Proiectul va figura pe ordinea de zi a Parlamentului cel mai probabil in luna noiembrie, a anuntat, ieri, la Timisoara, senatorul PNL Adrian Cioroianu

Senatorul PNL de Timis, Adrian Cioroianu (foto), a anuntat ieri, la Timisoara, ca proiectul Legii lustratiei va intra in dezbaterea Parlamentului cel mai probabil in luna noiembrie, pana atunci fiind programate mai multe dezbateri publice legate de acest proiect. "Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei legislative a Parlamentului si am discutat cu mai multi reprezentati ai societatii civile pentru a organiza dezbateri in toata tara tocmai pentru a pune in spatele votului Parlamentului presiunea opiniei publice", a declarat, intr-o conferinta de presa, Cioroianu, care este unul dintre initiatorii proiectului Legii lustratiei, noteaza Mediafax.

Prevederile proiectului

Proiectul Legii lustratiei a fost depus la Parlament la jumatatea lunii iunie, fiind semnat membrii ai Societatii Timisoara, senatorul Adrian Cioroianu si deputatii Viorel Oancea, Eugen Nicolaescu si Mona Musca. El prevede limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist. Documentul ii vizeaza printre altii pe fostii sefi ai PCR, pe cei care au lucrat in Securitate si pe magistratii regimului comunist. Persoanelor vizate de acest proiect de act normativ le este interzis sa candideze, sa fie alese sau numite in anumite functii publice, timp de zece ani de la intrarea in vigoare a legii. Cei care vor candida pentru anumite functii alese vor prezenta, potrivit proiectului, o declaratie pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca in regimul comunist au detinut una dintre functiile mentionate in Legea lustratiei.

Declaratiile depuse de candidatii la o functie aleasa vor fi verificate de Birourile electorale de circumscriptie odata cu celelalte incompatibilitati prevazute de legea electorala. Birourile vor respinge candidatura persoanelor cu trecut pecerist "si atunci cand este cazul, vor trimite dosarul organelor penale abilitate sa cerceteze fapta sub aspectul savarsirii de fals in inscrisuri sub semnatura privata", prevede proiectul. In acelasi document se precizeaza ca persoanele care detin, in prezent, anumite functii publice vor trebui sa depuna, dupa adoptarea legii, o declaratie in care sa precizeze ce post au ocupat inainte de revolutie.

Initiativa - PIN, respinsa de Consiliul Legislativ

In expunerea de motive care insoteste proiectul de Lege, autorii isi explica demersul: "In noul context al aderarii la Uniunea Europeana, trebuie sa putem privi cu mandrie ca suntem o tara cu constiinta impacata, curatata de vechi metehne pe care europenii le-ar putea privi ca pe eventuale pericole la adresa democratiei".

Un proiect asemanator cu cel al liberalilor, initiat de Partidul Initiativa Nationala (PIN), zace la Parlament dupa ce a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Este vorba despre Legea antinomenclatura, potrivit careia "se interzice, pentru o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, ca persoanele care au facut parte din nomenclatura comunista sa candideze, sa fie alese pentru functii de demnitate publica sau sa fie numite in functii publice".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.