Pe zi ce trece, Iliescu este din ce in ce mai izolat de mecanismele de decizie. Oamenii lui Adrian Nstase conduc dezbaterile despre reforma PSD. Una dintre cerine este reprezentarea teritorial a filialelor.

Mai muli lideri PSD din Transilvania i Banat se vor reuni azi pentru a discuta propuneri de reorganizare a partidului. Dezbaterea are acordul tacit al lui Adrian Nstase. Iliescu, in schimb, s-a artat deranjat de astfel de intilniri "pe grupuri" i "tabere". Potrivit lui Vasile Dincu, unul dintre liderii clujeni, la aceast reuniune se va adopta un document comun privind modul in care organizaiile din Transilvania i Banat vd reforma PSD.

Ideea central a proiectului ardelean este descentralizarea puterii de decizie in partid. Vicepreedintele PSD Ioan Rus este susintorul ideii ca in conducerea central s existe o reprezentare echilibrat pe regiuni istorice. Mai mult, Vasile Dincu ne-a declarat c "aceast chestiune nu este negociabil". Pe acelai ton, Liviu Timar, unul dintre liderii PSD Mure, a afirmat c "nu exist o repartizare uniform a vicepreedinilor PSD care s cuprind toat ara". "Trebuie cuprinse toate zonele i nu e normal ca Transilvania s aib un vicepreedinte, in timp ce Moldova sau ara Romaneasc au 15", a mai afirmat Timar.

Nu toi liderii PSD ardeleni se ancoreaz de aceast idee. "Nu cred c aceasta este esena programului. E doar o variant posibil, dar pot fi i altele. Nu ne cramponm de ideea reprezentrii regionale. E normal s existe o reprezentare complet a tuturor regiunilor in Delegaia Permanent. Dar important e ca structurile de conducere s fie mai puin stufoase. Eu cred c la nivel judeean e mai bine s existe doar 6-7 vicepreedini, iar la nivel central, in loc de 24-25, s fie doar 12-13", ne-a declarat Liviu Mugurel Sirbu, preedintele PSD Alba. Acesta este de prere c organizaiile locale ar trebui s aib mai mult autonomie in decizie fa de conducerea central.

Talpe: "O intilnire a unor persoane private"

Organizaia Cara-Severin nu va fi prezent la reuniune. Ioan Talpe, preedintele filialei, ne-a declarat c reuniunea organizat de liderii de la Cluj este "o intilnire a unor persoane private". "Conform Statutului, doar conferina judeean poate desemna delegaii care s poarte astfel de discuii i numai in cadrul congresului.

Un grup de persoane se poate aduna s discute in calitate de persoane particulare, s-i exprime opiniile private", ne-a declarat Ioan Talpe. Acesta a precizat c nu va participa la reuniune. Nici preedintele PSD Braov, Constantin Ni, nu va fi prezent. "Nu sint de acord cu regionalizarea activitii de partid", ne-a declarat liderul braovean. Acesta a motivat c propunerile Organizaiei Braov vor fi prezentate i dezbtute in cadrul Biroului Executiv al partidului. Constantin Ni va propune ca "alegerea preedintelui PSD s nu mai aib loc in cadrul congresului, ci prin votul direct al tuturor membrilor de partid".

O alt propunere avansat de PSD Cluj este ca numrul voturilor obinute in alegeri s reprezinte un criteriu pentru a accede in Delegaia Permanent a partidului. Calculul efectuat de Vasile Dincu arat c din cele peste 3,5 milioane de voturi obinute de PSD, peste 30% au venit din Transilvania.

Toate planurile duc la biroul lui Nstase

Dup adoptarea unui document unitar al liderilor PSD din Transilvania i Banat, acesta va intra in discuiile "grupului de lucru" mandatat de Adrian Nstase s elaboreze proiectul de restructurare a partidului. Potrivit unor surse din anturajul fostului premier, acesta nu este foarte incintat de ideea reprezentrii pe regiuni, pentru c i-ar limita spaiul de manevr in alctuirea listei de vicepreedini ce va fi inaintat spre aprobare Congresului.