Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat vineri ca, intr-o "democratie consolidata", presedintele Basescu ar fi trebuit sa se consulte cu cu opozitia si partenerii sociali privind masurile de reducere a salariilor si a pensiilor, opinand ca planul anuntat joi e ca "mica bomba nucleara".

"Cred ca inainte de un astfel de anunt, indiferent de continutul sau, presedintele ar fi trebuit sa aiba o consultare politica inclusiv cu opozitia si inclusiv, sau mai ales, cu partenerii sociali. (...) Astfel de anunturi de obicei, intr-o democratie consolidata, se pregatesc si se creeaza o minima punte de comunicare sau macar un inceput de incercare de consensualizare si de gasire de solutii alternative", a spus Geoana, prezent la o masa rotunda organizata de institutul Aspen pe tema incluziunii sociale.

El a afirmat ca impactul social al masurilor anuntate de presedintele Basescu poate fi asemuit "cu un fel de mica bomba sociala" si considera ca principalul "canal de risipa, hotie si coruptie" este zona achizitiilor publice, unde contractele sunt oferite "dirijat catre clientela politica", astfel incat in acest domeniu ar fi trebuit sa intervina statul pentru reducerea cheltuielilor. [Basescu catre romani: Nu crestem TVA-ul, dar scadem salariile!]

"Daca ne uitam la suma agregata de economii care s-ar face din aceste reduceri reprezinta un modest 2% din PIB, fata de o nevoie de reducere a deficitului Romaniei de 6 procente. (...) Impactul social al acestei masuri poate fi asemuit cu un fel de mica bomba nucleara in plan social", a mai spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.