Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spera ca Parlamentul va rezista in fata "ofensivei gregare" a presedintelui Basescu si va impiedica formarea majoritatii de doua treimi necesare adoptarii propunerilor de modificare a Constitutiei inaintate de Guvern si de seful statului.

"Cred ca domnul Basescu doreste sa se foloseasca de partidul sau si de majoritatea conjuncturala din Parlament pentru o lovitura de gratie. Este pe de-o parte expresia unei ranchiune personale si, pe de alta parte, dorinta de a domina cu orice pret! Esentiala este orientarea sa populista, demagogica, in absenta unor viziuni de perspectiva si a unei dorinte reale de a folosi calea democratica a dialogului real", scrie Iliescu pe blog, despre initiativa de modificare a Constitutiei din partea Guvernului si Presedintiei.

Liderul PSD isi exprima speranta ca nu se va intruni in Parlament majoritatea necesara adoptarii Constitutiei in varianta Boc-Basescu. "Eu sper ca Parlamentul sa-si consolideze o rezistenta activa la aceasta ofensiva agresiva a spiritului gregar si primitiv si sa sanctioneze promovarea obiectivelor prezidentiale prin impiedicarea formarii unei majoritati de doua treimi in favoarea acesteia", mai declara Iliescu.

Intr-o declaratie pentru RFI, Iliescu a spus joi ca initiativa lui Emil Boc si a lui Traian Basescu de modificare a legii fundamentale este un gest nedemocratic. "Jocul acesta de-a Constitutia este o practica nedemocratica. Constitutia aceasta s-a elaborat cu foarte multa atentie, timp de un an si jumatate: dezbateri, consultari, consultari cu organismele europene. Si acum vrem sa ne batem joc de Constitutie cu asemenea actiuni? (...) Eu cred ca va trebui sa facem toate eforturile pentru a evita o asemenea greseala", a declarat presedintele de onoare al PSD, transmite NewsIn.

El a mai spus ca desfiintarea bicameralismului reprezinta abandonarea unui beneficiu adus de Revolutie, pluralismul politic. "Una din achizitiile esentiale ale Revolutiei Romane - de a trece spre un sistem democratic, pluralist, un sistem parlamentar, in care Parlamentul actioneaza ca principala institutie a democratiei - il deranjeaza pe domnul Basescu si ceea ce urmareste este sa-i diminueze rolul, el crezand ca un Parlament unicameral poate fi mai usor manipulat, mai usor controlat", a mai declarat Iliescu. Fostul presedinte a mai opinat ca a fost o greseala faptul ca PSD nu a boicotat referendumul.

Vezi aici: Ce prevede noua Constitutie?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.