Parlamentarii cu dosare penale ar putea ajunge din nou, din septembrie, sub lupa procurorilor anticoruptie. PNA ar urma sa fie o structura autonoma a Parchetului Inaltei Curti.

Ministerul Justitiei pregateste, impreuna cu experti anticoruptie, o restructurare a Parchetului National Anticoruptie, astfel incit aceasta structura sa poata din nou ancheta parlamentari. Exista mai multe variante, insa cea mai agreata ar fi aceea prin care PNA sa functioneze ca structura autonoma in cadrul Parchetului General, si nu a Ministerului Public, asa cum este acum. Ministerul vrea sa opereze acest transfer pina la jumatatea lui septembrie, astfel incit aceasta modificare sa poate fi inclusa in raportul de tara al Uniunii Europene.

Ping-pong cu dosare

Curtea Constitutionala a stabilit ca parlamentarii nu pot fi anchetati de PNA, structura autonoma in cadrul Ministerului Public, intrucit Constitutia spune ca cercetarea acestora revine exclusiv Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. O opinie separata, dar minoritara, in cadrul sentintei spunea ca PNA poate ancheta parlamentari, intrucit este organizat tot pe linga Inalta Curte, deci se asigura practic cerinta constitutionala ca alesii sa fie cercetati de un Parchet care functioneaza pe linga Curtea Suprema, si pe linga o instanta inferioara.
Cum opinia majoritara a prevalat, acum o luna si jumatate toate dosarele cu inculpati parlamentari au fost transferate la Parchetul General. Modificarea legislativa vizata va duce la revenirea dosarelor la procurorii anticoruptie.

Dosare grele in lucru

In momentul pronuntarii Curtii Constitutionale, PNA avea in lucru noua dosare de coruptie in care erau implicati fosti si actuali parlamentari. Acestia sint Adrian Nastase si alti membri ai fostului guvern, anchetati in dosarul "Stenogramele PSD", precum si Ioan Vasile Savu, fost deputat PSD, Petre Daea, senator PSD, Marin Diaconescu, deputat PSD si fost prefect de Olt, Viorel Balcan, deputat PSD, Mihai Sireteanu, fost deputat PSD, Nicolae Badalau, deputat PSD, Matei Vintila, fost deputat, si, in acelasi dosar, Antonie Iorgovan si Adrian Paunescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.