaratiile acordate anterior au fost retractate, indianul povestind doar ca l-a vazut pe Tiriac in anumite locatii, dar ca nu stie daca acesta a consumat sau nu cocaina. In cadrul audierii, Tyagi Shailendra a "subliniat ca niciodata nu a cumparat cocaina de la Ion Alexandru Tiriac, nu l-a rugat sa-i procure cocaina, intrucat el se aproviziona cu cocaina de la Radu Nastase Eugen si Lupo, precizand ca declaratiile anterioare le-a dat sub stres, fiind confuz si speriat de ceea ce i se intampla", se arata in rechizitoriul inaintat instantei. Prin acelasi act de sesizare a instantei, Parchetul a modificat incadrarea faptelor comise de indian, acesta fiind acuzat doar de consum, si nu de trafic asa cum fusese initial. Diferenta dintre cele doua acuzari este imensa. In cazul traficului, pedeapsa este de la 15 la 20 de ani de inchisoare, in timp ce pentru consum, se poate scapa si cu o pedeapsa cu suspendare.

Robert Sandu: "Nu am facut decat sa-mi ajut un prieten"

In ceea ce-l priveste pe Robert Mircea Sandu, Instanta si Parchetul nu au mai fost la fel de darnice. Curtea de Apel a respins cererea de eliberare, Sandu continuand sa ramana in arest, iar Parchetul isi sustine, inca, acuzatiile de trafic de droguri de mare risc. In declaratiile date in fata anchetatorilor, Sandu a povestit ca, in vara anului 2003, cu ocazia unei vizite la locuinta lui Ion Alexandru Tiriac din Pipera acesta i-a spus ca stie ca este consumator de droguri, ca a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, iar documentul care atesta acest lucru se afla la Razvan, garda de corp a lui Ion Alexandru Tiriac, cerandu-i in mod expres sa-i procure cocaina. In aceste conditii, Sandu a precizat ca din vara anului 2003 i-a adus lui Ion Alexandru Tiriac cocaina de ordinul gramelor, la pretul variind intre 80-120 de euro sau dolari si a povestit ca in convorbirile telefonice purtate cu Tiriac, referindu-se la cocaina, folosea expresia de "tricouri". "Nu am facut decat sa ajut un prieten. Nu sunt traficant si nici consumator nu mai sunt din 2003. Acum eu sunt singurul vinovat, el fiind cercetat in stare de libertate", a sustinut, ieri, in fata judecatorilor Robert Mircea Sandu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.