Apele sunt tot mai tulburi in PSD. Dupa cateva saptamani de liniste aparenta, iata ca a inceput din nou “furtuna”.

Invitat luni, la sediul din Kiseleff, lui Adrian Nastase i s-a cerut demisia din functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte executiv al partidului. In replica, Nastase a afirmat ca nu-si va da demisia si a cerut congres extraordinar pentru recredibilizarea PSD. Pe fondul acestor neintelegeri a avut loc reuniunea de ieri dintre presedintii organizatiilor PSD. Oportunitatea convocarii unui congres extraordinar dar si statutul unor membri cu probleme de imagine au constituit principalele teme ale reuniunii. Intalnirea conducerii PSD cu liderii de organizatii a fost precedata de o sedinta a organizatiei sectorului 1. Dupa cum stim, tema statutului unor membri ai PSD cu probleme de imagine a fost lansata la sfarsitul saptamanii trecute, de presedintele organizatiei PSD sector 1, Dan Tudorache, care i-a nominalizat atunci pe Adrian Nastase - membru al acestei organizatii - si pe presedintele autosuspendat al PSD Bucuresti - Dan Ioan Popescu.

Cu toate ca, initial, liderul PSD a pledat impotriva excluderii din partid a lui Nastase, el a revenit luni in mod surprinzator asupra acestei decizii, la finalul a doua sedinte-maraton care au avut loc la sediul central al PSD, cu usile inchise. "Avem cu totii nevoie de un gest de responsabilitate, trebuie sa mergem inainte, nu este vorba despre o singura persoana, ci despre interesul mai larg al partidului", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. Acesta a precizat ca, cea de-a doua sedinta convocata luni seara a abordat probleme legate, in special de organizarea partidului in ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, dar a fost consacrata si problemelor de imagine si de "presiune politica" aparute in partid in legatura cu situatia lui Adrian Nastase.

"Suntem absolut hotarati, la nivelul conducerii partidului, sa luam toate masurile necesare pentru relansarea PSD. E adevarat, in cadrul discutiei noastre a fost evocata si posibilitatea ca Adrian Nastase sa-si dea demisia din functiile pe care le are la Camera si la nivelul partidului", a explicat Geoana.

Nastase: "PSD nu este o societate comerciala cu actionar unic Mircea Geoana"

"Chestiunea asta cu demisia este absolut aberanta pentru ca demisia ti-o dai atunci cand tu consideri ca este cazul sa faci un astfel de gest unilateral. Asa s-a intamplat atunci cand m-am autosuspendat ca presedinte executiv, deci nu are rost sa discutam despre o formula de acest tip in care cineva cere altcuiva sa-si dea demisia", i-a replicat Nastase. Totodata, acesta a precizat ca se considera capabil ca atunci cand crede ca trebuie luata o anumita masura personala sa faca singur lucrul acesta, sustinand ca nu are nevoie de orientari in aceasta directie. Potrivit lui Nastase, singurii care pot decide in privinta statutului sau sunt presedintii de organizatii: "PSD nu este o societate comerciala cu actionar unic Mircea Geoana. De aceea eu ma voi intalni cu presedintii de organizatii si voi cere un vot de incredere. Pot sa accept ca in acest moment este nevoie de o evaluare, dar cei care fac aceasta evaluare nu sunt nici consilierii lui Mircea Geoana, nici cei care s-au intalnit luni dimineata".

Acesta este convins ca se incearca sa se induca un mesaj public si politic impotriva sa: "Incearca sa se puna la punct un scenariu potrivit caruia nici social-democratii europeni nu ma mai vor. Am sa ma intalnesc cu Geoana si am sa-i cer sa discutam deschis, cu cartile pe masa. Geoana trebuie sa inteleaga ca nu reglarea de conturi va duce la cresterea in sondaje a partidului". Potrivit Amos News, Ioan Rus a declarat ca, daca Geoana nu demonstreaza ca are capacitatea de a lua decizii majore in momente delicate, acesta risca sa ramana o simpla speranta politica.

