Comisarii europeni pentru extindere si pentru concurenta, Olli Rehn si Neelie Kroes au declarat luni seara la Bruxelles, in prezenta premierului Tariceanu, ca asteapta rezultate concrete ale reformei pana la raportul de tara din octombrie. Desi au declarat la unison ca alegerile anticipate sunt o problema interna a Romaniei, ambii comisari au precizat ca mentinerea pe drumul refomelor este in continuare necesara si prioritara. Olli Rehn a declarat ca reforma justitiei si combaterea coruptiei sunt domenii prioritare pentru tara noastra.

Desi s-a aratat preocupat de situatia politica din Romania, comisarul pentru extindere considera ca decizia declansarii alegerilor apartine autoritatilor romane. Desi nu s-a pronuntat favorabil asupra oportunitatii alegerilor, Rehn a sugerat ca reformele ar trebui sa fie continuate de aceasi echipa: "Sfatul meu este sa se asigure continuitate si rezultate concrete in aplicarea legislatiei europene si a reformei", a spus oficialul european.

El a mai aratat ca masurile de reforma trebuie puse in practica cat mai rapid, deoarece fiecare minut al zilei conteaza pentru respectarea calendarului de aderare a Romaniei la 1 ianuarie 2007. Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta, l-a asigurat pe premier ca "nu sunt probleme deosebite". Ea a atentionat insa ca "Romania trebuie sa continue sa-si respecte angajamentele asumate si sa aplice toate reglementarile europene in domeniul concurentei". Aceasta si-a reiterat pozitia, sustinand ca daca Romania nu va realiza progrese vizibile in domeniul concurentei, nu va recomanda aderarea conform calendarului.

Scheele spune din nou ca nu au legatura anticipatele cu integrarea

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele a declarat si el ieri ca nu are importanta daca vor fi sau nu alegeri anticipate, ci daca Romania isi indeplineste angajamentele. Ca si cei doi comisari europeni, Scheele a atentionat ca reprezentantii Comisiei vor monitoriza indeaproape situatia in vederea elaborarii raportului de tara.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.