Geoana a scapat de umbra lui Nastase in conducerea PSD. Nu trebuie sa-l mai consulte atunci cind ia decizii privind partidul. PSD a ramas condus tot de o troica: Geoana, Mitrea, iar pe locul lui Nastase a intrat Ioan Rus.

Autosuspendarea din functia de presedinte executiv are un caracter provizoriu, sustin la unison atit Mircea Geoana cit si Adrian Nastase. Cei doi au insa variante diferite asupra provizoratului. Nastase sutine ca s-a autosuspendat "pina la clarificarea aspectelor juridice" ale mostenirii sotiei sale. Geoana se declara ferm convins ca "acuzele aduse lui Adrian Nastase se vor dovedi false pe dimensiunea juridica".

El adauga totusi ca "aceasta problema are o dimensiune morala si politica", iar "decizia de a se autosuspenda nu are legatura cu dimensiunea juridica a acestei probleme, ci cu cea politica si morala". In acest fel, Geoana si-a lasat o portita de exploatat ca sa-i poata forta o prelungire a suspendarii lui Nastase pe motiv ca, desi legal totul este "ok", din punctul de vedere al imaginii, PSD va ramine in continuare afectat.

Geoana, singur sef in PSD

Totusi, autosuspendarea din functia de presedinte executiv, chiar daca are un caracter provizoriu, ii va crea lui Adrian Nastase greutati destul de mari in revenirea pe o pozitie de forta in PSD. Mircea Geoana, chiar daca nu va recunoaste, respira usurat, pentru ca a scapat de competitia zilnica cu Nastase. Se poate spune ca a ramas singurul presedinte al unui PSD care a functionat bicefal dupa Congresul din Aprilie.

Geoana nu trebuie sa mai aiba contre cu Nastase pe conducerea departamentelor de specialitate. Poate sa scrie singur viitorul program de guvernare al PSD. Mai mult, Geoana crede ca a scapat de responsabilitatea de a da explicatii pentru colegii sai asupra carora planeaza suspiciuni. Pentru ca autosuspendarea lui Nastase inseamna in primul rind spalarea pe miini a liderilor PSD de scandalul "matusa". Geoana insusi a anuntat ca ieri a fost "ultimul comentariu public al conducerii PSD in scandalul matusa". Cu alte cuvinte, Geoana spera ca PSD a scapat de l-a a-si pata imaginea atunci cind il apara pe Nastase.

Mitrea, numarul 2

Miron Mitrea, secretarul general al PSD, face un pas in fata, devenind practic numarul 2 in partid.Ajutorul dat de Mitrea in a-l convinge pe Nastase sa se autosuspende ii creeaza lui Geoana o datorie importanta fata de secretarul general al PSD. O datorie la fel de importanta ca ajutorul acordat in aprilie, cind Geoana a reusit sa cistige functia de presedinte al PSD in competitia cu Ion Iliescu.

In acest moment, Adrian Nastase este la fel de izolat in PSD precum Ion Iliescu. Nici macar colaborarea dintre Nastase si Iliescu nu a functionat in acest caz. Iliescu nu l-a sprijinit pentru a obtine solidarizarea partidului in chestiunea mostenirii. Avind in vedere problemele pe care le are Nastase, Iliescu va avea ezitari sa intre intr-o combinatie politica pentru recistigarea puterii in PSD.

Rus reintra in scena

Rezolvarea crizei de imagine in care PSD a fost adus de scandalul mostenirii lui Nastase l-a scos din cochilie pe liderul clujean Ioan Rus. Dupa lovitura de la Congres, grupul de la Cluj s-a retras partial din pozitia celor care fac jocurile in partid. Influenta lor se subtiase, iar Geoana ii asculta din ce in ce mai putin. Criza in care a ajuns PSD in aceste zile a necesitat interventia clujenilor.

Vicepresedintele PSD Ioan Rus a jucat un rol foarte im-portant in convingerea lui Geoana sa adopte o pozitie radicala fata de Nastase. Cot la cot cu Mitrea, clujenii l-au presat pe Geoana sa faca la rindul sau presiuni asupra lui Nastase. Fara insistentele acestora, Geoana risca sa ia o decizie moderata. Unul dintre planurile sale, daca Nastase nu se lasa convins, era sa arunce aceasta problema in curtea Consiliului de Integritate Morala, o structura creata de Serban Mihailescu, unul din subalternii lui Nastase.

Consiliul de Integritate va fi desfiintat

Consiliul de Integritate, desi este condus de Cristian Diaconescu, un apropiat al lui Geoana, datorita modului in care a fost construit nu a reusit niciodata sa transeze problemele de imoralitate ale reprezentantilor PSD.

