Cand vine vorba de afacerile cladite pe relatia cu statul, Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, se scalda in declaratii neconvingatoare

Evenimentul zilei" publica a doua parte a interviului pe care Dorin Cocos ni l-a acordat in exclusivitate. Daca in editia de ieri, sotul Elenei Udrea a vorbit despre grupul de interese Bittner-Petrache si despre relatiile cu presedintele Traian Basescu, astazi raspunde cum a facut doua mari afaceri cu statul: analizele pentru capsunari si parcarile Dalli.

EVZ: Domnule Cocos, EVZ a dezvaluit recent cum dv. ati monopolizat afacerea analizelor pentru muncitorii care pleaca in strainatate. Cum ati pus mana pe acele contracte fara licitatie?
Dorin Cocos: Pai, haideti sa o luam cu inceputul. Centrul de Testare a Fortei de Munca este o firma care functioneaza din ‘96. Aceasta firma a avut contract cu Asociatia Antreprenorilor din Israel (n.r. - AAI) si facea analize majoritatii muncitorilor care plecau in Israel. Firma a fost infiintata pentru ca ne-a rugat AAI, dorind sa aiba un control al sanatatii muncitorilor care plecau la ei. Firma a functionat pana in '96 si a fost creata sub tutela Ambasadei Israel si a avut un colegiu de profesori, condus de academicianul Kajal. Eu am fost unul dintre actionari. Am fost vreo sase sau sapte care am investit cateva sute de mii de dolari pentru ca a trebuit sa cumparam aparate. Acest lucru nu avea legatura cu bugetul statului.

Domnule Cocos, legea nu indica o anumita unitate medicala, iar de la OMFM oamenii sunt trimisi special la IML. Si asa ajung la firmele dv.
Asta-i relatia oficiului cu IML-ul. Oficiul isi asuma raspunderea pentru muncitorii pe care-i trimite afara. Oficiul invoca drept argument ca trebuie sa consulte cea mai avizata unitate medicala din Romania, adica IML-ul. Cei care plecau cu certificate luate de la nu stiu ce doctor din comuna X, nu se stie cum iau aceste certificate. Poate il luau pe trei gaini, acum speram fara gripa aviara, si pe doi cocosi, si pleca in Spania. (Rade) Oficiul a spus sa-i selectez eu, ca vrea sa-i trimita si competenti, si sanatosi.

Afacerea parcarilor Dalli

Sa parcam putin in zona Dalli, firma infiintata cu un apropiat al PSD. Primarul Videanu, succesorul lui Basescu la primarie, v-a prelungit recent contractul...
Dalli a fost una dintre cele mai frumoase afaceri pe care eu cu Adrian, cu Petrache, am construit-o. Cat despre prelungire, este treaba lor. Eu nu mai am nicio legatura cu activitatea lor. Decat ca sunt prieten cu cei care sunt acum in firma si beneficiez si eu, va dati seama, de un abonament gratuit de parcare.

Investitia Dalli in aceasta afacere nu inseamna mare lucru. Nu se asfalteaza nimic, se planteaza un panou de parcare si se traseaza niste linii de demarcatie. In schimb se incaseaza bani.
Investitia initiala a presupus sase parcari inchise si am imprumutat atunci 150.000 de dolari. A trebuit sa facem imprejmuiri. Sa vedeti ce mizerie am gasit. Toate aparaturile acelea pe care a trebuit sa le punem costau. Le stiti pe alea cu cartele... Deci am facut niste investitii.

Dar ati facut si profit?
Profitul nu e mai mare de 50-60 de mii de dolari pe an. Si este explicabil de ce. 55% din incasari se duc la primarie.

Si tot va ramane 45%. Bani multi.
Pai da, dar 19% este TVA.

Scadem TVA-ul si tot raman bani destui.
Da, si salariile?

