O alta sedinta cu scantei in Senat s-a finalizat ieri cu victoria de moment a pesedistilor. Acestia si-au vazut bucurosi sacii in car, ajutati de unii colegi din coalitie, care au sarit sa le tina isonul la vot. Miza discutiilor aprinse care au marcat prima parte a zilei a fost prelungirea termenului de dezbatere a proiectului legii minoritatilor, care expira ieri, textul urmand sa fie aprobat tacit. Ulterior, "energiile" au fost canalizate pe discutiile la noul regulament al Senatului. In concluzie, majoritatea senatorilor a decis ca Regulamentul Senatului si legea privind minoritatile nationale sa fie adoptate in termen de 15 zile. Chiar daca propunerea privind Regulamentul Senatului i-a apartinut lui Mircea Geoana, acesta a declarat ulterior ca PSD va contesta oricum proiectul la Curtea Constitutionala.

Pesedistii au venit cu propunerea, aprobata ulterior de plen, in ultimul minut al sedintei de ieri, cu 52 de voturi pentru si 48 impotriva, ca termenul de dezbatere pentru statutul minoritatilor sa fie prelungit cu inca 15 zile, spre deosebire de cele 45, rezervate initial, motivul invocat fiind ca este o lege complexa, cu peste 300 de amendamente care trebuie vizate de plen.

Ca o compensatie insa pentru atragerea reprezentantilor coalitiei, Mircea Geoana, cel care a venit cu aceasta idee din partea PSD, a inclus si stabilirea aceluiasi termen pentru dezbaterea regulamentului. In substratul propunerii PSD se pornea insa de la premisa ca, in ceea ce priveste regulamentul, faptul ca pana cand expira termenul discutiile nu au fost finalizate nu atrage nici o consecinta, astfel incat cele 15 zile lucratoare rezervate modificarii regulamentului, in traducere pesedista "15 zile de plen", se pot prelungi chiar pana in decembrie.

Si chiar daca se va termina cu modificarile regulamentare, reprezentantii PSD spera ca acestea sa nu intre in vigoare pana cand Curtea Constitutionala nu-si va da verdictul in acest caz. In cazul legii minoritatilor insa, expirarea termenului prelungit atrage dupa sine aprobarea tacita. Mai multe voci parlamentare din tabara PSD comentau, in urma sedintei de plen, ca in timp ce reprezentantii coalitiei nu-si vor putea permite sustragerea de la discutiile pe legea minoritatilor, care ar putea fi interpretata ca un exercitiu negativ de imagine, opozitia nu va fi presata de nici un termen fix pentru finalizarea discutiilor pe modificarile regulamentare.

"Este doar o impresie de inceput de deblocare a situatiei din parlament", se laudau pesedistii la sfarsitul sedintei. De altfel, de partea senatorilor PSD au fost chiar si reprezentantii de marca ai coalitiei: liberalii Puiu Hasotti si Radu Campeanu, precum si conservatorul Gavrila Vasilescu, care au votat in favoarea propunerii lui Geoana, in timp ce alti senatori din arcul guvernamental s-au abtinut. Propunerea democratului Radu Berceanu insa, care venea cu ideea stabilirii unui termen fix pana la care regulamentul sa treaca prin sita parlamentara, nu a fost supusa la vot.

Ploua cu pauze de consultari

Concluzia privind prelungirea termenului in cazul legii minoritatilor si stabilirea unui termen pentru regulament a fost precedata insa de discutii incinse, pline de sageti veninoase, aruncate cu naduf, dintr-o parte in cealalta a salii, intre senatorii puterii si cei ai opozitiei. Disputele au fost intrerupte doar de nelipsitele pauze de consultari, ultima dintre acestea intinzandu-se pe aproape doua ore. In timpul interventiilor, din cauza carora nu s-a mai trecut la discutarea proiectelor despre ordinea de zi, Nicolae Vacaroiu, exasperat de dorinta de a-l da jos din functie, a comentat ironic ca este gata sa demisioneze, in cazul in care si Berceanu este de acord si daca asta este solutia pentru deblocarea situatiei din parlament.

De altfel, nici Berceanu nu s-a lasat mai prejos si a exagerat putin atmosfera din ultima vreme din aceasta Camera, spunand ca "mai avem sa punem piuneze pe scaune sau sa ne blocam in lift, ca sa nu ajungem la sedinte si sa nu fie cvorum".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.