De altfel, potrivit unor surse din PSD, Consiliiul de Integritate va fi desfiintat la sfirsitul saptaminii, la intilnirea cu sefii de filiale, urmind sa fie infiintata o alta structura mai operativa. O alta masura luata ieiri de Geoana a fost trimiterea unei circulare catre toate organizatiile PSD, carora li s-a cerut sa treaca la suspendarea membrilor cu probleme de imagine.

Nastase il acuza pe Basescu

Intr-o scrisoare adresata liderilor PSD, Adrian Nastase le-a reprosat "lipsa de functionare a echipei de conducere a partidului. "In aceste zile dificile pentru mine, am constatat ca echipa de conducere a PSD nu functioneaza sau, in orice caz, nu in ceea ce ma priveste. Nu am nevoie de o falsa solidaritate pentru a-mi rezolva problemele, care deja au intrat pe fagasul legii, dar probabil ca mi-ar fi prins bine sa fi existat", le-a reprosat Nastase colegilor sai.

"Inteleg exact ce ne asteapta in urmatoarele luni. Unii am aflat-o pe rpopria piele, altii sint pe teava. Ne sacrificam colegii, in speranta ca vom scapa noi sau ca vom urca mai sus. Si apoi, rind pe rind, fiecare dintre noi cade prada acestui joc pe care noi l-am perpetuat. Si nici macar nu putem sa ne plingem fiindca suntem egal vinovati", le-a scris Nastase membrilor BPN.

Adrian Nastase considera ca este victima unei "campanii politice extraordinare", in care o anumita partea a presei, alimentata cu "documente strinse de oameni care au lucrat sau lucreaza inca in serviciile de informatii". Potrivit unei monitorizari facute de Nastase, in campania politica au fost antrenate "forte deosebite", in opt zile el contabilizind un numar de 300 de articole de presa despre mostenirea sotiei sale. Nastase sustine ca a avut de-a face cu "un atac politic pregatit la nivelul puterii si in special a unor oameni din jurul lui Traian Basescu. Dosarul Zambaccian a fost redeschis pe 4 noiembrie, de ziua lui Traian Basescu, ca un cadou pentru acesta" a subliniat Nastase.

Nastase, citat prin nota telefonica

Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, practic al treilea om in stat, a fost citat telefonic, vinerea trecuta, de procurorul DNA, pentru a fi audiat, ieri, in dosarul "Zambaccian". Procurorii au luat aceasta decizie in baza articolului 175, din Codul de procedura penala, potrivit caruia "chemarea unei persoane in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata se face prin citatie scrisa. Citarea se poate face si prin nota telefonica sau telegrafica".

Avocatul Gheorghe Diaconescu, reprezentantul lui Adrian Nastase, s-a prezentat, ieri dimineata, la procurorul care instrumenteaza dosarul Zambaccian. El a avut o intrevedere de aproximativ 45 de minute cu acesta, apoi a plecat in viteza. "Am fost la DNA pentru a-mi depune imputernicirea avocatiala. Nu am depus nici un alt act in acest dosar", ne-a declarat Diaconescu. El ne-a mai spus ca nu are cunostinta de data la care ar mai putea fi citat Adrian Nastase, dar a precizat ca il va insoti la intilnirea cu procurorii.

Gheorghe Diaconescu este avocatul care a reusit sa obtina achitarea, din lipsa de probe, a fostului consilier guvernamental Virgil Teodorescu, acuzat de DNA pentru trafic de influenta. O alta performanta notabila a avocatului, in ultimul an, este si eliberarea, dupa o suta de zile de arest, a lui Corneliu Iacubov. El a demonstrat, atunci, judecatorilor Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel Bucuresti, ca in dosarul clientului sau sint probe insuficiente si ca acesta poate fi cercetat in stare de libertate, intrucit nu prezinta un pericol public.

Guvernul din umbra al PSD are un alt premier

Conform statutului PSD, autosuspendarea este cea mai slaba forma de sanctionare a unui membru de partid. Mai mult, autosuspendarea este reglementata destul de ambiguu in statutul PSD unde se vorbeste de fapt de autosuspendarea din calitatea de membru, la capitolul drepturi, si de suspendarea din functiile detinute la capitolul sanctiuni. Autosuspendatul nu isi pierde functia, ci doar isi ingheata exercitarea atributiilor.

El nu isi pierde calitatea de membru si nici sprijinul politic al partidului pentru functiile detinute in stat. Astfel, Nastase ramine in continuare presedinte al Camerei Deputatilor, avind sprijinul declarat al conducerii PSD. Nastase doar ca nu mai participa la sedintele Biroului Permanent si nu mai trebuie consultat in deciziile pe care le ia partidul.

Printre atributiile pe care le exercita Nastase ca presedinte executiv erau si acelea de coordonare a departamentelor de specialitate ale PSD. Guvernul din umbra va fi condus, pina la consumarea autosuspendarii, de senatorul Dan Mircea Popescu, presedinte al Consiliului National al PSD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.