Fondul Proprietatea a devenit un nou motiv de disputa intre PNL si PD.

Acest fond a fost creat in 2005 pentru despagubirea proprietarilor abuziv deposedati de regimul comunist, dar carora nu li se mai pot restitui in natura proprietatile confiscate. Fondul Proprietatea a fost infiintat legal pe 29 decembrie 2005, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului. Senatorul PD Marius Marinescu crede ca infiintarea societatii pe actiuni ingradeste doua drepturi fundamentale prevazute de Constitutie: in primul rind este nesocotit dreptul la libera asociere, iar fostii proprietari sunt acum obligati sa-si tranzactioneze dreptul de proprietate.

Dincolo de obiectiile de natura constitutionala, Marinescu nu ezita sa acuze existenta unui grup de interese care urmareste sa transforme Fondul intr-o escrocherie de proportii. "Fondul Proprietatea este un MegaSAFI al zilelor noastre, o escrocherie mascata, prin care se urmareste acapararea unei parti semnificative din avutia nationala.

La temelia acestei "constructii" regasim persoane care au legatura cu defunctul fond SAFI, demnitari din Executiv si din Parlament, o increngatura de nasi, fini, fii, cumnati, fosti parteneri de afaceri si asociati in firme, oameni care au renuntat la privilegiile conferite de functii de demnitate publica pentru a "activa" in fondul Proprietatea", acuza Marinescu intr-un comunicat de presa.

Directia atacului sau este destul de transparenta, mentiunile referitoare la escrocheria SAFI, in care au fost implicati si fruntasi ai PNL, nelasand vreun dubiu. El sustine ca se incearca deposedarea fostilor proprietari printr-o "nationalizare definitiva" in beneficiul catorva persoane.

Senatorul afirma ca nu era necesara infiintarea acestui fond intrucat exista resurse bugetare care ar fi permis despagubirea in bani, resurse provenite din privatizarea Postei Romane si a BCR. Marinescu a insinuat ca cercuri guvernamentale au introdus infiintarea Fondului Proprietatea in pachetul privind reforma justitiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Astfel, a fost ocolita dezbaterea parlamentara pe marginea sa.

In replica, Bogdan Olteanu sustine ca tocmai cei ce exercita presiuni asupra Fondului incearca sa loveasca in interesele proprietarilor. "Presiunile care se fac acum asupra Fondului Proprietatea lovesc tocmai in cei pe care statul vrea sa-i despagubeasca de 60 de ani. Estimam la 4-5 miliarde de euro valoarea acestui fond. Astfel, ii vom putea despagubi in mod onest pe proprietari. Oamenii nu vor mai fi obligati sa vanda la preturi mici", a declarat presedintele Camerei Deputatilor.

Acesta sustine ca sunt interese pentru scaderea valorii Fondului pentru ca, mai tarziu, cei interesati sa poata cumpara actiuni la un pret mai mic: "Acele persoane vor sa scada valoarea fondului si apoi sa cumpere actiunile la pret mic. Va fi o licitatie internationala pentru administrarea Fondului Proprietatea si probabil ca o firma puternica va administra acest fond. Deocamdata, fondul nu a functionat pana acum", a declarat Olteanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.