Traian Basescu o tine in brate pe cea mai contestata consiliera a sa, Elena Udrea, desi sotul acesteia, Dorin Cocos, si-a cladit uriasa avere in stilul baronilor PSD

In ciuda dezvaluirilor din ultimele luni privind legaturile dintre apropiatii sefei Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea, si cercuri de interese legate de fostul premier, Adrian Nastase, presedintele Traian Basescu se face ca ploua. Desi era de asteptat sa reactioneze asa cum a procedat in alte cazuri in care a fost in joc credibilitatea institutiei prezidentiale, seful statului continua sa taca.

Intrebarea fireasca este ce valoare mai are atunci reforma morala promisa dupa inlaturarea PSD de la putere - partid considerat etalonul coruptiei cat a fost la guvernare - atata vreme cat si in preajma lui Traian Basescu se afla persoane asupra carora planeaza foarte multe suspiciuni. Aceasta cu atat mai mult cu cat familia actualei sale consiliere, Elena Udrea, si-a cladit mare parte din avere pe afaceri cu statul, intocmai ca afaceristii PSD acuzati de actualul presedinte. Cel mai recent exemplu este monopolul de care a beneficiat o firma controlata de firma sotului ei, Dorin Cocos, privind analizele medicale pe care sunt obligati sa le faca romanii care vor sa plece la munca agricola in Spania.

Atat in campania electorala, cat si dupa ce a devenit presedinte, Traian Basescu a promis de nenumarate ori ca nu va lasa cercurile de interese sa actioneze in preajma sa. "Eu va asigur ca tot ce tine de mine se va face pentru ca marea coruptie sa fie demontata. (...) Aici discutam de sistemul ticalosit, despre care am tot vorbit in campanie", spunea Basescu saptamana trecuta. Recentele dezvaluiri despre afacerile familiei Elenei Udrea, sefa Cancelariei Prezidentiale, l-au lasat insa rece pe Basescu, care a preferat sa acuze presa ca face jocul grupurilor de interese.

Interesele familiei Udrea-Cocos

"Evenimentul zilei" a dezvaluit, in ultimele luni, increngatura relatiilor de afaceri tesuta de Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. Astfel, privita prin prisma intereselor financiare de familie, sefa Cancelariei Prezidentiale poate fi considerata un veritabil "cal troian" propulsat la Palatul Cotroceni de cercuri de afaceri apropiate lui Adrian Nastase si PSD.
Prin parteneriate directe sau prin interpusi, Cocos si prietenul lui Adrian Nastase, Alexandru Bittner, au castigat sume fabuloase de pe urma afacerilor cu statul.

In ultimii 12 ani, cei doi au devenit "mogulii" parcarilor Capitalei, patronand peste 3.000 de locuri la suprafata, doua pasaje subterane in zone centrale si mai multe garaje. Tot ei au pus mana, printr-o suveica de firme, pe terenurile si activele din Parcul Herastrau, dar si pe alte afaceri imobiliare in stil mare. Nu in ultimul rand, Cocos si Bittner au pus monopol pe analizele medicale ale romanilor care pleaca la munca in strainatate, castigand peste 300 de miliarde de lei vechi cu "binecuvantarea" Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si a Institutului de Medicina Legala.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma

> Spre deosebire de atitudinea intelegatoare manifestata in cazul Elenei Udrea, presedintele Romaniei a reactionat prompt de fiecare data cand el sau persoanele din jurul lui au fost tinta dezvaluirilor. Atunci cand presa a semnalat cazul apartamentului pe care il avea pe strada Stefan Mihaileanu din Capitala, Basescu a cerut Administratiei Fondului Imobiliar (AFI) anularea contractului de vanzare-cumparare. "Din respect fata de opinia publica (Traian Basescu - n.r.), intelege sa renunte la acest apartament", anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

> In vara, Basescu a fost pus din nou intr-o situatie dificila, din cauza datoriilor pe care firma condusa de fratele sau, Mircea Basescu, si sotia lui, Maria Basescu, le avea la bugetul de stat. Presedintele a reactionat imediat, cerandu-si scuze publice, iar fratele sau a platit datoria de peste jumatate de miliard de lei vechi la Trezoreria Constanta.

> Presedintele a reactionat dur si in cazul subordonatilor de la Cotroceni care au fost surprinsi calcand stramb. Cel mai elocvent exemplu a fost fortarea demisiei consilierului prezidential Stana Anghelescu, dupa ce aceasta a mers la Fisc sa-si sustina sotul acuzat de o evaziune fiscala de 650.000 euro. Basescu s-a delimitat imediat de consiliera banuita ca s-a folosit de functia sa in interes personal.

Opinii

"Seful statului trebuie sa ia o decizie"
Alexandru Lazescu, analist politic:
"Presedintele, intr-o forma sau intr-alta, are un tip de declaratii care sunt foarte transante, dar in lumea reala nu poate sa se decupleze de grupurile cu care lucreaza, de o anumita zona de sustinere. Si asa circula in culise, in mass-media si in lumea politica, ideea ca presedintele a deschis la un moment dat prea multe fronturi. Trebuie vazut in ce masura sunt legaturi directe, si atunci el trebuie sa ia o decizie. In planul acestor legaturi cu structuri de interese, probabil ca sunt limite pana unde poate sa-si permita se se decupleze de oameni care ii sunt totusi apropiati."

