Schimbarea presedintilor de Consilii Judetene a produs mare tulburare in apele Coalitiei. S-a ajuns ca solutia altadata imorala, Partidul Conservator, sa sustina pozitia presedintelui Traian Basescu privind schimbarea sefilor CJ, dupa noi reguli, din 2008 si nu imediat. Pana si presedintele PD Emil Boc exprima alta opinie decat fostul sau sef de partid, doar Vasile Blaga ramanand credincios pozitiei exprimate de Basescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu pare a fi intr-o situatie ingrata. Surse confidentiale sustin ca pozitia exprimata de seful statului este urmarea unor sugestii ale oficialilor europeni, de care seful Executivului are cunostinta, dar si rezultatul unor negocieri privind schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Parlamentului.

Premierul, intre ciocan si nicovala

Schimbarea pozitiei presedintelui Traian Basescu fata de tema modificarii Legii administratiei locale a fost sugerata de oficiali ai UE. Surse confidentiale sustin ca raportorul pentru Romania la UE Pierre Moscovici i-a atras atentia premierului Calin Popescu Tariceanu, la ultima intalnire de acum doua saptamani, ca Raportul de tara din 25 octombrie ar putea fi afectat negativ daca puterea de la Bucuresti nu va reusi sa gaseasca solutii de gestionare a diverselor crize.

Sugestia lui Moscovici a fost facuta pe fondul discutiilor deja existente intre vicepresedintele PSD Ioan Rus si liderul democrat Vasile Blaga. Presedintele Basescu a acceptat propunerea oficialului european insa a conditionat ramanerea sefilor Consiliilor Judetene pe pozitii de schimbarea lui Nastase si Vacaroiu. Interventia lui Moscovici pare sa fi fost decisiva pentru soarta presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. In cadrul intalnirii conducerii PSD de la Bran, desfasurata in urma cu ceva vreme, seful Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si-a aratat disponibilitatea de a renunta la aceasta functie, sustin surse din partid. Aceasta optiune a fost determinata de interventiile liderilor marcanti ai partidului si pentru a rezolva criza din Parlament.

Solutia adoptata de putere nu pare a fi viabila. Membrii PNL sunt impotriva mentinerii actualilor sefi de Consilii Judetene, iar premierul Tariceanu se afla practic intre ciocan si nicovala: vointa partidului si recomandarea oficialilor europeni. Situatia creata confirma faptul ca liderul PNL nu s-a consultat cu ceilalti lideri ai partidului pe aceasta tema, ci doar si-a informat cativa colegi. Practic amanarea modificarii Legii administratiei locale este o solutie negociata doar intre liderii PNL-PD-PSD.

Semnalul dat de presedintele Basescu se materializeaza intr-o colaborare punctuala a PD si PNL cu PSD. La deschiderea Biroului de reprezentare a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania de la Bruxelles au participat deopotriva membri PSD, PNL si PD. Presedintele UNCJR, Liviu Dragnea, membru PSD, a fost felicitat de ministrul Integrarii Anca Boagiu care a apreciat eforturile oficialului pesedist. La ceremonie au mai participat liberalii Nicolae Vlad Popa si Adrian Cioroianu.

Coalitia in dezacord cu Basescu

Liderii Coalitiei, reuniti luni seara, au decis sa nu renunte la modificarea rapida a Legii administratiei publice pentru a-i putea schimba - acolo unde este posibil - pe presedintii Consiliilor Judetene (CJ) apartinand PSD. Aceasta in ciuda pozitiei exprimate sambata, la o reuniune la Poiana Brasov, de presedintele Traian Basescu, el apreciind ca o astfel de masura este nepotrivita inainte de finalul mandatului. "Nu sunt de acord cu Legea schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene in timpul mandatului. Este toxica", a spus seful statului. Ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga, prezent la aceeasi reuniune, a impartasit acelasi punct de vedere.

El a declarat chiar si ieri ca ramane fidel pozitiei exprimate de presedinte: schimbarea presedintilor CJ se va face din 2008. La nivelul Coalitiei s-a stabilit ca Legea administratiei publice locale va fi modificata, fie prin Ordonanta de Urgenta, fie prin vot in cadrul Senatului. "Modificarea Legii se va realiza fie prin Ordonanta de Urgenta, fie prin vot final la Senat asupra proiectului aflat acolo", a declarat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, la finalul reuniunii CNC.

