Vasile Dincu, reprezentantul grupului de la Cluj, sustine ca protocolul de colaborare negociat de Mircea Geoana cu Vadim Tudor este „o greseala“ si ca il va pune astazi in discutie in partid.

"Ma intristeaza faptul ca unii au inceput sa ne considere P(B)SD - Partidul Botanistilor Social Democrat - adica al celor care 'pun botu’>> la orice propunere", spune Vasile Dincu, intrebat de "Cotidianul" cum comenteaza intentia PSD de a incheia un protocol de colaborare intre PRM si PSD. Este un atac fara precedent la Mircea Geoana, o critica virulenta a presupuselor inabilitati politice ale liderului PSD, gratulat de Ion Iliescu cu apelativul "prostanac". Geoana a confirmat vineri la Pitesti ca s-a intilnit joi cu Vadim Tudor pentru a negocia un protocol de colaborare parlamentara intre PRM si PSD, cele doua partide urmind sa semneze impreuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului.

"Certificat de buna purtare pentru PRM"

Vehementa atacului surprinde cu atit mai mult cu cit el vine din partea celui care l-a ajutat pe Mircea Geoana sa ajunga la conducerea PSD. Or, prin iesirea sa de acum, Dincu ii netezeste coborirea de pe tron si il vulnerabilizeaza in fata adversarilor din partid. Vasile Dincu califica negocierea protocolului de colaborare intre PRM si PSD drept "o greseala" si "o capcana pentru PSD".

"Propunerea PRM este o incercare de a stopa pierderea de simpatizanti catre partidul lui Gigi Becali. Asocierea cu PSD este un fel de certificat de buna purtare, o speranta ca ar fi un partid care ar putea sa guverneze. Un fel de semn ca s-a sfirsit cu perioada de damnare a PRM", sustine Dincu. El spune ca va atrage atentia conducerii PSD in sedinta de astazi ca PRM "nu a reusit sa iasa din cadrele definirii lui publice ca partid extremist" si ca, "din punct de vedere strategic, orice protocol ar fi o greseala".

PSD risca in plan extern

In analiza pregatita pentru sedinta de astazi, Vasile Dincu inventariaza un set de argumente impotriva incheierii protocolului cu PRM. Unul dintre cele mai puternice face referire la riscul problemelor externe: "PSD nu poate semna orice protocoale din cauza apartenentei la Internationala Socialista.

Cred ca avem in protocolul de asociere o mentiune legata de aliante cu partide extremiste". Dincu mai spune ca, in plan intern, efectul electoral al apropierii de PRM ar putea fi confirmarea situatiei dificile in care se afla PSD, astfel ca "se va putea considera ca partidul face gesturi disperate. Aceasta perceptie nu poate decit sa-i alunge pe simpatizanti. Cred ca se da o batalie pentru a sparge nucleul dur al PSD".

Vadim, comparat cu Petre Roman

Vasile Dincu atrage atentia asupra inconsecventei PRM. El afirma ca PRM a reactionat dur la sondajul IMAS, atacind partidul si pe Mircea Geoana, iar peste o zi face propuneri de colaborare. In plus, Dincu sustine ca este si o incercare de repozitionare a PRM in proximitatea PSD, desi Vadim Tudor se declara pina mai ieri partid popular, iar pina acum un an "partid nationalist, autodesemnat".

"Incercarea PRM de a se apropia de PSD pentru a crea confuzie in stinga este similara cu tentativa lui Petre Roman, cu Polul Social", spune Dincu. El mai spune ca "exista practicile consultarilor intergrupuri care ne ajung" si ca "nu e nevoie de nici un fel de protocoale pentru colaborarea cu PRM". "Miscarea lui Vadim Tudor este una inteligenta. Daca noi acceptam, ea devine foarte inteligenta, dar pentru noi ar fi o mare timpenie", mai crede Dincu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.