Fostul ministru al integrarii europene, Hildegard Puwak, se afla, din nou, in vizorul procurorilor Parchetului National Anticoruptie, dupa ce acestia au declarat ca au fost reluate cercetarile legate de dosarul in care fostul demnitar era acuzat de folosirea ilegala de fonduri comunitare, prin intermediul unor societati administrate de familia ei. Astfel, solutia data in acest caz de anchetatori, care au stabilit, acum doi ani, ca cei 150.000 de euro au fost folositi in mod corect, a fost infirmata.

Scandalul "Puwak - fonduri europene" a izbucnit in vara anului 2003, cand in presa au aparut primele acuzatii la adresa ministrului integrarii. La vremea respectiva, s-a spus despre ea ca ar fi deturnat 150.000 euro in favoarea unor firme ai caror asociati sunt sotul si fiul sau, Iosif, respectiv Mihai Puwak. Societatile Geroconstruct, M&M Consult Invest, MGH Super si P&I International au primit finantari pentru patru proiecte derulate in cadrul programului comunitar "Leonardo da Vinci". Datele furnizate de Registrul Comertului relevau faptul ca Hildegard Puwak aparea in functia de administrator la firma Geroconstruct, infiintata in 1992, si al carei asociat unic este Iosif Puwak. In replica, ea a declarat ca, din 1993, a renuntat la calitatea de administrator.

Anul 2000, moment al demararii finantarilor

Povestea finantarilor suspecte incepte in anul 2000, cand firma lui Mihai Puwak, MGH Super, a primit finantarea pentru a pregati, in Germania, timp de doua luni, 15 absolventi si tineri muncitori in domeniul restaurarii monumentelor istorice. Normele Uniunii Europene prevad ca, in cadrul unor astfel de proiecte, firmele solicitante sa aiba un partener dintr-o tara membra a UE. Mihai Puwak a indicat, astfel, drept partener extern societatea germana Millennium GmbH, din localitatea Wiesloch. Proiectul a fost finantat cu peste 30.000 euro. Dupa un an, in 2001, societatea Geroconstruct a lui Iosif Puwak a fost si ea finantata cu 40.000 euro, pentru a instrui alti 15 tineri in Germania, pentru noile tehnologii privind instalatiile in constructii. Geroconstruct a avut ca partener tot firma Millennium GmbH. In mod ciudat, societatea germana indicata de cele doua firme ale familiei Puwak in solicitarile lor nici macar nu exista la adresele si numerele de telefon din documente.

Implicatiile afacerilor

In aceste afaceri apare, la un moment dat, si unul dintre asociatii fiului ministrului integrarii de atunci, Mugurel Istode. Asta, deoarece alte doua proiecte in care au fost implicate firmele familiei Puwak au avut ca parteneri externi societatile germane Imes GmbH din Walldorf si Haka din St. Leon-Rot, legaturi care au fost intermediate de Istode, prin firma P&I International. Acesta din urma a fost implicat, prin Fundatia Sarata Monteoru din Buzau si prin firma I-Net Development, in alte proiecte comunitare, in care a avut ca parteneri externi aceleasi societati germane, Imes GmbH si Haka. Toate societatile germane indicate ii au ca asociati sau administratori pe germanii de origine romana Bruno Hametner si Johann Virgil Dessila.

Reactia lui Puwak

Imediat dupa aparitia acuzatiilor in presa, Hildegard Puwak a declarat: "Precizez ca selectia proiectelor elaborate de firmele administrate de rudele mele a fost efectuata in martie 2000 si respectiv in ianuarie 2001. Selectia proiectului din 2000 a fost efectuata cand aveam calitatea de deputat PSD, partid aflat in opozitie, deci fara nici o legatura cu fondurile comunitare. Celelalte proiecte in discutie au fost selectate in ianuarie 2001, pe baza unor cereri depuse anterior obtinerii demnitatii de ministru". Totodata, fostul ministru al integrarii europene a sustinut ca niciodata nu s-a aflat in conflict de interese, iar acuzatiile reprezinta un atac politic.

Ancheta de atunci a trezit suspiciuni

In scandalul iscat in jurul fostului ministru apare un element care a trezit, la vremea respectiva, suspiciunea ca ancheta a fost facuta de mantuiala. In comunicatul PNA de atunci se spune ca ministrul a sesizat Parchetul la 28 august, "solicitand sa se faca verificari pentru a se stabili daca au fost respectate conditiile prevazute de lege la acordarea si utilizarea fondurilor comunitare". Mai exact, atunci s-au verificat aspecte care tin de acordarea fondurilor catre proiectele prezentate de Mihai si Iosif Puwak. Din punct de vedere moral si politic ar fi fost mai interesant de verificat daca, la nivelul anului 2003, functia detinuta de Hildegard Puwak a influentat obtinerea finantarilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.