Deputatii PD din Comisia pentru administratie au votat ieri "impotriva" ori s-au abtinut la Legea statutului minoritatilor nationale, iar proiectul legislativ a fost avizat favorabil numai cu ajutorul PNL, PC si UDMR. Cu o seara inainte, parca avind o premonitie, presedintele UDMR lansase, de la Sfintu Gheorghe, un avertisment catre colegii de coalitie. Daca proiectul Legii privind statutul minoritatilor nationale nu va fi adoptat, "va trebui rediscutata intreaga coalitie", a anuntat Marko Bela. "Eu nu as putea sa concep o astfel de situatie ca pe o problema unilaterala a UDMR, ci este o problema a intregii coalitii", a explicat acesta. Surse din cadrul Administratiei Prezidentiale ne-au declarat ca nici presedintele Basescu nu este de acord cu unele dintre dorintele UDMR.

Intre timp, problema Legii statutului devine o preocupare europeana. "Daca nu rezolvam problema cu statutul minoritatilor pina la sfirsitul lunii februarie, vom avea probleme in aprilie, anul viitor, la Raportul de tara", a spus senatorul PNL Mircea Cosea. La rindul lui, colegul sau Adrian Cioroianu a declarat ca problema figureaza intr-un amendament la Raportul Moscovici si a anticipat "probleme de traducere". "Amendamentul se refera la 'self governance>> si, daca se aplica, am putea sa avem o problema de traducere. Poate fi interpretat ca 'autodeterminare>> sau ca 'autonomie la nivel local>>, varianta mai soft. Vom avea probleme de negociere in interiorul coalitiei, pentru ca tratam cu niste termeni din lexicul englez si trebuie sa construim intr-o situatie romaneasca", a spus el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.