Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, a declarat ieri, la Roma, ca Partidul Democrat (PD) nu este pregatit pentru a fi membru cu drepturi depline al Partidului Popular European. Liderul UDMR, care participa la lucrarile Congresul Partidului Popular European - cea mai numeroasa si influenta familie politica de pe continent -, a afirmat ca este nevoie ca PD sa isi schimbe atitudinea si mentalitatea in ceea ce priveste relatiile cu UDMR, dar si cu minoritatile etnice in general.

"PPE are o problema ca in Parlamentul Romaniei este o singura formatiune membra, adica UDMR. Ar fi nevoie de un alt partid puternic, membru cu drepturi depline", a spus Marko Bela.

In alta ordine de idei, Marko Bela a spus ca popularii europeni asteapta de la PD o condamnare a regimului comunist si ca, desi PPE nu va impune partidelor din Romania o anume atitudine, democratii nu sunt avantajati de ceea ce s-a intamplat cu alegerile pentru sefia CNSAS. La intrebarile presei despre sustinerea pe care o au din partea UDMR si PPCD la PPE, Sorin Frunzaverde a spus ca democratii sunt sustinuti de PPE si de presedintele acestui partid Wilfred Martens.

La randul sau, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), Gheorghe Ciuhandu, a declarat, ieri, la Roma, ca pastrarea statutului PD de observator la PPE este cel mai nimerit in momentul de fata, avand in vedere ca PD nu a respectat recomandarile PPE de apropiere de formatiunile romanesti deja asociate PPE.

Citeste si:

PreSedintele BASESCU Si...sigla PD

Afisarea siglei Partidului Democrat pe un ecran din spatele lui Traian Basescu, in timp ce seful statului roman sustinea o alocutiune cu prilejul celui de-al XVII-lea Congres al Partidului Popular European de la Roma, a starnit controverse printre reprezentantii partidelor politice romanesti prezenti la reuniune. Cei mai indignati au fost reprezentantii UDMR, care au afirmat ca prezenta siglei PD "a fost o gafa destul de mare". "Greseala nu vine din partea PPE, ci a celor ce au fortat nota si au impus sigla", a declarat presedintele UDMR, Marko Bela, fara a indica un vinovat anume.

La randul sau, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Gheorghe Ciuhandu, a calificat drept pozitiva prezenta presedintelui Traian Basescu la Roma, dar a adaugat ca afisarea siglei PD a fost "inoportuna". In opinia liderului crestin-democrat, acest incident ridica semne de intrebare asupra constitutionalitatii relatiei dintre presedinte si PD, in conditiile in care s-a asociat imaginea presedintelui cu cea a PD.

Democratii au sustinut insa ca este vorba despre o greseala a organizatorilor.