Nici nu a inceput bine anul, ca prognoza politica anunta vremuri grele pentru coalitia aflata la putere. Primele iesiri la rampa arata ca udemeristii sunt suparati din cauza statutului minoritatilor, conservatorii ameninta cu iesirea de la guvernare, iar liberalii il ataca din nou pe Traian Basescu.

Masinaria coalitiei scartaie deja, semn ca vacanta de sarbatori nu a fost un sfetnic bun pentru partenerii de guvernare, ei pregatindu-se, practic, sa redeschida toate fronturile de lupta interna, desi sustin la unison ca prioritatea zero este integrarea europeana. Liberalii sunt primii care au dezgropat securea razboiului si au debutat cu declaratii sau initiative indreptate impotriva presedintelui Traian Basescu. Dupa ce au incheiat anul cu poza unei familii fericite, patronate de nasul de la Cotroceni, reprezentantii PNL reiau acum vechile dispute cu administratia prezidentiala, riscand sa-i supere pe colegii democrati cu care se vor intalni intr-o prima sedinta abia saptamana viitoare.

Orban nu se lasa

Cel care a generat o serie de conflicte in sanul Aliantei, fiind utilizat ca principala arma de atac la adresa Cotroceniului, Ludovic Orban, nu are de gand sa se cuminteasca. Aflat la Satu Mare pentru a participa la conferinta municipala a PNL, liderul liberal a punctat din nou, sfatuindu-l pe seful statului sa nu intre in panica din cauza faptului ca mai toti consilierii il abandoneaza. Referindu-se la proaspata demisie a lui Renate Weber, presedintele PNL Bucuresti i-a transmis lui Basescu ca poate sa isi aleaga altii din randul nevestelor oamenilor de afaceri care sunt anchetati. Extrem de malitios, Orban a facut astfel referire la faptul ca cel care vorbea despre grupurile de interese ce ar influenta Cabinetul Tariceanu a fost parasit de Elena Udrea si Stana Anghelescu, ambele fiind constranse sa isi dea demisia de la Cotroceni din cauza scandalurilor legate de afacerile sotilor. Cu toate ca Tariceanu a dat unda verde sanctionarii liberalilor care fac declaratii belicoase, Orban are in continuare acordul tacit al conducerii partidului si nu se teme sa faca comentarii ce ar putea degenera in noi scandaluri in cadrul Aliantei.

Tot el l-a acuzat pe Basescu de incalcarea flagranta a Constitutiei prin participarea la manifestarea dedicata unui an de guvernare portocalie. Liberalii merg mai departe cu razboiul impotriva Cotroceniului, deputatul George Scutaru anuntand ca saptamana viitoare parlamentarii PNL vor definitiva pachetul de legi privind CSAT, SRI si securitatea nationala, pachet care nu va fi deloc pe placul colegilor de la PD si nici al lui Basescu. Echipa liberala nu renunta cu nici un chip la varianta potrivit careia Comunitatea Nationala de Informatii trebuie sa lucreze in primul rand in folosul Cabinetului Tariceanu, si nu al administratiei prezidentiale, urmand sa fie coordonata de un ministru.

Anticipatele, din nou pe tapet?

Udemeristii si conservatorii au inceput si ei anul in forta. Suparati foc pentru ca nu au obtinut pe ultima suta de metri cele cinci posturi de prefecti sau alte functii in teritoriu, conservatorii ameninta cu iesirea de la guvernare, urmand sa ia o decizie luna aceasta. Vestea proasta este ca si udemeristii ar putea face acelasi joc, reprezentantii Uniunii fiind exasperati de blocajul negocierilor cu PD la statutul minoritatilor. Controversatul act normativ respins deja de Senat are sanse mici sa treaca de Camera Deputatilor, in conditiile in care discutiile referitoare la autonomia culturala nu avanseaza deloc, in special din cauza fostilor subalterni ai lui Basescu. Intr-o analiza publicata ieri, cotidianul "Magyar Nemzet" sugera faptul ca in spatele blocajului la statut se afla Palatul Cotroceni, Basescu fiind descris drept presedintele carismatic care face toate jocurile politice.

Cotidianul maghiar mai aminteste si despre conflictul cu Tariceanu, evocand momentele in care seful statului nu a ezitat sa-l umileasca pe premier in public. In acest context, picatura care ar putea umple paharul este un eventual raportul negativ al Comisiei Europene, acesta putand readuce in atentie visul lui Basescu privind alegerile anticipate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.