Subiectul principal al sedintei de ieri a Consiliului National al Audiovizualului a fost aparitia simbata, pe mai multe posturi de televiziune, a presedintelui Ion Iliescu in timp ce se tundea propagandistic la frizeria lui nea Zamfir. Membrii CNA s-au impartit in doua tabere, una condusa de Ralu Filip si alta de Rasvan Popescu.

Rasvan Popescu a sustinut ca difuzarea stirii respective de sase posturi de televiziune - Antena 1, PRO TV, Prima TV, Realitatea TV, National TV -, dar si de Europa FM este o incalcare a articolului 62, alin. 3 din Legea 373 cu privire la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului: "Candidatii care detin functii publice pot aparea in emisiunile informative numai in probleme legate de exercitarea functiei lor". Pe de alta parte, Ralu Filip considera ca nu s-a produs o incalcare a legii. In vreme ce Rasvan Popescu vorbea strict despre aparitia lui Ion Iliescu ca sef al statului, fara sa-si fi exercitat functia, Ralu Filip a insistat (aproape trei ore) pe faptul ca nu a fost incalcat articolul 61, alin. 1: "In perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale sau candidatii independenti aflati in competitie au acces la posturile publice si private de radiodifuziune si televiziune, inclusiv la cele prin cablu, numai la emisiunile si dezbaterile electorale...". Ralu Filip a considerat ca art. 62 ar fi subordonat art. 61, deci acesta primeaza. Logica lui Ralu Filip s-ar transpune astfel: daca art. 61 nu a fost incalcat rezulta ca nici art. 62 nu avea cum sa fie incalcat. In detaliu, acesta considera ca art. 62 se refera numai la accesul candidatilor de orice fel "pe sticla", considerind similare conceptele de "acces" si "aparitie". Astfel, fara sa ia in considerare problema pusa de Rasvan Popescu, Ralu Filip a insistat pe definitia proprie a accesului in programele de stiri: "Acces inseamna adresarea directa catre public".

Ralu Filip: "Dar pe Basescu nu l-ai vazut la PRO TV?"

Un alt argument al lui Ralu Filip in fata colegului sau Rasvan Popescu a fost: "Dar pe Basescu nu l-ai vazut la PRO TV? Numai pe Iliescu l-ai vazut?". Traian Basescu a aparut, la fel ca si Adrian Nastase si Petre Roman, intr-un calup de stiri scurte, stiri electorale despre agenda lor de campanie. La rindul sau, un alt membru al consiliului, Cristina Trepcea, numita in CNA la propunerea guvernului, a sarit in ajutorul televiziunilor, invocind "ineditul" stirii difuzate. Trepcea a argumentat ca subiectul nu putea fi ratat de nici o echipa editoriala: "Am vorbit cu oameni din redactii, care mi-au spus ca stirea era atit de misto incit si-au asumat riscul primirii unei sanctiuni". Printre argumentele sustinute ulterior tot de Ralu Filip s-a aflat si acela ca Ion Iliescu a fost prezentat drept candidat si nu presedinte, astfel singura problema raminind difuzarea de material electoral in weekend. Cu toate acestea, in textele folosite pentru prezentarea stirii s-au utilizat titulatura de presedinte sau sintagme gen "primul om din stat" sau "seful statului". Insistentele lui Rasvan Popescu, sustinut de Serban Pretor si Gabriela Stoica, toate referindu-se la subiectul articolului 63, au fost zadarnice. Votul, urgentat de Ralu Filip, a avut ca rezultat nesanctionarea nici uneia dintre televiziuni. Voturile lui Rasvan Popescu, Serban Pretor, Gabriela Stoica si Attilla Gasparik nu au fost suficiente. Pentru ca discutiile continuau dupa supunerea la vot, Ralu Filip a incheiat subiectul simplu: "Cei care am votat impotriva nu am considerat ca s-a incalcat legea". A fost inca o sedinta CNA in cadrul careia hotaririle au fost luate in functie de interpretarile personale ale unei legi.

Gigi Becali, presat sa-l scoata pe Amza Pellea din clipul electoral

Un alt subiect intrat in atentia CNA a fost clipul electoral al candidatului la presedintie Gigi Becali in care sint folosite imagini din filmul "Mihai Viteazul". Regizorul filmului si posesorul drepturilor de autor, Sergiu Nicolaescu, a adus la cunostinta CNA faptul ca Gigi Becali nu a platit drepturi de cesiune pentru imagini din film. Oana Pellea, fiica actorului principal, si-a exprimat la rindul sau, in scris, dezaprobarea fata de utilizarea imaginii tatalui sau fara sa-i fi fost cerut acordul. In cazul in care aceste acuzatii vor fi confirmate de CNC, CNA va cere televiziunilor sa nu mai difuzeze acest spot, celelalte probleme fiind de competenta ORDA si CNC.

Emisiuni economice amendate de CNA

In aceeasi sedinta, CNA a hotarit sa dea urmatoarele sanctiuni: amenda de 25 de milioane pentru televiziunea Antena 1, pentru difuzarea simbata, in cadrul emisiunii "Saptamina Financiara", a unei declaratii a premierului Adrian Nastase si o alta a lui Dan Voiculescu. B1 TV a primit o noua sanctiune de 25 de milioane pentru interventiile ministrului Mihai Tanasescu in emisiunea "Economia in 60 de minute" si a ministrului Cristian Diaconescu in emisiunea "Mars fortat".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.