"Ideea de a modifica o lege foarte importanta care se refera la Parlament este discutabila si, oarecum, periculoasa. Daca totusi facem asta putem ajunge sa credem ca avem un Parlament incompetent si imoral. Iar daca acceptam aceasta idee, inseamna ca nu avem Parlament. Acesta nu trebuie eliminat din procesul legislativ, ci imbunatatit sau schimbat. Nu trebuie sa amestecam lucrurile fiindca riscam astfel sa lezam bazele democratiei in Romania", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa Marko Bela. Presedintele UDMR s-a declarat in favoarea schimbarii cat mai repede a privilegiilor privind pensiile parlamentarilor, dar acest lucru nu trebuie sa se faca, in viziunea sa, printr-o ordonanta de urgenta. Practica ordonantelor de urgenta trebuie eliminata din Constitutia Romaniei, a mai spus acesta.

"Am convenit sa nu mai acceptam tergiversari la Statutul minoritatilor"

Intr-un final, partidele din arcul guvernamental au decis, luni seara, sa accelereze dezbaterile legate de adoptarea legii privind Statutul minoritatilor nationale. In aceste conditii, fiecare partid si-a luat angajamentul de a participa la dezbaterile din cadrul comisiei parlamentare comune pentru a avea astfel un vot solidar cu deciziile din Coalitie. Chiar daca s-a ajuns pana la urma la un consens cel putin in legatura cu prima parte a legii, liderul UDMR Marko Bela a declarat ca problema nu este nici pe departe rezolvata. In opinia presedintelui Uniunii, "acest acord de principiu" nu rezolva problema legii privind statutul minoritatilor, deoarece raman acele doua aspecte-cheie, in privinta carora disputele cu democratii inca persista.

Este vorba despre modul de infiintare si functionare a consiliilor autonomiei culturale, respectiv atributiile pe care acestea le vor avea. "Pana la urma am cazut de acord in legatura cu prima parte a legii. Se vor accentua dezbaterile in acest sens si intr-un timp relativ scurt probabil ca se va lua o decizie", a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele UDMR. Cu toate acestea, Marko Bela a precizat ca nu s-a stabilit inca un termen privind finalizarea acestui proiect. "Nu am cazut de acord asupra acelor puncte care reprezinta, de fapt, esenta legii. Am convenit totusi ca membrii Coalitiei sa nu mai accepte tergiversari sau o blocare a dezbaterilor. Capitolul V ramane insa miezul problemei si al divergentelor si se refera dupa cum stiti, la autonomia culturala", a afirmat Marko Bela.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.