Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica considera ca "de 20 de ani in Romania sistemul coruptiei a fost cladit de Ion Iliescu, un om sarac si cinstit, dar care in timpul in care a condus Romania a lasat sa se dezvolte aceasta caracatita a coruptiei", adaugand ca "nici PDL nu e un partid de ingeri".

Intrebat daca exista probleme in PDL legate de coruptie, Valeriu Stoica a apreciat, sambata, ca nu este partid in Romania in care acest fenomen sa nu existe, dupa cum nu e partid in lume.

"Nici PDL nu e un partid de ingeri. Si ca urmare acest fenomen se manifesta. Problema este ca nu cred ca PDL este cazul tipic de discutat in aceasta privinta", a aratat Valeriu Stoica, transmite MEDIAFAX.

Intrebat care ar fi cazul tipic, Stoica a facut trimitere la Ion Iliescu. "Eu cred ca de 20 de ani in Romania sistemul coruptiei a fost cladit de Ion Iliescu, un om sarac si cinstit, dar care in timpul in care a condus Romania a lasat sa se dezvolte aceasta caracatita a coruptiei", a spus Valeriu Stoica.

El a precizat ca la Bucuresti a fost organizata o conferinta internationala pe tema coruptiei din interiorul partidelor, la initiativa Monicai Macovei si a ISP. Stoica a afirmat ca fenomenul coruptiei "este legat de fenomenul puterii, partidele politice sunt cele care gestioneaza puterea in orice tara si ca urmare in legatura cu partidele politice exista mai mult sau mai putin legitim o suspiciune de coruptie".

"Cred ca lucrul cel mai important care afecteaza integritatea partidelor politice, nu numai din Romania, ci din orice tara este legat de modul de finantare al partidelor politice. Daca nu exista un sistem transparent de finantare a partidelor politice, atunci se creeaza o legatura intre oamenii politici, grupurile de interese, legatura care nu este una morala cu riscul ca aceasta legatura sa imbrace forma coruptiei este foarte mare", a spus Stoica.

El a apreciat ca ar trebui facute doua lucruri, mai intai o reglementare foarte clara a modului de finantare a partidelor politice, dupa care "reguli stricte in interiorul fiecarui partid politic in legatura cu modul in care sunt gestionate resursele partidului mai ales modul in care sunt obtinute aceste resurse". El a aratat ca in ultimii 20 de ani s-au facut lucruri foarte importante, ca exista o finantare a partidelor politice care este foarte buna dar, "din pacate, nu intotdeauna exista siguranta ca resursele pe care le declara partidele politice sunt intotdeauna cele reale".

Citeste si:
Ciolacu: Din cate stiu, Iliescu nu e presedinte de onoare al PSD
Ciolacu: Din cate stiu,...

Stoica a mai spus ca, dupa parerea sa, in viitor problema coruptiei va fi diminuata in masura in care atat cultura civica dar si cea politica "vor permite ca acest fenomen sa fie bine inteles nu numai la nivelul politicii ci si la nivelul cetatenilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.