Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in timpul unei intalniri cu cativa congresmeni americani, ca Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea dintre Romania si SUA poate fi considerat "un fel de Plan Marshall".

"Uitandu-ne la declaratia comuna cu privire la Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI dintre Romania si SUA, putem concluziona ca acopera o arie larga, de la economie, la educatie, tehnologie, cultura, astfel incat putem considera acest document ca fiind un Plan Marshall", a spus Traian Basescu la inceputul unei intrevederi cu sase congresmeni americani, potrivit MEDIAFAX.

El a mai afirmat ca, daca Romania va fi capabila sa valorifice toate directiile care sunt fixate prin acest Parteneriat Strategic, va beneficia enorm de investitiile americane, de sistemul educational american si de nivelul de dezvoltare tehnologica al SUA.

"Problema este sa construim aici cateva lucruri capabile sa absoarba ceea ce se mentioneaza in acest document extrem de important. Este un parteneriat pentru o lunga perioada de timp", a apreciat seful statului roman.

La intalnire au participat, congresmenii Mike Turner, presedintele subcomitetului pentru Forte Strategice din cadrul Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentantilor, Jeff Miller, Mike Ross, Jo Ann Emerson, Carolyz McCarty, David Scott, ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, iar din delegatia romana a facut parte consilierul prezidential Iulian Fota.

Planul Marshall a fost primul plan de reconstructie conceput de Statele Unite ale Americii si destinat aliatilor europeni din Al Doilea Razboi Mondial.

  • Prima transpunere intr-un document politic bilateral a parteneriatul strategic cu SUA

Presedintii Barack Obama si Traian Basescu au adoptat, in 13 septembrie, la Washington, "declaratia comuna privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea intre Romania si SUA".
Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Declaratia reprezinta prima transpunere intr-un document politic bilateral a parteneriatul strategic cu SUA lansat in 1997, a declarat atunci secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.

Parteneriatul strategic lansat in 1997 cu ocazia vizitei presedintelui de atunci Bill Clinton la Bucuresti nu a fost transpus niciodata intr-un document bilateral romano-american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.