Ministrul Vasile Blaga legalizeaza procedura de faliment a primarilor. Alesii locali, care nu sunt in stare sa gestioneze bugetul local, vor putea fi inlocuiti din functie de un administrator.

Guvernul a dezbatut ieri pachetul legislativ privind reforma administratiei publice, initiat de ministrul democrat al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Potrivit lui Blaga, saptamina viitoare, Executivul va adopta pachetul de legi care a fi dezbatut in Parlament, in procedura de urgenta, urmind ca, la finalul lunii februarie, legile sa fie promulgate.

Faliment dupa 120 de zile

Prin noile legi, primarii vor raspunde cu functia daca nu vor fi in stare sa gestioneze eficient banul public. Daca timp de 120 de zile, primarul acumuleaza facturi pe care nu le poate plati, lui i se va aplica procedeul insolvabilitatii. Concret, tribunalul va delega un judecator sindic care, la rindul lui, va numi un administrator ce va lua locul primarului. In comparatie, soarta presedintilor de consilii judetene, numiti de presa si opinia publica "baroni locali", nu va fi atit de expusa schimbarii.

Desi pachetul legislativ al lui Blaga prevede suspendarea acestora din functie cu votul majoritatii simple a consilierilor judeteni (in prezent, ei pot fi inlocuiti prin votul a doua treimi din consilieri), masura se va aplica abia dupa alegerile locale din anul 2008. Pachetul legislativ privind reforma administratiei publice cuprinde Legea descentralizarii, modificarea Legii 215/2001 a Administratiei publice locale, modificarea Statutului functionarului public si Legea finantelor publice locale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.