Tariceanu a cedat nervos. Premierul si presedintele PNL si-a amenintat ieri partenerii de coalitie, in primul rind PD, dar si PC si UDMR, cu o posibila orientare a liberalilor spre o politica de opozitie la adresa lor.

"Oare ceilalti care au votat impotriva din partea majoritatii considera ca bugetul este numai al Ministerului Finantelor sau al PNL? S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini si s-ar putea sa inceapa sa adopte si ei acelasi stil de comportament, lucru care sint convins ca nu le va cadea bine", si-a expus ieri supararile, la Mediafax, Calin Popescu Tariceanu.

Mai mult, premierul s-a plins ca numai liberalii platesc oalele sparte ale actului de guvernare si si-a amenintat partenerii din coalitie ca nu va mai stopa furiile colegilor sai de partid. Motivele supararilor liderului PNL sint mai vechi. Doar in aceasta saptamina, el a fost sfidat de doua ori de partenerii sai: miercuri, parlamentarii PC au refuzat sa ia in seama cererea sa, ca Statutul minoritatilor sa se discute in procedura de urgenta, iar joi, parlamentarii Comisiei de invatamint ai PD, UDMR, PC, PSD si PRM au respins in bloc bugetul Educatiei. Doar parlamentarii PNL au sustinut proiectul guvernului.

Emil Boc asteapta explicatii

Emil Boc, liderul PD, nu s-a aratat impresionat: "Noi, PD si PNL, nu avem nici un motiv de disputa. Daca Tariceanu are de discutat cu alti parteneri, sa o faca luni, la sedinta coalitiei, unde astept si eu explicatii de la el". Boc i-a reamintit premierului ca "lunea trecuta, atit in sedinta D.A., cit si in cea a coalitiei, s-a incheiat un acord pentru suplimentarea bugetului Educatiei. Din partea PD, au fost desemnati Videanu si Pogea, iar de la PNL, Nicolaescu si Vladescu, pentru a cauta bani. Acolo s-a stabilit ca Educatia sa primeasca 4-5% din PIB. Nu renuntam la aceasta solicitare".

Nicolaescu se bilbiie

Deputatul PNL Cristian Adomnitei, membru in Comisia de invatamint, si-a taxat colegii din coalitie care au votat impotriva bugetului guvernului drept "farisei", iar deputatul UDMR Asztalos Ferenc a prezentat punctul de vedere al colegului sau, Soki Bela, care a respins joi bugetul alocat Educatiei: "Ministrul Vladescu ar fi putut avea o pozitie mai flexibila asupra bugetului".

Liberalul Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al Aliantei, a sarit in apararea lui Tariceanu, acuzindu-l pe ministrul demisionar al PD, Mircea Miclea, ca a "iesit din solidaritatea ministrilor", desi acelasi Nicolaescu a amenintat ieri cu repetarea gestului lui Miclea. Respectiv demisia, daca nu este lasat sa faca reforma in Sanatate.

PD ar da Educatia in schimbul Apararii

Scandalul bugetului pentru educatie a deschis discutia despre o posibila rocada in guvern ca solutie pentru iesirea din impas. Surse din PD au declarat pentru "Cotidianul" ca democratii ar fi dispusi sa cedeze liberalilor portofoliul de la Ministerul Educatiei pentru cel de la Ministerul Apararii. Numele vehiculate sint Andrei Marga la Invatamint si Sorin Frunzaverde la Aparare. Cei doi au mai detinut aceste posturi in guvernarea 1996 - 2000. "Nu au existat astfel de discutii in forurile de conducere ale partidului, dar sint deschis oricarei solutii si sint dispus sa discut", ne-a declarat presedintele PD Emil Boc.

Astfel ar fi recompensat si Frunzaverde, care a contribuit decisiv la acceptarea PD in rindurile popularilor europeni. Dar aceasta este, deocamdata, doar dorinta democratilor, cel putin a unora dintre ei. PNL nu pare insa dispus sa renunte la ministerul Apararii, un portofoliu puternic, de imagine, in schimbul unuia atit de dificil cum este cel al Educatiei. Rocada ar avea totusi sens pentru ambele parti. In schimbul sacrificarii lui Teodor Atanasiu, actualul ministru al Apararii, un apropiat al lui Tariceanu, premierul si-ar putea asigura o trecere mai usoara a bugetului prin Parlament. De cealalta parte PD s-ar spala pe miini de problema banilor pentru Educatie, domeniu aflat in curtea lor, renuntind pur si simplu la ministerul respectiv. Deocamdata partile ramin pe pozitie. PNL, prin ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu accepta marirea bugetul Ministerului Educatiei, iar PD ameninta in continuare ca nu va vota proiectul de buget daca acestuia nu i se va aloca cel putin 4% din PIB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.