Basescu a prezentat vineri profilul de premier pe care ar vrea sa il desemneze, mentionand ca pentru acesta valorile europene trebuie sa fie un mod de viata, sa nu aiba umbre sau lucruri ascunse in CV, "sa rupa putin filmul" si ar fi bine sa fi avut experienta in administratia centrala.

"Mi-as dori mult ca cel pe care il voi desemna pentru functia de prim-ministru, dar si cei pe care partidele mi-i vor propune sa fie o personalitate care sa fie loiala interesului national, pe care sa il aseze deasupra intereselor de partid si deasupra intereselor de grup, fie ele si de grup mediatic", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a adaugat ca acesta "trebuie sa fie un pro-european si un pro-atlantist".

"Sigur, asta nu exclude relatia cu Rusia, cu China, cu India sau cu cine vreti. Dar domiciliul acestei tari este in UE si in NATO. Aici ne construim si securitatea si prosperitatea. Aici, in UE si NATO. (...) Acestea sunt interesele nationale vitale ale Romaniei
", a continuat Traian Basescu.

Basescu: Toti cei care au venit sa ceara votul sunt parte a unei inselatorii, mai ales cei la putere

Presedintele a mai mentionat ca ar vrea ca viitorul premier sa fie "un om care a sustinut intotdeauna respectarea principiilor Constitutiei, a statului de drept si a principiilor care functioneaza din punct de vedere politic in UE, adica valorile europene sa fie un mod de viata pentru acest politician".

"Un alt criteriu - rog si partidele sa se orienteze pe aceste criterii - sa nu aiba vulnerabilitati. Sa se fi prezentat ca cineva, iar el sa fie altcineva. Sa nu aiba probleme in CV. Sa fie un om despre care sa stim tot, atat cat sa avem incredere in el. Sa fie un om in viata caruia sa nu fie umbre, lucruri ascunse, sau minciuni in autodefinirea lui. Pentru ca aici avem un risc major cand despre un politician nu se stie tot, mai ales lucruri care nu crezi ca ar fi placute pentru opinia publica pentru ca nu ti-ar aduce voturi. Acel politician ar fi santajabil", a mai spus Basescu.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Traian Basescu a subliniat ca acesta trebuie ca "prin ceea ce spune in CV-ul lui sa fie imbatabil", "sa nu fie nici plusuri, nici minusuri in transmiterea populatiei a adevarurilor despre el".

Presedintele a spus ca acesta trebuie sa inspire incredere partenerilor europeni si transatlantici.

El a mai spus ca s-ar bucura mult daca viitorul prim-ministru ar fi si un om cu experienta in administratia centrala: "sa mai fi trecut printr-un Guvern, sa mai fi condus o institutie".

Citeste si: Basescu: Campania electorala, nerelevanta fata de realitatile Romaniei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.