Olteanu a relatat ca senatorul Radu Berceanu, prezent la sedinta, a mentionat posibilitatea supunerii la vot in cadrul acestei Camere a proiectului de modificare a Legii administratiei publice locale, daca intelegerea stabilita la nivelul Senatului privind adoptarea Regulamentului pana la sfarsitul saptamanii viitoare nu va fi respectata. Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul a insistat sa arate ca prevederile modificate ale Legii ar urma sa fie aplicate din momentul adoptarii actului normativ revizuit, a adaugat Bogdan Olteanu.

Tariceanu surprins

Membrii Comitetului Executiv al PNL au discutat luni seara, inaintea reuniunii Coalitiei, cu presedintele partidului, premierul Calin Popescu Tariceanu, despre declaratiile sefului statului pe tema schimbarii presedintilor de Consilii Judetene si au convenit ca vor sustine in continuare aplicarea acestei masuri. Potrivit unor surse din partid, citate de Mediafax, majoritatea liderilor PNL au spus ca nu sunt de acord cu opinia presedintelui Basescu, potrivit caruia sefii Consiliilor Judetene ar trebui schimbati dupa 2008. La finalul reuniunii liberale, Tariceanu a refuzat sa spuna presei ce s-a discutat pe acest subiect.

El a dat insa asigurari ca se va respecta protocolul Coalitiei din luna august, in care s-a mentionat despre modificarea Legii administratiei publice locale. "Am transat deja aceasta chestiune", a raspuns Tariceanu la intrebarea privind schimbarea presedintilor de CJ.

Liberalii castiga cel mai mult

Sursele citate sustin insa ca, in sedinta Comitetului Executiv al PNL, presedintele liberal s-ar fi declarat impotriva inlocuirii presedintilor PSD de CJ abia in 2008. Tariceanu ar fi spus ca a fost luat prin surprindere de declaratiile lui Basescu, de la Poiana Brasov. De asemenea, Tariceanu si-a informat colegii liberali ca in timpul sedintei de Guvern de luni a vorbit la telefon cu Basescu, atat despre modificarea legislatiei in domeniul administratiei locale, cat si in privinta ultimelor evolutii ale gripei aviare.

Liberalii au mai stabilit sa sustina modificarea Legii privind administratia publica locala, prin Ordonanta de Urgenta, pe motiv ca in protocolul Coalitiei se prevedea ca acest act normativ sa fie adoptat, in noua forma, pana pe 15 septembrie. Potrivit unor surse din cadrul actualei puteri, liberalii sunt mai interesati decat democratii de schimbarea presedintilor de CJ, intrucat dintre cei 12 presedinti care ar putea fi inlocuiti, opt posturi ar reveni PNL si numai patru PD.

Emil Boc: Presedintii CJ trebuie schimbati

Presedintele PD Emil Boc a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca el personal considera ca acolo unde este posibil presedintii Consiliilor Judetene trebuie sa fie membri ai partidelor aflate in Coalitia de guvernare. "Nu vreau sa se inteleaga faptul ca dorim o vanatoare de vrajitoare impotriva presedintilor PSD de Consilii Judetene", a afirmat liderul democrat, care a precizat ca acestia pot ramane in functie acolo unde guverneaza la nivel local cu alte forte politice, altele decat cele aflate in Coalitie. In opinia lui Emil Boc, ar fi sa se impuna principiul conform caruia majoritatea guverneaza, iar minoritatea sta in opozitie. "Acolo unde Coalitia este in minoritate la nivelul Consiliilor Judetene, aceasta va ramane in opozitie", a spus presedintele PD.

Emil Boc sustine ca nu exista insa nici o contradictie intre punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu si cel al partidelor din Coalitie pe tema modificarii Legii administratiei publice locale si implicit a schimbarii presedintilor de Consilii Judetene. Liderul PD a explicat ca seful statului are dreptul sa faca recomandari clasei politice, precizand insa ca nu exclude posibilitatea unor discutii in interiorul partidului sau al Coalitiei pe marginea subiectului legat de presedintii de Consilii Judetene.

Conservatorii merg pe mana presedintelui

Reprezentantii PC se declara pentru schimbarea presedintilor de Consilii Judetene la sfarsitul mandatului acestora, in 2008, mergand pe ideea presedintelui Basescu. Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca (foto), a declarat ieri ca aceasta chestiune urmeaza, totusi, sa mai fie discutata in Coalitie, pentru uniformizarea pozitiilor divergente care au aparut in interiorul partidelor din arcul guvernamental. "Noi, ca partid, ne mentinem pozitia exprimata inca din primavara, ca schimbarea sa intervina la sfarsitul mandatului", a comentat Ciuca. "PC nu are nici dusmanii, nici prietenii cu domnul Basescu, subiectele sunt cele care ne genereaza o anumita pozitie, comuna sau diferita", a continuat purtatorul de cuvant al conservatorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.