Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca distinctiile oferite BNR reprezinta un semn de recunostinta pentru activitatea acestei institutii, care a reusit adesea sa substituie lipsa de profesionalism a guvernelor in mentinerea echilibrelor macro-economice ale Romaniei.

"Este un semn de recunostinta din partea mea si a romanilor, din partea statului roman, pentru ceea ce Banca Nationala a Romaniei a facut de multi ani incoace, reusind adesea sa faca ceea ce guvernele nu au reusit sa faca sau sa substituie lipsa de profesionalism a guvernelor in mentinerea echilibrelor macro-economice ale Romaniei. Stiu ca in mandatul, care pentru parte dintre dumneavoastra, s-a incheiat, vreau sa stiti ca decorarea se refera la fostul Consiliul de Administratie al Bancii Nationale si la cativa dintre oamenii principali de decizie in afara CA. As vrea sa va multumesc pentru ce ati facut in activitatea dumneavoastra, pentru devotamentul fata de interesele Romaniei, pentru stiinta de a substitui de multe ori masuri nesabuite luate de guverne", le-a spus seful statului membrilor BNR care au fost decorati marti, in cadrul unei festivitati desfasurate la Palatul Cotroceni.

Presedintele le-a spus reprezentantilor Bancii Nationale ca au facut pentru romani mai mult decat toata clasa politica, in unele momente, subliniind ca, daca Romania se afla astazi intr-un proces de redresare si de restabilire a echilibrelor macro-economice, acest lucru se datoreaza in primul rand actiunilor BNR. "Daca vom intra in zona euro la datele la care ne-am propus, cu siguranta Banca Nationala va avea un merit extrem de important. Inchei multumindu-va inca odata pentru profesionalism, pentru devotament", a spus Basescu, citat de NewsIn.

La randul sau, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a fost distins cu cea mai inalta decoratie a statului roman, a apreciat ca acest moment este pentru el "un moment suprem". "Pentru mine este un moment suprem. Suntem si emotionati, cum este normal. Va suntem recunoscatori pentru acest moment de pretuire. In acelasi timp, suntem constienti ca aceste inalte distinctii sunt atribuite Bancii Nationale, institutia pe care o slujim, institutia care in acest an implineste 130 de ani de la infiintare, institutia a carei istorie reflecta intr-un mod sintetic istoria monetara si financiara a Romaniei moderne si institutia care, in perioada de dupa 1990, s-a batut pentru a-si atinge obiectivele stabilite de lege, in principal pentru a pastra echilibrele economice si financiare in aceasta tara", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a spus ca impreuna cu colegii sai a incercat sa arate ca aceasta institutie este pregatita sa se lupte de la egal la egal pe arena financiara internationala. "Un indicator care pare a fi simplu, dar mi se pare semnificativ. Pana in urma cu cativa ani, BNR era importator de asistenta tehnica. De cativa ani suntem exportatori de asistenta tehnica", a subliniat Isarescu.

"Pentru viitor, in acest moment nu pot decat sa aduc angajamentului institutiei pe care o conduc, se va lupta in continuare pentru a asigura obiectivele stabilite de lege: stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, sa asiguram si celelalte obiective de redresare si crestere economica impreuna cu guvernul si sa pregatim bine trecerea la euro, astfel incat moneda unica europeana sa fie adoptata in Romania intr-o maniera optima", a asigurat guvernatorul BNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.