Presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, s-a aflat, ieri, pentru ultima oara, in fata legislativului Capitalei, la incheierea mandatului de primar general. Sedinta ordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) s-a desfasurat intr-un cadru festiv si a inceput prin intonarea Imnului de stat, asa cum rareori s-a intamplat la o sedinta de consiliu. "Le oferiti romanilor acea solidaritate regasita", a spus Mioara Mantale, presedintele de sedinta al CGMB, adresandu-i-se, intr-un discurs plin de emotie, presedintelui ales al Romaniei. Una dintre prioritatile mandatului sau de sef al statului va fi descentralizarea si autonomia locala, dupa cum a precizat Traian Basescu in discursul final de la inchiderea sedintei de consiliu. "Nu va mai fi posibil ca un guvern sa intre cu picioarele in administratia publica locala", a asigurat Traian Basescu. "Va asigur ca sufletul meu va ramane legat de acest al doilea mandat neterminat", a incheiat, usor marcat de eveniment, fostul edil-sef al Bucurestilor.

"Sa traiti bine, domnule presedinte!"

Luni, ora 10.00 dimineata. Spre deosebire de alte dati, in care rumoarea si dezordinea erau la ordinea zilei, ultima sedinta a CGMB la care a participat presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, s-a remarcat printr-o tinuta festiva. Intr-o sala plina, dar ordonata, consilierii generali, alaturi de sustinatori si de angajati ai municipalitatii bucurestene au tinut sa fie prezenti la incheierea mandatului de primar general al lui Traian Basescu. Dupa consumarea primului moment festiv - intonarea Imnului de stat - Dumitru Stanescu, secretarul general al Primariei Capitalei, a facut oficiul, deschizand sedinta ordinara a CGMB. "Sa traiti bine, domnule presedinte!", i-a urat acesta, de la prezidiu, lui Traian Basescu, dupa care a continuat cu o mica gafa, generata, probabil, de emotie. Stanescu a remarcat prezenta la prezidiu a prefectului Bucurestilor, Dan Alexandru Darabont, pe care l-a "botezat", numindu-l Bogdan Darabont. Seria discursurilor festive a continuat prin cuvantul Mioarei Mantale, presedintele de sedinta al CGMB.

"Le oferiti romanilor acea solidaritate regasita (...) Dumneavoastra ati comandat nava amiral a flotei romane si ati condus Capitala. Marinarii romani nu v-au uitat si v-au votat, la fel si alegatorii", a spus Mioara Mantale, dupa care i-a inmanat fostului primar general cheia orasului "pentru a deschide toate lacatele care de 15 ani incoace au fost incuiate". Nu lipsita de culoare, interventia consilierului municipal Doru Giugula - care cu aceasta ocazie a ales sa poarte o camasa si o cravata in culoarea portocalie a Aliantei - a subliniat acelasi lucru ca si antevorbitorii sai. "Am inteles ca exista o singura Romanie ce a ales un presedinte ce trebuie respectat", a spus Giugula.

"O administratie locala descentralizata si autonoma"

Una dintre prioritatile lui Traian Basescu in calitate de sef al statului va fi descentralizarea si autonomia locala. "In afara de presedinte al Romaniei, voi fi si un presedinte al administratiei locale", le-a spus Traian Basescu membrilor CGMB, facand referire la desele blocaje de ordin legislativ, de care s-a izbit in timpul celor patru ani si jumatate, in calitate de primar general. "Am vazut pe pielea mea ce inseamna ca politicul sa infranga vointa comunitatii. Una dintre primele masuri pe care le voi lua ca presedinte va fi descentralizarea. Nu va mai fi posibil ca un guvern sa intre cu picioarele pentru a schimba deciziile locale", a spus Basescu.

"Nici nu va puteti inchipui cat de departe va ajunge administratia locala prin descentralizare. Veti fi placut surprinsi de autonomia pe care o va avea Bucurestiul, incepand cu primele luni ale anului 2005", a mai spus noul presedinte al Romaniei, subliniind rolul important pe care il vor juca comunitatile descentralizate in procesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Nu in ultimul rand, Basescu a tinut sa se adreseze si celor aproape doua milioane de bucuresteni care l-au ales pentru fotoliul de edil-sef al Capitalei. "Bucurestiul va avea resursele de care are nevoie, si nu acelea parasutate de undeva (...) Fiecare bucurestean trebuie sa se simta bine in orasul sau", a adaugat Traian Basescu. "Va asigur ca sufletul meu va ramane legat de al doilea mandat neterminat", si-a incheiat noul presedinte al Romaniei discursul catre cei prezenti.

Unanimitate intr-o sedinta de consiliu

Dintr-o ordine de zi prea putin incarcata, cele 12 puncte s-au referit la rectificarea bugetului CGMB pe anul 2005, repartizari ale unor sume de la bugetul de stat, precum si la alte proiecte de importanta pentru bucuresteni. Cu o singura exceptie, toate cele 12 proiecte au fost votate in unanimitate de catre consilierii municipali, intr-o armonie deplina. Cel mai important proiect pe care municipalitatea il are in vedere in acest mandat, dupa cum a apreciat fostul edil-sef al Bucurestilor - restaurarea zonei istorice -, a fost votat de legislativul orasului in unanimitate. "Zona centrului istoric trebuie sa reprezinte un buletin de identitate al Bucurestiului", a spus Traian Basescu. Totodata, consilierii generali au votat, ieri, in sedinta ordinara, continuarea proiectelor de investitii in modernizarea si extinderea liniilor de tramvai de pe soseaua Chitilei si bulevardele Marasesti si Octavian Goga.

"S-au alocat sume considerabile pentru reabilitarea celor 200 de strazi si bulevarde. Este pacat sa risipim acesti bani, tinand cont ca, spre exemplu, Bulevardul Magheru a inceput sa iasa din garantie", a spus Traian Basescu, motivand necesitatea adoptarii acestor proiecte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.