Sunt chiar asa de mari?
Ganditi-va ca sunt 143 de angajati. Cateva sute de milioane cu taxe cu tot. Ganditi-va, vopseaua costa, biletele costa, intretinerea costa si tot asa. De asta va spun: afacerea Dalli nu este atat de profitabila ca bani, cat a fost pentru mine si pentru partenerul meu sa ne facem nume, sa intram pe piata. Din clipa aceea toata lumea voia sa stea de vorba cu tine, pentru ca zice, ba, asta are parcarile Dalli, mama! Pentru noi a fost un lucru extraordinar. Asa ne-a bagat lumea in seama. Marea afacere a fost insa pentru primarie. Ea incaseaza cam un milion si jumatate de dolari pe an de la Dalli.

Despre relatia cu primaria

Dar si primaria putea sa faca ce face Dalli.
Sigur ca da (rade)... Sigur... Si incasa de vreo 20 de ori mai putin. Primaria nu era in stare, de aceea s-a recurs la un asemenea parteneriat, ca sa te oblige sa-i dai o incasare garantata.

Daca primaria facea exact ce a facut Dalli, nu ar fi incasat ea toti banii?
Nu. In mod sigur, nu. Nu, pentru ca primaria nu putea sa se organizeze ca un privat. Acesta priveste afacerea ca pe afacerea lui proprie. Este o chestie de management.

Totusi, ar fi fost aceleasi investitii, aceleasi salarii, insa castigul primariei ar fi fost mai mare.
Da, probabil ca daca astazi primaria castiga un milion jumatate de dolari, ar fi castigat singura un milion si sase sute de mii de dolari daca avea acelasi management ca noi.

Si primaria avea parghiile...
Hai, dom’le, eu zic ca cunoastem bine mentalitatea angajatilor de la stat din Romania. Pai, credeti ca oamenii astia ar fi predat incasarile daca eu sau asociatul n-am fi lucrat numai pe acte. Am dat sute de oameni afara dintre cei care furau. Am trimis oameni de-ai nostri sa-i momeasca, sa-i verificam. Exista o evidenta foarte clara a bonurilor de parcare care au regim de facturi fiscale, fiind tiparite la Imprimeria Nationala, cu serie, numar, tot...

De ce ati iesit din Dalli? Din cauza profitului mic?
Odata din cauza aceasta, si apoi, ce nevoie mai am eu de Dalli? Acum am ajuns la un nivel superior. Dar principalul motiv a fost ca sotia a intrat in Consiliul General de la Capitala. Si, fiind incompatibila, am zis, dom’le ce rost are pentru 10 mii, 20 de mii de dolari? Si acum, daca spuneti Dalli, spuneti Dorin Cocos, si invers. Deci nu mai am nevoie de Dalli, cum nu mai am nevoie de "Trei Cocosi", de nimic.

Declaratii

Cocos in EVZ de ieri
(Afirmatii din prima parte a interviului, publicat ieri)

Bittner si Petrache - "S-au apropiat foarte mult de domnul Adrian Nastase, ca nu-i un mare secret, ca nu spun eu secretul lui Polichinel acum. Iar eu nu m-am apropiat atat de mult de dansul. (Rade) Am stat foarte departe, sa zicem."

"Eugen Bejinariu imi este prieten foarte bun. Pe Eugen il cunosc din 1994, cand era maior, iar eu eram un umil om de afaceri, care avea trei laboratoare foto."

Traian Basescu - "Pot sa spun ca sunt un mare sustinator si un mare admirator al lui Traian Basescu. Eu cred in acest om. Este genul de om care ma face sa dorm linistit noaptea pentru ca stiu ca nu mi se poate intampla nimic ilegal."

Elena Udrea - "Lumea zice: aoleu, asta-i barbatul lu’ aia care-i acolo, care nu stiu ce. Ce-o vrea? De ce o fi venit? Deci prefer sa nu... Adica toate afacerile mele, astazi, cand vorbim, suta la suta sunt particulare. In rest, ma feresc de cand e Elena acolo pentru ca tin foarte mult la ea. Si tin foarte mult la presedinte. Cum ar fi sa incep eu acum sa fac trafic de influenta? Ma ajuta, daca vreti, faptul ca Elena e acolo si este o femeie realizata din punct de vedere profesional si material."


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.