Mircea Geoana si Ion Iliescu au avut o intalnire intre patru ochi pentru a pune capat diferendelor legate de Polul Social, proiect initiat de fostul presedinte impreuna cu Petre Roman.

Pozitia presedintelui PSD fata de ideea celor doi a oscilat continuu in decursul ultimelor luni, de la dezaprobare la disponibilitate pentru discutii. Desi parea ca s-a ajuns la un acord ca si PSD sa se implice, ostilitatile dintre Iliescu si Geoana au fost din nou declansate de un consilier al celui din urma, Marius Lazar. Intr-un comunicat semnat de acesta se arata ca membrii PSD care se implica in crearea altor constructii politice de stanga in afara PSD se situeaza in afara partidului.

Iliescu catre Geoana: "N-ai inteles nimic"

Amenintarea voalata cu excluderea a tensionat atmosfera dinaintea sedintei grupului senatorial al PSD de marti seara. Mircea Geoana a spus, inaintea inceperii sedintei, ca PSD a incurajat intotdeauna crearea unui for civic neguvernamental cu orientare de stanga, dar ca este "extrem de rezervat" fata de o noua constructie politica pe aceasta zona. "Daca e vorba de initiative neguvernamentale civice, toata lumea e libera sa se inhame la orice fel de proiect.

Daca insa e vorba de un proiect politic, aici e rolul PSD sa-si spuna un punct de vedere si acesta este foarte rezervat daca e vorba de o constructie politica", a mai spus liderul PSD. Intrat in "cusca cu lei", Geoana a avut de indurat, conform unor informatii neoficiale, reprosurile senatorilor apropiati lui Iliescu. Primul punct a fost comunicatul lui Lazar, unul dintre participanti remarcand ca: "Suntem obisnuiti sa discutam cu sefi de statie, nu cu acari!". Mai multi colegi de-ai lui Iliescu au cerut chiar sanctionarea "acarului". Geoana a negat ca ar fi stiut de respectivul comunicat, dar in cursul sedintei a dovedit contrariul.

Presedintele PSD si-a aratat si el nemultumirea ca discutiile privind Polul Social au fost purtate in afara partidului, situatia in care Geoana a trebuit sa afle din presa ce se intampla. "E problema ta! Nu ai inteles nimic!" a ripostat Iliescu amintindu-i lui Geoana ca a refuzat sa onoreze invitatia de acum cateva luni la prima reuniune in cadru mai larg a celor interesati de proiect. Cel acuzat nu a ramas dator si a spus ca nu-i place sa frecventeze intalniri la care "nu iti acorda nimeni cuvantul".

Impacare dupa repriza a doua

Cum duelul de la grup nu a dus la o pozitie comuna, cei doi preopinenti au simtit nevoia sa se intalneasca in particular. Dupa acest te^te-a`-te^te, cei doi au parut mai relaxati si chiar satisfacuti unul de celalalt. "Am avut ocazia sa ne clarificam pozitiile. Este vorba de o reactivare a unui Forum Democratic care a mai activat si in 2000, deci o chestiune neguvernamentala. Atata vreme cat discutiile vor ramane in zona neguvernamentala, nu e nici o problema nici pentru PSD", a declarat Geoana care, dupa spusele sale, a fost asigurat ca Polul Social nu va fi o formatiune politica asezata "langa, pe dedesubt sau pe deasupra PSD".

Geoana a primit chiar invitatia de a participa pe 3 mai la (re)lansarea Polului Social, invitatie pe care, de data asta, vrea sa o onoreze.
Iliescu a precizat si el ca Polul nu va avea platforma electorala si nici structuri politice de partid. Senatorul a precizat ca el a cerut intrevederea intr-un cadru restrans pentru a pune capat disputelor. Nu este prima data cand cei doi convin ca si PSD sa se implice in Polul Social. De fiecare data insa, Geoana a revenit la suspiciunile anterioare. Pentru ca acest dans pe principiul "un pas inainte, doi inapoi" sa inceteze, decizia celor doi a fost adusa la cunostinta Biroului Permanent National, intrunit aseara, astfel incat PSD sa aiba o pozitie clara inainte de 3 mai.

Filialele din Ardeal se opun

Pozitiile liderilor PSD care au venit la sedinta BPN erau diferite. Vicepresedintele Ilie Sarbu a spus ca este impotriva acestui proiect si a anuntat ca va cere un vot fata de atitudinea social-democratilor fata de proiectul lui Iliescu. Sarbu a afirmat ca filialele ardelene nu agreeaza ideea in discutie: "Vom analiza si ne vom supune majoritatii, dar, in principiu, nu suntem de acord".

Un alt vicepresedinte al PSD, Rovana Plumb, a spus ca asteapta sa afle mai exact ce presupune formarea unui Pol Social. In schimb Mihai Tanasescu era mai bine informat decat colega sa. Acesta crede ca este binevenita o discutie de ordin ideologic despre stanga romaneasca, dar a precizat ca rolul PSD este determinant.

"Cred ca PSD are un rol foarte important in aceasta discutie ideologica si fara PSD nu ar avea sens o asemenea discutie", a apreciat Tanasescu. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a reluat tezele sustinute de Iliescu aratand ca se impune participarea PSD, deoarece Polul este un forum de discutie si nu o structura politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.