Grupul de la Cluj se distanteaza de PSD. Pentru prima data intr-o pozitie oficiala, lideri clujeni din PSD recunosc ca s-au constituit intr-o platforma care nu are foarte multe lucruri in comun cu vechiul PSD.

"Grupul de la Cluj este o echipa care se manifesta pentru reforma si pentru schimbare in partid", a expus senatorul Vasile Dincu filosofia aripii clujene a PSD. Pretextul i-a fost oferit de reuniunea Consiliului Judetean al filialei PSD Bistrita la care a asistat atit Dincu, cit si celalalt lider clujean, Ioan Rus. Acesta l-a completat pe Dincu explicind contextul acestei reafirmari a grupului de la Cluj: "PSD nu se afla in cea mai fericita situatie in conditiile in care exista suspiciuni legate de unii lideri ai nostri". Semnalul dat de grupul de la Cluj este important. Distantarea de centrul partidului in conditiile in care imaginea PSD este macinata de potecile facute de unii dintre reprezentantii sai pe la Parchete. In contra acestui curent, grupul de la Cluj se individualizeaza sustinind o platforma de modernizare radicala a PSD.

"Acesta este unul din crezurile noastre: ca social-democratia romaneasca poate fi refacuta si reconstruita si isi poate schimba imaginea daca ne bazam pe traditia social-democratiei ardelene care are citeva caracteristici de modernitate precum comunitarismul si increderea oamenilor in propria comunitate", a explicat Dincu.

Are filiale in Moldova

Daca pina la Congresul din aprilie 2005, grupul de la Cluj avea o pozitie izolata in PSD, acum, spune Vasile Dincu, are tot mai multi adepti. "Acum avem foarte multe organizatii din Moldova sau din Muntenia, Oltenia, care sint alaturi de noi si cred in posibilitatea de a schimba partidul", a explicat Dincu. Dincolo de apetitul mai mic sau mai mare pentru reforma PSD, grupul de la Cluj si-a cistigat aliati in PSD pe ideea principala pe care a promovat-o: descentralizarea. "Ne luptam pentru descentralizare si am obtinut o parte din aceasta facind ca presedintii de organizatii judetene ale partidului sa fie cei mai importanti oameni in partid, si nu vicepresedintii, care citeodata sint conjuncturali", a aratat Vasile Dincu.

Grupul de la Cluj sustine ca la viitoarea modificare a Statutului PSD sa se creeze o noua structura de decizie in PSD: un Consiliu al presedintilor format din seful partidului si liderii de filiale.

Reforma PSD, cu sau fara Geoana

In timp ce clujenii din PSD lanseaza din Transilvania indemnuri la reconstructia partidului, Mircea Geoana, care a devenit presedintele PSD impins de la spate de Rus si Dincu, se afla la Iasi, al doilea oras din programul "Turul Romaniei", organizat de Miron Mitrea. Intre grupul de la Cluj si Miron Mitrea exista o vie disputa pentru influentarea lui Geoana. Nu este pentru prima data cind clujenii par sa nu mai aiba rabdare cu Geoana. Ei au mai dat si pina acum semnale ca Geoana stagneaza reformarea partidului. Desi deocamdata nu este hotarit, nu e exclus ca Ioan Rus sa candideze la viitorul Congres PSD pentru presedintia partidului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.