In timp ce liberalii spun ca functia de presedinte al Camerei Deputatilor le apartine, pentru ca asa a fost stabilit prin protocolul Aliantei, PD da de inteles ca ar vrea sa puna un democrat in fruntea Camerei.

In cadrul Coalitiei, UDMR a anuntat ca va sustine candidatul propus de Alianta. Cunoscute fiind divergentele cu PD, Uniunea inclina balanta in favoarea PNL. Conservatorii au un candidat propriu, dar sunt dispusi sa negocieze.

PNL cere respectarea protocolului

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca liberalii il sustin pe actualul ministru pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, pentru sefia Camerei. In opinia sa, democratii trebuie sa respecte protocolul si sa reconfirme sprijinul pentru candidatul PNL. "E normal ca PD sa sustina candidatul nostru. Nu exista nici un argument ca acest lucru sa se schimbe", a spus Crin Antonescu. El a explicat ca intelegerea a fost facuta pe baza faptului ca grupul liberal este mai numeros decat cel democrat in Camera Deputatilor. In privinta coalitiei, Crin Antonescu nu crede ca vor fi probleme.

"Cred ca pana la urma coalitia va avea un candidat unic, asa e normal", a completat liderul liberal. Candidatul propus de Alianta in decembrie 2004 pentru functia de presedinte al Camerei a fost Mona Musca. Ieri ea a spus ca respecta votul acordat la grupul PNL lui Bogdan Olteanu si nu ii va fi contracandidat. Deputatul PNL Titu Gheorghiof a precizat, de asemenea, ca grupul PNL "a dat un vot" pentru Bogdan Olteanu.

PD se mai gandeste

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, sustine ca fotoliul de presedinte al Camerei nu revine automat PNL. In opinia sa, este important ca postul sa revina Aliantei, insa candidatul va fi desemnat dupa ce se va discuta in structurile de conducere ale acestui for.

Intrebat daca va fi sustinut Bogdan Olteanu, Radulescu a spus ca acum 5-6 luni a existat o "discutie de principiu", insa intre timp situatia s-a schimbat, exista un Regulament al Camerei, iar in urma discutiei din Alianta si Coalitie, varianta Bogdan Olteanu poate sau nu sa ramana valabila. El a precizat ca si PD are oameni care pot candida la functie, insa nu a nominalizat pe nimeni, pentru ca "nu s-a discutat". "Orice candidat care poate strange in jurul sau o majoritate poate deveni seful Camerei", a adaugat liderul PD.

PC are candidat propriu

Liderul grupului parlamentar al PC din Camera, Bogdan Pascu, a anuntat ca formatiunea pe care o reprezinta are un candidat propriu pentru sefia Camerei. "Noi o sustinem pe Daniela Popa pentru aceasta functie", a spus Pascu, adaugand ca, potrivit Regulamentului Camerei, fiecare partid parlamentar are acest drept. Intrebat de ce nu sustine direct propunerea Aliantei, liderul PC a spus ca "este o chestiune de negociere". "E vorba de o discutie, iar cel mai bun candidat al Coalitiei va castiga", a completat Pascu.

UDMR inclina balanta in favoarea PNL

Marko Bela a spus ieri ca Uniunea nu va avea un candidat propriu si, in principiu, va sustine candidatul Aliantei. El a dat insa de inteles ca prefera un liberal si nu un reprezentant din partea PD. Lucru de altfel de inteles, avand in vedere numeroasele divergente pe care le are cu democratii in problema statutului minoritatilor. "La momentul in care se discuta despre modificarea regulamentului, a existat o intelegere, in primul rand in Alianta, ca PNL sa detina presedintia Camerei. Iar noi am acceptat aceasta solutie", a explicat Marko Bela. El a adaugat ca Uniunea este dispusa sa respecte si acum intelegerea, insa "daca se vrea o renegociere din partea Aliantei, vom vedea". La randul sau, liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat ca il vor sustine pe Bogdan Olteanu, dar asta nu inseamna ca vor sprijini orice candidat din partea Aliantei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.