"Grupuri de interese au fost si langa Iliescu"
Stelian Tanase, analist politic:
"Prin pozitia pe care o are, de presedinte al Romaniei, in mod natural, in jurul lui se constituie un grup de interese, indiferent daca Traian Basescu e sau nu constient de asta. Sunt lucruri care depind de Basescu, o vorba buna sau o vorba rea plasata de el vizavi de o afacere - de gen petrol, cai ferate, energie electrica - poate provoca falimente sau, dimpotriva, succese. Asemenea grupuri au functionat si in jurul lui Iliescu, si in jurul lui Constantinescu, cu sau fara stiinta respectivilor presedinti."

Eu va asigur ca tot ce tine de mine se va face, pentru ca marea coruptie sa fie demontata. Aici discutam de sistemul ticalosit, despre care am tot vorbit in campanie.

Eu m-am angajat ca in acest mandat sa nu fac compromisuri cu nimeni, nici cu presa, nici cu grupuri de interese, nici cu guvernul, nici cu partidul din care provin, nici cu alianta din care provin. Nu voi face compromisuri, indiferent care sunt costurile.
Traian Basescu
octombrie 2005

Avocata blonda de langa Basescu

Mult mediatizata sub apelativul "blonda de la Cotroceni", Elena Udrea a ajuns in atentia opiniei publice acum un an, cand a fost surprinsa intr-un restaurant alaturi de Traian Basescu, cu putin timp inainte ca acesta sa devina seful statului. La acea vreme, Udrea era consilier PNL in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, insa dupa instalarea lui Basescu la Cotroceni a fost "avansata" consilier prezidential.

Potrivit CV-ului, Elena Udrea a absolvit Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative din cadrul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", iar intre 1997 si 2005 a practicat avocatura la propriul cabinet. Potrivit declaratiei de avere ea poseda - impreuna cu sotul ei, Dorin Cocos - doua apartamente, doua case, doua hoteluri, patru masini si un cont curent de 600 milioane lei.

Afaceri cu statul, indiferent de epoca

In Romania, interesele oamenilor de afaceri au avut mai tot timpul tangenta cu sfera politica si conducatorii natiei. In perioada interbelica, apropiatii puterii si-au rotunjit si ei averile prin afaceri cu statul. Chiar daca timpul a trecut, "meteahna" a supravietuit peste generatii, revenind la viata imediat dupa caderea regimului totalitar.

Cazuri celebre

Fundalul afacerii "Skoda" au fost comenzile militare facute de Romania in strainatate, in vederea dotarii armatei. In centrul scandalului s-au aflat reprezentantul uzinelor Skoda in Romania, Bruno Seletzky, ministrul apararii nationale, generalul Cihoschi, dar si nepotii prim-ministrului la acea vreme, Iuliu Maniu.

Incheierea tranzactiei a fost posibila datorita comisioanelor pe care Seletzky le-a dat functionarilor si tehnicienilor civili si militari.

Datorita bunelor relatii pe care le aveau cu Casa Regala si ca urmare a cointeresarii lui Carol al II-lea, societatile oamenilor de afaceri interbelici Ausnitz si Malaxa obtineau comenzi considerabile din partea statului. Constantin Argetoianu afirma atunci ca Nicolae Malaxa "si-a constituit un fond de rulment al coruptiei". Intreprinderile lui N. Malaxa efectuau comenzile statului in mare parte cu capitalul pus la dispozitie tot de stat.

Relatia de prietenie dintre A. Blank si Carol al II-lea l-a salvat pe primul de la un colaps financiar. In urma unor demersuri facute de Regele Romaniei, A. Blank a obtinut acordarea unei concesiuni de stat prin intermediul societatii Discom (Monopolul distribuirii si vanzarii tutunului).

Politicienii straini implicati in scandaluri au demisionat

Scandalurile in care au fost implicati inalti oficiali publici au avut alta finalitate peste hotare, chiar si in tari cu democratie fragila, cum este Serbia.
SUA, 2005. Tom DeLay, liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, unul dintre principalii aliati ai presedintelui George W. Bush, a demisionat din cauza acuzatiilor privind finantarea ilegala a campaniei sale electorale.

Marea Britanie, 2005. Ministrul de interne al Marii Britanii, David Blunkett, a demisionat dupa ce a fost acuzat ca a profitat de functie pentru a grabi obtinerea unei vize pentru bona de origine filipineza angajata de fosta sa iubita.

Italia, 2005. Ministrul italian al finantelor si economiei, Domenico Siniscalco, a demisionat in semn de protest fata de un scandal in care a fost implicat guvernatorul Bancii Centrale, Antonio Fazio, in care cabinetul lui Berlusconi nu a luat masuri.
Serbia, 2005. Ministrul apararii din Serbia-Muntenegru, Prvoslav Davinic, a demisionat in urma scandalului legat de achizitia unor echipamente militare, al caror numar il depasea de cateva ori pe cel al soldatilor din armata sarba.

Grecia, 2004. Ministrul grec al agriculturii si alimentatiei, Savvas Tsitouridis, si-a dat demisia dupa ce a fost acuzat ca i-a facilitat fiului sau transferul la o universitate din Atena, incalcand procedurile legale.

Germania, 2004. Fostul guvernator al Bundesbank, Ernst Welteke, a demisionat in urma scandalului de presa provocat de faptul ca o banca privata a achitat nota de plata pentru sejurul familiei sale la un hotel de lux din Berlin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.