Atunci cand, prin 2003, PSD a propus ca prefectii sa devina inalti functionari publici, probabil ca putini credeau ca Alianta D.A. va fi cea care va numi - pe un termen practic nelimitat - reprezentantii guvernului in teritoriu. Daca pana la 1 ianuarie 2006 numirea prefectilor tine de decizii strict politice, dupa aceasta data, ei vor trebui sa respecte criteriile de selectie impuse functionarilor si vor deveni practic inamovibili. Exercitarea functiei de prefect inceteaza de drept doar daca acesta desfasoara activitati politice, se afla intr-o situatie de incompatibilitate, a fost condamnat la inchisoare, a obtinut calificativul nesatisfacator sau a fost destituit.

De altfel, nici prefectii si nici subprefectii nu vor mai putea fi membri ai vreunui partid. Celor care vor ocupa, peste un an, functia de prefect li se va cere sa fi absolvit studii superioare de lunga durata, o vechime de 5 ani in specialitatea absolvita, precum si programe de perfectionare in administratia publica. Ei vor fi supusi unui examen de admitere in corpul inaltilor functionari publici. Legea privind institutia prefectului prevede ca exercitarea unui mandat complet de parlamentar sau titlul de doctor in stiinte juridice pot inlocui programele de perfectionare. Odata indeplinite aceste criterii, ei vor deveni membri ai Corpului prefectilor, prezentand - potrivit legii - "disponibilitate la numirile considerate oportune de Executiv". Cu alte cuvinte, cel care a fost doi ani prefect in Mures poate fi mutat la Giurgiu, iar daca refuza, este automat exclus din categoria inaltilor functionari. Statul roman le asigura insa locuinta de serviciu, precum si cheltuielile de transport dintr-o localitate in alta. In plus, legea prefectilor prevede ca acestora li se vor acorda onoruri militare, cu ocazia ceremoniilor organizate la nivelul judetului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.