Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca la Statutul deputatilor si senatorilor se vor opera, la capitolul privind imunitatea parlamentarilor, acele modificari sustinute de DNA si de Parchetul General.

"Am discutat, a fost domnul Zgonea, domnul Rusanu, si despre modificarile la Statut altele decat cele care privesc bugetul. Din punctul nostru de vedere, nu trebuie modificat nimic ce ar putea fi controversat (...) Se vor opera acele modificari care sunt sustinute de DNA si Parchetul General, pe care le considera necesare pentru a avea clarificari", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Premierul a sustinut ca prin modificarile aduse la Statutul deputatilor si senatorilor imunitatea parlamentarilor nu este intarita, ci dimpotriva.

"Cu cat faci procedurile mai clare, cu atat se aplica mai usor", a spus Ponta, aratand ca nu se poate adauga nimic la Statut in plus fata de ceea ce prevede Constitutia pe aceasta tema.

Ponta a spus ca presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a trimis la Cabinet, la Guvern, proiectul cu modificarile Statutului parlamentarilor.

Premierul a mai spus ca el nu a considerat ca era necesar ca aceste modificari sa fie transmise si presedintelui Traian Basescu, dar a aratat ca presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a considerat, in mod corect, ca trebuie sa le trimita sefului statului, avand in vedere chestiuni care tin de procedura.

"Zgonea a considerat corect un lucru care tine de procedura: pana nu se publica in Monitorul Oficial modificarile la Statutul parlamentarilor, nu putem sa adoptam bugetul, pentru ca bugetul se face dupa ce se modifica Statutul parlamentarilor si avem reduse acele cheltuieli pe fiecare parlamentar in parte", a spus Ponta.

Premierul a explicat ca, in conformitate cu Constitutia, Statutul parlamentarilor este tot o lege care trebuie promulgata de seful statului, el aratand ca ordinea de promulgare vizeaza in primul rand Statutul parlamentarilor, si apoi bugetul.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

"Bugetul se construieste pe baza modificarilor din Statut parlamentarilor. Interesul e sa avem cat mai repede adoptat bugetul pentru a avea functionarea normala a institutiilor statului", a spus Ponta.

Anterior, premierul a fost intrebat cum comenteaza faptul ca Parchetul a cerut Parlamentului sa nu ceara probe in cazul anchetarii deputatilor pentru ca astfel s-ar transforma Parlamentul intr-o instanta, iar Victor Ponta a raspuns: "Acuma, strict la intrebarea dumneavoastra, sa inteleg ca doar parlamentarii in aceasta tara vor fi arestati fara probe. Eu pot sa fiu de acord cu acest lucru. Conform legii si Constitutiei, nu poate fi nimeni arestat fara probe. Parlamentarii vor putea fi. E in regula, e o decizie pe care o sustinem si pornim de la prezumtia de vinovatie, ceea ce poate ca e necesar".

Parchetul ICCJ propune reformularea unor prevederi din proiectul de modificare a Statutului senatorilor si deputatilor, printre care si cele privind cererea de retinere, arestare sau perchezitie a unui parlamentar, considerand ca formularea actuala poate determina dificultati de interpretare.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.