Inca de la inceputul intalnirii cu presedintii celor doua Camere ale parlamentului, liderii grupurilor parlamentare si judecatorii Curtii Constitutionale, la Cotroceni, presedintele Basescu a tinut sa sublinieze ca nu vrea sa discute asupra deciziei privind legea reformei in justitie. "Marturisesc ca, analizand justificarile deciziei Curtii Constitutionale, am gasit o abordare de necontestat.

A fost infranta vointa guvernului, a fost infranta vointa parlamentului, dar cu argumente constitutionale", au fost frazele prin care Traian Basescu a fixat, inca de la inceput, tema discutiei. "Nu intru in dezbateri pe tema deciziei", a spus presedintele. Basescu a prezentat si motivul convocarii liderilor politici si a judecatorilor Curtii Constitutionale la Cotroceni: atributul sau constitutional de mediator. "Punctul meu de vedere, pe care vreau sa-l exprim deschis, este ca se pot gasi solutii, daca exista vointa politica."

"In mod normal, aceasta (n.r. decizia Curtii) trebuie sa fie executorie pentru parlament. Maine, parlamentul ar trebui, prin eliminare sau reformulare, sa modifice legea in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale", a punctat Traian Basescu. Imediat insa, el a explicat de ce este nevoie de aceasta mediere: "Decizia Curtii Constitutionale a produs efecte pe doua paliere - lucrurile convenite cu Comisia Europeana (reforma justitiei, n.r.) trebuie respectate, iar in plan politic s-a creat un conflict major". De aici, nevoia de mediere, pentru o solutie bazata pe "vointa politica".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.