Pe Adrian Nastase l-a cuprins disperarea. Vazand ca sansele de a forma guvernul se reduc simtitor si ca partidul pe care il conduce este pe cale sa piarda sprijinul PUR si UDMR, Nastase a inceput sa-l ameninte pe viitorul presedinte al tarii. El a declarat ca, in cazul in care Traian Basescu nu va tine cont de majoritatea parlamentara pe care PSD o negociaza in aceste zile, inseamna ca sfideaza voturile exprimate de electorat, sugerand nici mai mult, nici mai putin ca sedinta de investire a executivului ar putea sa nu intruneasca cvorumul necesar.

Adrian Nastase a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca este nemultumit de faptul ca Traian Basescu nu recunoaste ca PSD a castigat alegerile parlamentare si ca are, in consecinta, dreptul de a forma viitorul guvern. "Obligatia lui Traian Basescu este sa inceapa desemnarea unui candidat din partea majoritatii parlamentare", a apreciat presedintele pesedistilor.

El a subliniat ca ar fi inoportun si impotriva logicii textului Constitutiei ca presedintele sa desemneze un candidat despre care se stie ca este sustinut de o minoritate. "Un astfel de gest ar putea genera anumite tipuri de reactie din partea PSD", a afirmat invinsul de la prezidentiale pe un ton amenintator, sugerand practic ca pesedistii vor boicota investirea unui guvern al Aliantei PNL-PD.

In secunda urmatoare, Nastase a invocat o posibila criza politica ce ar fi generata de Traian Basescu daca nu tine cont ca PSD este cel care trebuie sa formeze majoritatea parlamentara. "Ii atrag atentia lui Traian Basescu ca, in masura in care nu tine cont de aceste elemente, va genera o stare de criza pentru care va fi raspunzator", a spus raspicat presedintele PSD.

Rezerve in privinta sprijinului UDMR

Nastase a vorbit inflacarat de formarea unei majoritati PSD-PUR-UDMR in ciuda faptului ca cele trei formatiuni nu incheiasera un protocol in acest sens. De altfel, presat de intrebarile jurnalistilor, liderul pesedist a recunoscut la un moment dat ca exista o "rezerva" in privinta maghiarilor - chiar si dupa ce el se intalnise in prima parte a zilei cu presedintele UDMR, Marko Bela - pentru ca acestia vor mai discuta in acest sens la sfarsitul saptamanii, in cadrul sedintei CRU. Din disperare insa, Nastase a continuat, anuntand ca PSD s-a inteles deja cu umanistii si udemeristii.

Guvern de larga coalitie

In acelasi timp, Nastase a precizat ca exista mai multe formule posibile pentru formarea executivului si, daca exista interes, se poate lua in calcul si un "guvern de larga coalitie". El a aratat ca exista posibilitatea unui guvern sprijinit de o majoritate PSD, PUR, UDMR si minoritati, dar acesta va avea sustinere parlamentara "ceva mai fragila". "Nu cred ca PSD detine formula magica pentru a rezolva problemele guvernului, dar a fi dat la o parte pentru ca lui Traian Basescu nu-i este simpatic PSD este anormal, neconstitutional si va fi sanctionat de electoratul nostru prin situatie de nemultumire si de criza", a mai spus Nastase, din nou iritat. Totodata, presedintele PSD a declarat ca poate sa existe intentia de a declansa alegeri anticipate si ca Traian Basescu isi poate asuma acest risc.

Nastase se considera presedinte la nivel national

Neimpacat cu gandul ca a ratat Cotrocenii, Nastase a venit, ieri, in fata presei cu o statistica ce, in opinia sa, indica faptul ca a castigat alegerile la nivelul tarii, in timp ce Traian Basescu este presedinte doar peste Bucuresti. Liderul PSD a precizat ca in cel de-al doilea tur de scrutin Basescu a obtinut doar 245.000 de voturi in plus fata de el si ca el a pierdut in Bucuresti cu 265.000 de voturi. "Eu am castigat la nivelul tarii, cu 30.000 de voturi in tara, si s-ar putea spune ca Traian Basescu a castigat la nivelul Bucurestiului", a declarat Nastase.

Liderul PSD nu-si mai doreste sa fie premier

In alta ordine de idei, presedintele PSD a declarat, ieri, ca nu ar mai vrea sa conduca executivul. "Daca ma intrebati in ce masura imi doresc acest post, eu va spun foarte simplu. Eu nu-mi doresc foarte tare acest post pentru ca stiu cat de dificila ar fi misiunea unui astfel de guvern, oricare guvern ar veni, in conditiile unei fragilitati parlamentare si guvernamentale", a precizat Nastase. Intrebat in legatura cu sansele pe care le mai are Mircea Geoana sa fie prim-ministru, el a aratat ca nu vrea nici sa confirme si nici sa infirme o candidatura, ci vrea sa fie respectat dreptul majoritatii parlamentare de a desemna un candidat pentru acest post.

UDMR a negociat, din nou, cu PNL-PD

In timp ce, la sediul din Kiseleff, Adrian Nastase se lauda cu stabilirea unei intelegeri cu UDMR pentru formarea unei majoritati parlamentare, vicepresedintele executiv al Uniunii, Laszlo Borbely, si copresedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, discutau, la Palatul Parlamentului, pe tema programelor de guvernare ale celor doua formatiuni.

Dupa intalnire, reprezentantii celor doua forte politice erau foarte cordiali. Probabil ca starea de relaxare pe care ei nu s-au ferit sa o afiseze venea si din faptul ca udemeristii primisera din partea puterii de la Budapesta, potrivit unor surse din cadrul Uniunii, recomandarea de a merge alaturi de Alianta PNL-PD pentru formarea unei majoritati parlamentare.

De altfel, Laszlo Borbely a declarat ca discutiile cu reprezentantii Aliantei "vor continua, probabil, si la inceputul saptamanii viitoare". "Orice guvern va guverna pe baza unui program de guvernare. Este normal sa discutam, asa cum am discutat si cu PSD programul de guvernare care exista si programele elaborate de noi", a spus Borbely. De cealalta parte, Adriean Videanu, vicepresedinte PD, care a participat, impreuna cu Varujan Vosganian, la intalnirea cu reprezentantul UDMR, a afirmat ca discutiile avute au fost "tehnice". El a sustinut ca, in final, se va cadea de acord asupra unui program de guvernare. Videanu a precizat ca exista multe elemente comune in programele celor doua formatiuni, dar si unele "elemente de nuanta, precum cota unica de impozitare, care trebuie sa fie armonizate".

"A ramas ca, pana luni, sa elaboram un punct de vedere comun", a mai declarat liderul Aliantei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.