Ion Iliescu: Retragerea lui Nastase, benefica pentru partid

Luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate, fondatorul PSD, senatorul Ion Iliescu, a recunoscut ca formatiunea din care face parte trece in aceasta perioada "printr-o reala situatie de criza" si plateste multe "polite" pentru o anumita birocratizare si tehnocratizare a structurilor din partid. "Orice greutati ar fi in momentul de fata, PSD se va ridica", a declarat incurajator Iliescu, subliniind insa ca, desi fiecare membru al PSD trebuie sa raspunda pentru faptele sale in fata legii, totusi, in acest moment, se poate remarca un soi de "hartuiala politica" asupra unor persoane din randul social-democratilor. In acest sens, fostul presedinte al Romaniei, a lansat un apel catre toti membrii PSD, incurajandu-i sa nu cedeze, sa nu se descurajeze "pentru ca aceasta este, de fapt, soarta unui partid aflat in opozitie". Totodata, Iliescu a adoptat o pozitie ferma fata de situatia actuala a lui Nastase.

"Tinand cont si de trasaturile de caracter ale lui Nastase, cu toate calitatile incontestabile, el a cam transformat partidul intr-un fel de anexa la Guvern, ceea ce a dus la slabirea activitatii politice". Cu toate acestea, senatorul social-democrat a afirmat ca nu a solicitat retragerea lui Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, desi s-a luat in discutie in interiorul PSD o astfel de problema. In opinia sa, insa, ar fi un castig moral pentru Adrian Nastase daca ar opta o pozitie mai transanta in ceea ce priveste aceasta retragere. .

Nicolae Vacaroiu crede ca demisia este un act personal

In acest timp, tot mai multi membri ai PSD se gandesc la un congres extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri. In acest sens, vicepresedintele social-democratilor, senatorul Nicolae Vacaroiu, a declarat ca, in opinia sa, un Congres Extraordinar al partidului ar putea avea loc abia la sfasitul acestui an, mai exact in luna octombrie. "Un Congres Extraordinar nu este rau, dupa parerea mea. Din pacate, nu poate fi vorba despre un congres realizat imediat. Trebuie, totusi, ca la acest congres sa solutionam problemele existente in partid". In ceea ce priveste posibila demisie a lui Adrian Nastase, Vacaroiu considera ca decizia ii apartine in intregime acestuia: "Demisia este un act personal. Este dreptul domniei sale. Va fi o discutie cu presedintii de organizatii judetene, legata de starea de credibilitate a partidului si atunci vom vedea".

PSD sector 1 nu-l mai sprijina pe Nastase

Organizatia sectorului 1 a Partidului Social Democrat i-a retras ieri, in sedinta extraordinara, sprijinul lui Adrian Nastase pentru functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si de presedinte executiv al PSD. Din 15 membri ai Biroului Executiv au fost prezenti 14, din care zece au votat pentru retragerea sprijinului, trei pentru sustinerea lui Nastase si unul s-a abtinut. Potrivit presedintelui PSD sector 1, Dan Tudorache, acest mandat il va prezenta in cursul aceleiasi zile la reuniunea liderilor de organizatii cu conducerea partidului. "Consider ca imaginea organizatiei noastre a fost atinsa de scandalurile din presa legate de Adrian Nastase, totusi nu s-a pus problema excluderii acestuia din partid", a spus Dan Tudorache.

O lista pentru linistea lui Nastase

In timpul sedintei in plen, de ieri, deputatilor social-democrati li s-a distribuit un document de adeziune fata de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Se pare ca cel care a distribuit acest document a fost deputatul Eugen Bejinariu. "Am semnat din spirit de loialitate personala fata de Nastase", a declarat secretarul executiv al PSD, Dan Mihalache, care a precizat ca "ventilarea" unui astfel de document nu a fost foarte inspirata deoarece nu a rezolvat problemele de fond. La randul sau, deputatul Victor Ponta a recunoscut ca a semnat, dar nu pentru Nastase, cum ne-am fi asteptat, ci pentru ca functia sa ramana in PSD. "Functia apartine PSD si nu este normal sa o dam la PNL sau PD. Orice presedinte pesedist este mai bun pentru aceasta functie decat unul liberal, sau unul democrat", a explicat Ponta. Lista a fost semnata de peste 80 de deputati social-democrati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.