Desi nu neaga ca doreste obtinerea "diferitelor forme de autonomie", UDMR se declara impotriva solutiei alese de radicalii maghiari. Consiliul National Secuiesc si-a anuntat intentia ca pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sa lanseze o proclamatie pentru infiintarea Tinutului Secuiesc ca regiune autonoma. UDMR dezavueaza faptul ca "unii se folosesc de sarbatoarea nationala maghiara pentru altfel de manifestari", a declarat, ieri, vicepresedintele executiv al Uniunii, Laszlo Borbely, in legatura cu manifestarea CNS.

"Aceasta sarbatoare este a noastra, a tuturor. In ultimii 15 ani de fiecare data am primit scrisori de la primul-ministru sau de la presedintie (a Romaniei, n.r.). Asa consider ca trebuie sa ne respectam reciproc", a mai spus liderul UDMR, citat de Mediafax. La randul sau, presedintele UDMR Mures, deputatul Kelemen Attila, a declarat ca nu aceasta este calea de rezolvare a problemei obtinerii autonomiei. "UDMR sustine si are inscris in programul sau obtinerea diferitelor forme de autonomie. Noi nu avem discutii cu diferite tabere din maghiarime. Calea prin care se obtine autonomia este alta", a sustinut Kelemen.

Vicepresedintele CNS, Ferenc Csaba, a anuntat ca Marea Adunare Secuiasca care va avea loc la Odorheiu Secuiesc in 15 martie "este o demonstratie apolitica, pasnica, democratica". Potrivit lui Ferencz Csaba, CNS nu va invita nici un partid politic la aceasta demonstratie, dar toti cei care sustin autonomia Tinutului Secuiesc sunt bineveniti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.