Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, vineri, ca Dan Voiculescu a facut politie politica, respingand contestatia omului de afaceri impotriva verdictului dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in data de 7 august 2006, dar decizia nu este definitiva.

Dan Voiculescu a declarat la ultimul termen al procesului, din 29 ianuarie, cand a fost audiat de instanta, ca era obligat de conducerea intreprinderii unde lucra inainte de Revolutie sa dea informatii despre rude ale sale plecate din tara, dar ca nu stie in ce scop erau folosite respectivele informatii. De asemenea, Voiculescu a negat ca ar fi stiut ce "cadru" a contribuit la fuga din Romania, in 1974, a familiei Silaghi, explicand ca era obligat la serviciu sa dea informatii daca are rude plecate din tara. Practic, Voiculescu a aratat ca a fost constrans sa dea informatii despre fuga verisoarei sale, transmite NewsIn.

In sustinerea pledoariei finale, avocatii lui Voiculescu au aratat ca deciziile CNSAS potrivit carora clientul lor ar fi colaborat cu Securitatea nu sunt legale si ca ar trebui anulate de instanta, avand in vedere ca acesta a fost constrans sa dea note informative si ca, mai mult, la randul sau a fost urmarit de informatori ai fostei Securitati. In ceea ce priveste notele semnate cu pseudonimul "Felix", Sergiu Andon a declarat ca acest fapt se datoreaza caracterului clientului sau, care a semnat "din ironie" o parte din notele date conducerii intreprinderii unde lucra cu acest nume, "sacait" fiind de cererile de a da informatii.

Dan Voiculescu a sustinut, la audierile CNSAS din 2006, ca dadea informatii si despre cetateni straini, fiind "obligat sa castige o paine", potrivit documentelor depuse in instanta. "Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior”, se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.

Potrivit stenogramei, omul de afaceri a precizat ca a fost urmarit de Securitate tot timpul si ca a fost dorit sa le fie de folos. Dan Voiculescu a mai declarat ca nu a fost niciodata de folos Securitatii. "Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos. Din toate hartiile de aici rezulta ca niciodata nu le-am fost de folos. Toate raspunsurile mele au fost clare. M-ati intrebat daca m-am vazut cu studenti straini. Da, m-am vazut cu studenti straini. (....) Deci, stimati domni, nu am nici un fel de angajament semnat cu securitatea, indiferent de directii, denumiri, cu nimeni”, a adaugat Dan Voiculescu la audieri.

Potrivit deciziei CNSAS conform careia Dan Voiculescu a facut politie politica, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator in februarie 1970 cu numele conspirativ Mircea, cand a “relatat verbal despre contactele si schimburile de pachete intre sportivi romani si cei straini (cu prilejul campionatelor de box din 1969), despre schimbarile de valuta, etc.” si apoi in Republica Socialista Cehoslovaca, unde a insotit ca translator echipele romanesti de hochei pe gheata.

Acelasi document arata ca Dan Voiculescu ar fi supravegheat si ar fi dat informatii despre mai multi cetateni straini, sportivi, rude sau parteneri de afaceri, iar in anul 1973 ar fi fost recrutat in reteaua Directiva a III-a sub numele Felix. Astfel, “la data de 27.01.1974 se propune abandonarea informatorului Felix, motivata de primirea in PCR la data de 15.01.1974 si de faptul ca la data respectiva, Directiva a III-a nu avea ca obiectiv concret pe langa care sa poata fi dirijat". In plus, se mentioneaza ca, in ultima vreme, infomatorul "Felix" ar fi furnizat informatii in S.I.G (supraveghere informativa generala)”, se arata in decizia CNSAS.

Dan Voiculescu, fostul lider al Partidului Conservator, a contestat decizia de colaborator al Securitatii ca politie politica primita de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pe 7 august 2006. Dan Voiculescu a cerut magistratilor sa constate ca deciziile date de CNSAS sunt netemeinice si nelegale si sa constate ca nu a fost colaborator al politiei politice comuniste.

Voiculescu: Sunt nevinovat!

Presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a dat publicitatii un comunicat in care spune ca decizia Curtii de Apel potrivit careia a facut politie politica a fost luata impotriva unor argumente "solide din punct de vedere juridic si moral" si a anuntat ca va face recurs la ICCJ.

Voiculescu s-a aratat surprins de decizia Curtii de Apel si anunta ca aceasta va fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Impotriva acestei decizii pledeaza argumente morale si juridice solide. Dan Voiculescu se arata convins ca, in ciuda momentului extrem de dificil pe care il traverseaza institutiile din Romania, aflate sub presiunea unui grup politic cu dirijor unic, decizia Inaltei Curti de Justitie si Casatie va fi diferita, restabilind adevarul in granitele sale firesti", se arata in comunicatul biroului de presa al PC.

Liderul conservatorilor si-a sustinut inca o data nevinovatia in chestiunea colaborarii sale cu organele represive ale regimului comunist. "Dan Voiculescu asigura opinia publica ca nu a facut politie politica si nu a fost informator al Securitatii, limitandu-se doar la respectarea normelor care reglementau activitatea in comertul exterior pana in anul 1989", se spune in comunicatul citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.