PD se pregateste sa amane dezbaterea proiectului de lege, pe motiv ca sunt prea multe amendamente depuse la comisiile de specialitate

Dezbaterea legii privind statutul minoritatilor nationale ar putea fi din nou amanata in Camera Deputatilor. Ramas restant de anul trecut, din cauza neintelegerilor intre PD si UDMR, in principal asupra capitolului privind autonomia culturala, documentul este in momentul de fata blocat la comisiile de specialitate din Camera. Raportul comisiilor parlamentare asupra acestui proiect, amanat de mai multe ori in luna decembrie a anului trecut, ar trebui sa fie realizat pana la 15 februarie.

In timp ce UDMR sustine ca termenul este realist, democratii spun insa ca si aceasta data ar trebui devansata.
Deputatul PD de Covasna, Petre Strachinaru, a declarat ieri ca este foarte probabila intarzierea dezbaterii parlamentare a proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, pentru ca sunt foarte multe amendamente depuse, iar comisiile de specialitate din Camera Deputatilor vor avea nevoie de mai mult timp pentru a le finaliza. "Daca se reiau discutiile pe aceasta lege in cele trei comisii - Comisia juridica, pentru minoritati si a invatamantului - imi exprim indoiala ca in cele 15 zile vor reusi sa descalceasca toate amendamentele. In afara celor depuse de PD, exista peste 300 de amendamente din partea PRM, dar este posibil sa existe si din partea PSD", a spus Strachinaru, citat de Mediafax.

El a declarat ca a recitit de cateva ori proiectul de lege, in vacanta parlamentara, si a gasit "din ce in ce mai multe probleme in afara celor semnalate deja".
In plus, Strachinaru apreciaza ca proiectul nu poate fi adoptat in forma actuala, iar articolul 5 privind autonomia culturala trebuie eliminat din text.
Impasul negocierilor la Legea statutului minoritatilor nu a putut fi depasit anul trecut, deoarece democratii si membrii Uniunii nu au reusit sa ajunga la un compromis in privinta pozitiilor lor fata de consiliile privind autonomia culturala, principala divergenta la Legea statutului.

"Este foarte grav daca cineva isi incalca cuvantul dat", spunea Bela Marko. La randul sau, Emil Boc i-a transmis liderului UDMR ca "Romania nu este un poligon de incercare in materia drepturilor minoritatilor nationale."
Nici la inceputul acestui an lucrurile nu stau mai bine. Liderii UDMR au anuntat ca adoptarea statutului minoritatilor este prioritatea zero a formatiunii. Iar Marko Bela a declarat, in prima conferinta de presa organizata in acest an, ca nu isi schimba opinia privind statutul, si ca asteapta ca partenerii de coalitie sa isi revizuiasca parerile in privinta acestui proiect.

UDMR mai are un as in maneca, si anume sa conditioneze colaborarea parlamentara cu PD de statutul minoritatilor. Intr-o perioada in care coalitia trebuie sa functioneze foarte bine la nivel parlamentar, reprezentantii Uniunii ar putea sa ameninte colegii de la guvernare ca nu le vor sprijini initiativele legislative, daca statutul nu va fi aprobat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.