Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, intrebat daca, in cazul unui conflict cu Iranul, Romania va pune la dispozitie Israelului spatiul sau aerian, ca tara noastra va fi un partener loial al NATO, din care face parte si un partener loial al Israelului.

"Cred ca nu este momentul sa vorbim despre conflict. Noi speram ca sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU sa creeze la Teheran solutia corecta - nu aceea a saparii de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, daca va fi cazul, Romania va fi un partener loial al aliantei NATO din care face parte si un partener loial al Israelului", a spus seful statului.

Presedintele a tinut sa sublinieze ca apreciaza drept esential ca stadiul actual al situatiei sa evolueze intr-un sens favorabil prin negocieri, transmite MEDIAFAX.

"Diplomatia este cea care trebuie, in opinia noastra, sa solutioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democratia", a spus seful statului.

Am abordat problema iraniana si l-am informat pe domnul presedinte Peres ca Romania sustine fara rezerve aplicarea ultimei rezolutii a Consiliului de Securitate cu privire la sanctiunile ce urmeaza a fi aplicare Iranului si am subliniat ca plecam de la principiul dreptului fiecarui stat de a utiliza energia nucleara pentru scopuri civile, dar respingem ideea ca un stat ca Iranul ar putea fi detinator de armament nuclear", a subliniat Traian Basescu, dupa intalnirea cu omologul israelian.

Consiliul de Securitate al ONU a impus, la 9 iunie, noi sanctiuni Iranului, pentru a patra oara incepand din 2006, in incercarea de a convinge aceasta tara sa isi suspende activitatile nucleare sensibile si sa dea asigurari comunitatii internationale privind natura pasnica a programului sau, a relatat AFP.

Consiliul a adoptat in acest scop Rezolutia 1.929, redactata de Statele Unite si avand drept coautori Germania, Franta si Marea Britanie, cu 12 voturi "pentru", doua "impotriva" si o abtinere. Brazilia si Turcia au votat impotriva, iar Libanul s-a abtinut. Textul reia si largeste campul sanctiunilor deja adoptate de trei ori de Consiliul de Securitate, in decembrie 2006, martie 2007 si martie 2008.

Acesta prevede in special ca Iranul nu va putea investi in strainatate in anumite activitati sensibile, precum minele de uraniu si ca navele sale vor putea fi inspectate in apele internationale. Aceste inspectii nu erau autorizate pana in prezent decat la chei.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

La randul lor, liderii Uniunii Europene au decis sa adopte sanctiuni suplimentare impotriva Iranului, dincolo de cele decise de ONU, vizand domeniile gazelor si petrolului, a informat AFP, citand surse diplomatice.

Iranul a avertizat, in consecinta, ca va raspunde cu fermitate Uniunii Europene, daca aceasta continua politica de sanctiuni privind programul nuclear controversat al Teheranului.

De asemenea, relatiile dintre Israel si Iran au fost tensionate in ultima perioada de noi declaratii critice ale liderului de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad. Acesta a afirmat ca Israelul este "condamnat" si a acuzat Statele Unite ca protejeaza statul israelian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.