Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, s-a prezentat joi la Departamentul National Anticoruptie (DNA) pentru a-i fi aduse la cunostinta oficial acuzatiile in dosarul referitor la fapte de coruptie deschis pe numele sau.

Potrivit purtatoarei de cuvant a DNA, Livia Saplacan, Adrian Nastase este invinuit pentru luare de mita si obtinere de foloase necuvenite.

Procurorii cred ca fostul prim-ministru ar fi facut abuz de autoritatea conferita de functiile pe care le-a detinut pana in 2005, si anume functia de prim-ministru si cea de presedinte al Partidului Social Democrat.

Adrian Nastase, invinuit in calitate de presedinte PSD

Purtatoarea de cuvant a DNA, Livia Saplacan, a declarat la BBC ca in conformitate cu legea 78/2000, incadrarea infractiunii de care se face vinovat Adrian Nastase face referire la calitatea sa de presedinte de partid.

Dupa intalnirea cu procurorii, Adrian Nastase s-a declarat sceptic in privinta capacitatii DNA de a dovedi acuzatiile formulate impotriva sa.

De asemenea, el a reluat teza potrivit careia dosarul deschis de DNA pe numele sau ar fi o razbunare politica.

Asa-numitul dosar "Zambaccian" este legat de achizitionarea de catre Adrian Nastase a unui imobil in zona ultracentrala a capitalei la un pret subevaluat.

Anchetatorii presupun, de asemenea, ca ferestrele imobilului din strada Zambaccian si a resedintei sale de la Cornu ar fi fost executate de o firma condusa de Irina Jianu, cea pe care Adrian Nastase a numit-o sefa a Inspectoratului General in Constructii.

Potrivit cererii de aprobare a perchezitionarii proprietatilor domnului Nastase, semnata de porcurorii DNA si inaintata de ministerul Justitiei catre Parlament, presedintele Camerei Deputatilor ar fi primit peste 100.000 de dolari reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China si 1.200.000 de lei noi, adica echivalentul valorii tamplariei de aluminiu si lemn cu geam termopan executata la cele doua imobile.

Prima citatie in acest caz a fost emisa de Departamentul National Anticoruptie pentru data de 15 ianuarie, dar Adrian Nastase nu s-a prezentat la audieri la acea data.

Mai multi invinuiti in acelasi dosar

Adrian Nastase nu este singurul invinuit in acest dosar.

Ioan Paun, fost consul general al Romaniei la Hong Kong, este urmarit penal pentru complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea unor documente falsificate.

Alte patru persoane sunt urmarite penal in acelasi dosar.

Printre acestea se afla si secretarul general al PSD Miron Mitrea.

Domnul Mitrea a spus ca este probabil vorba despre "o neintelegere" pe care o va lamuri in scurt timp.

Spre deosebire de Adrian Nastase, domnul Mitrea nu s-a plans de interferenta politicului in acest caz.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.