Batalia pentru formarea Polului Social, constructie politica lansata de Ion Iliescu si Petre Roman a pus PSD la grea incercare.

In acest capitol se poate inscrie si un document intern, intrat in posesia redactiei noastre. Acesta este un soi de analiza politica a unor strategi anonimi, care acrediteaza ideea ca lansarea Polului Social nu depinde de PSD si ca Mircea Geoana face special o politica proasta pentru a tine partidul sub un scor electoral de 15%, care i-ar permite sa intre docil, intr-o coalitie la putere. In plus, se lanseaza ideea necredibilitatii lui Geoana, care a ajuns prin puci sa preia partidul.

Geoana nu-i un presedinte legitim

Iata ce se spune in documentul intern: "cei care lucreaza acum la configurarea miscarii au luat in calcul o serie de triste concluzii ale analistilor. Una dintre acestea se refera la faptul ca principalul partid al stangii romanesti, PSD, a cazut intr-o capcana de imagine, iar criza din interiorul partidului nu isi are originea in criza de legimitimitate a lui Geoana, cat mai ales in incapacitatea sa si a grupului de la Cluj de a oferi o perspectiva partidului. Pentru cea mai mare parte a PSD, convingerea este ca, dupa pierderea puterii, Ion Iliescu impreuna cu Adrian Nastase, ar fi trebuit sa preia fraiele conducerii, pentru a asigura echilibrul partidului in perioada consumarii socului trecerii in opozitie. Cel putin asa se stabilise inainte de Congresul din 21 aprilie 2005."

Aceeasi analiza interna acrediteaza ideea ca Polul Social a inceput sa se coalizeze tocmai ca expresie a nemultumirii unor PSD-isti, fata de complotul tradarii lui Ion Iliescu, de la Congres: "S-a intamplat ceva de neinteles: Mircea Geoana a rupt acest consens si nu a facut-o in mod cinstit, pentru ca daca el voia sa candideze, trebuia sa-si defineasca platforma si sa spuna: 'Da, sunt reprezentantul grupului de la Cluj, intru in competitie!>>. Dar, din momentul in care vii in ultima clipa, prin niste aranjamente de culise, nimeni nu-ti mai acorda niciun fel de credibilitate. Toata lumea stie cum s-a manipulat votul, cum au facut niste oameni compromisuri", se spune in analiza interna.

In finalul documentului se mai face referire la negocierile de taina dintre liderul PSD, Mircea Geoana, si liderii PD, de la Hotel Phoenicia, intalnire care a fost catalogata de unii lideri PSD ca fiind o "intoxicatie de presa".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.