Traian Basescu a participat, sambata seara, la deschiderea Summit-ului CELAC-UE de la Santiago de Chile, care reuneste 63 de lideri din statele europene membre ale UE si din tarile Americii Latine si din zona Caraibelor.

Presedintele Basescu a participat la fotografia oficiala a sefilor de delegatii si la ceremonia de deschidere, unde au sustinut alocutiuni presedintele chilean, Sebastian Pinera, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, scrie MEDIAFAX.

La eveniment sunt prezenti de asemenea cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, presedintele Braziliei Dilma Rousseff, presedintele Mexicului Enrique Pena Nieto.

Si liderul cubanez Raul Castro se numara printre cei prezenti la eveniment, acesta aflandu-se pentru prima oara in compania celor mai importanti lideri ai UE.

Miza acestei reuniuni este dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua zone prin semnarea de diverse acorduri de liberalizare, in conditiile in care economiile tarilor sud-americane au dovedit o rezistenta mai buna la criza din ultimii ani, fiind in continuare pe crestere, iar nivelul comertului intre statele UE si CELAC s-a dublat in ultimul deceniu, fiind evaluat anul trecut la 202 miliarde de euro, ceea ce inseamna 6,3% din comertul intreg al UE si 13% din cel al Americii Latine.

"Comertul este parte integranta a planului european de revenire economica. Intr-un moment in care cresterea interna va fi lenta inca o vreme, din cauza reducerii comenzilor publice si consumului, trebuie sa ne intensificam relatiile economice internationale", a subliniat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in discursul sau de la inceputul reuniunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.