Plecarea a sase senatori ai coalitiei guvernamentale (cate doi de la PNL si PD si cate unul de la PC si UDMR), la Parlamentul European, ca observatori, a adus coalitia guvernamentala in imposibilitatea de a mai trece fara probleme legile organice (care necesita majoritatea absoluta la vot) prin Camera superioara a parlamentului. Drept urmare, membrii Aliantei au pitrocit un nou "proiect": acordarea posibilitatii euroobservatorilor de a vota prin corespondenta.

In sedinta de ieri a Consiliului National de Coordonare (CNC) al Aliantei PNL-PD, liderii celor doua partide au decis sa urgenteze eforturile pentru modificarea regulamentului Senatului, pentru a rezolva problema absentei unora din colegi. Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Aliantei, a declarat la finalul sedintei CNC: "S-a constatat ca, prin plecarea unei parti din colegii senatori la Parlamentul European, se ajunge la imposibilitatea de a se adopta legi organice. De aceea este nevoie sa se modifice regulamentul ca sa se poata flexibiliza prezenta, mai ales la dezbaterile si adoptarea pe articole, astfel incat procesul legislativ sa se usureze, si nu se ingreuneze".

Ulterior, presedintele PD, Emil Boc, intrebat de ziaristi la ce modalitate de a rezolva problema absentei euroobservatorilor s-au gandit liberalii si democratii, a afirmat ca este vorba de votul prin corespondenta, care le va permite celor care sunt la Strasbourg sa-si exprime opinia.

Senatorul democrat Radu Berceanu crede ca este necesar sa fie flexibilizat regulamentul Senatului, asa cum este cel al Camerei Deputatilor. Aceasta ar permite dezbaterea legilor cu "cvorum de lucru", urmand ca senatorii sa fie prezenti toti doar la votul final. El crede ca poate fi modificata si ziua in care se da votul final, care acum este luni. Berceanu propune sa fie joi dupa-amiaza sau vineri dimineata, cand se pot intoarce si cei de la Strasbourg si cand senatorii care fac parte si din guvern pot sa participe si ei mai usor la sedintele Senatului.

Nastase nu este de acord

Propunerea aliatilor privind introducerea votului prin corespondenta in cazul europarlamentarilor care vor sta pe la Strasbourg nu s-a bucurat de prea mult entuziasm din partea pesedistilor. Solutia de a compensa in acest fel absenta deputatilor si senatorilor plecati la Parlamentul European are putine sanse de reusita, presedintele Camerei Deputatilor respingand ferm posibilitatea exprimarii votului de la distanta, pe baza de mandat.

In conditiile in care si asa voturile exprimate in cadrul dezbaterilor din ultimul timp au fost contestate de nenumarate ori si avand in vedere faptul ca, de obicei, alesii trec destul de rar pe la locul de munca, introducerea acestei proceduri ar transforma forul legislativ intr-un "parlament la fara frecventa". Nastase a spus ca ar fi o premiera nefericita si ca, in felul acesta, mai toti parlamentarii ar putea sta acasa linistiti. "Sunt colegi de-ai nostri care reusesc sa voteze cu mai multe maini, dar votul prin corespondenta e deja prea mult. In ritmul acesta ajungem la solutia lui Traian Basescu, adica la parlamentul fara nici o Camera", a comentat ironic liderul PSD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.