Romania mai are de trecut citeva probe iniante de momentul aderarii. Una din ele va fi indeplinirea regulilor unui memorandum care urmeaza sa fie semnat anul viitor cu Comisia Europeana si care va impune reguli privitoare la respectarea drepturilor omului.

Romania nu trebuie sa se culce pe o ureche in privinta aderarii, pentru ca mai are de rezolvat citeva conditii, dintre care una este foarte stricta si priveste respectarea drepturilor omului. Acesta a fost unul din mesajele transmise forurile europene la Conferinta Comisiei Europene (CE) asupra dizabilitatii care a avut loc in urma cu o saptamina la Sofia, Bulgaria.

Primul avertisment a venit din partea lui Odile Quintin, director general pe probleme de munca in cadrul CE. Ea a vorbit autoritatilor romane despre semnarea unui memorandum anul viitor. "Sintem in negocieri cu Romania in privinta semnarii acestui document privitor la drepturile omului. Vor fi monitorizate respectarea drepturilor omului in general si in mod special ale minoritatilor", a spus oficialul comisiei. Una dintre minoritatile pe care CE o are in vedere in Romania este populatia roma, pentru care va cere acces la munca si la educatie.

"In Romania, bolnavii psihic joaca in piese de teatru"

La conferinta de la Sofia reprezentantii guvernului roman (ai Ministerului Muncii si ai Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap-ANPH) au facut eforturi sa prezinte in roz situatia persoanelor cu dizabilitati, in ciuda semnalelor de alarma trase de ONG-uri. Luminita Gheorghiu, vicepresedinta a ANPH, a transmis mesajul ca evenimentele de la Spitalul din Poiana Mare au fost sporadice si ca bolnavii psihic o duc bine, "de exemplu, la Gura Ocnitei ei joaca in piese de teatru".

Aderare "inghetata", daca se incalca drepturile omului

Numai ca europarlamentarul Richard Howitt, reprezentant al grupului socialist, i-a avertizat pe guvernantii romani ca stie foarte bine care e realitatea din tara noastra. "Noi am primit rapoartele Amnesty International, in care se reclama situatia dezastruoasa din institutiile rezidentiale din Romania, rapoarte prezentate atit la Bruxelles cit si la Londra.

Una este sa propui si sa votezi o legislatie care este in linie cu standardele internationale dar intrebarea care se pune aici este daca legislatia este implementata si daca este monitorizata aplicarea ei", a declarat Howitt. Reprezentantul Parlamentului European a mai spus ca urmareste constant felul in care Guvernul roman isi respecta angajamentele si stie ca "mai trebuie parcurs un drum lung pina cind va fi imbunatatita situatia institutiilor rezidentiale pentru persoanele cu dizabilitati". Mai mult, Richard Howitt nu s-a sfiit sa lanseze si un avertisment: "Chiar inainte de aderare, procesul poate fi intirziat sau inghetat daca exista informatii serioase cu privire la incalcarea drepturilor omului. Tin sa reamintesc obligatiile Romaniei ca viitor membru al UE si Romania trebuie sa demonstreze ca le respecta".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.