Ezitarile PSD fata de semnarea protocolului de colaborare parlamentara cu PRM incepe sa starneasca nervozitati si in randul peremistilor.

Presedinta organizatiei de tineret a PRM, deputatul Lia Olguta Vasilescu, este deocamdata singura care a exprimat rezerve fata de utilitatea acordului.

Semnalul nu este lipsit totusi de o importanta pentru un partid cunoscut ca fiind foarte disciplinat, in care membrii nu incalca indicatiile conducerii fara a risca sanctiuni severe sau chiar excluderi spectaculoase.
"Daca Vadim Tudor ne va cere sa fim de acord cu acest protocol, noi vom da curs cererii sale si a Biroului Permanent al partidului, pentru ca suntem un partid disciplinat, dar majoritatea membrilor considera ca PSD este un partid care are multi membri corupti si nu vrem ca imaginea noastra sa fie asociata cu ei. Nici noua nu ne place sa dam explicatii electoratului ori de cate ori un membru PSD da cu subsemnatul pe la DNA", a declarat Vasilescu.

Aceasta sustine ca nu PRM este principalul beneficiar al intelegerii, ci PSD datorita faptului ca partidul sau este perceput in opinia publica drept un partid de oameni curati, spre deosebire de problemele de imagine pe care le au social-democratii. Lucian Bolcas si Gheorghe Funar au refuzat sa comenteze afirmatiile colegei lor, dar au precizat ca nu au auzit de opozitie in randul grupurilor parlamentare ale PRM fata de acord.
In schimb, Funar a declarat ca "daca PSD isi schimba atitudinea, vor suporta consecintele" sugerand apoi ca renuntarea la protocol ar putea nemultumi membrii simpli ai PSD care-si doresc o opozitie unita.

Declaratiile lui Vasilescu survin intr-un moment in care problema protocolului a ramas in suspensie, cel putin pentru PSD.

PSD - un pas inainte, doi inapoi

Initial, presedintele PRM anuntase vinerea trecuta ca intelegerea este definitiva, urmand ca marti sau miercuri cei doi presedinti de partid sa semneze documentul intr-o ceremonie ce urma sa se desfasoare la Palatul Parlamentului. Insa Vadim a fost lasat luni in offside de BPN al PSD, care nu a ajuns la o concluzie definitiva in chestiunea semnarii protocolului. Miercuri situatia era aceeasi, incoerentele PSD dand loc speculatiilor.

Daca Lucian Bolcas, vicepresedinte executiv al PRM, si Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD, au dat publicitatii un comunicat prin care anuntau ca protocolul va fi semnat dupa Raportul de tara, dupa cateva ore Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, anunta ca nu se va semna nici un protocol.
In locul acestuia va functiona doar o intelegere verbala, un "gentlemen agreement".

Acesta a sugerat chiar ca proiectul sustinerii in comun a unei motiuni de cenzura nu a fost aprobat definitiv de PRM. Singurul pas concret pe care l-a facut PSD in aceasta perioada a fost nominalizarea echipei care va lucra la redactarea motiunii de cenzura.

In paralel, continua negocierile intre cele doua partide. Conform declaratiilor lui Lucian Bolcas, a continuat si seria discutiilor la nivel de presedinti. Geoana si C.V. Tudor au vorbit si luni, si marti pe aceasta tema.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.