"Romania nu are timp de pierdut", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a adaugat ca Guvernul roman a avansat pe calea reformei, informeaza Rador.

Demnitarul european a insistat ca reformele trebuie puse in aplicare imediat, iar Guvernul si Parlamentul au sarcina de a asigura succesul procesului de reforma a justitiei. Scheele a mai precizat ca Executivul european continua procesul intensiv de monitorizare si va publica raportul complet la 25 octombrie. Mai mult, Scheele a precizat: "Am spus deja ca Guvernul si Parlamentul au sarcina de a asigura succesul acestei reforme. Este sarcina lor, si nu sarcina noastra".

Domnia legii, temelia UE

De altfel, dupa cum a afirmat Pia Hansen, purtatorul de cuvant al Comisiei, domnia legii este una dintre temeliile Uniunii Europene. "Guvernul Romaniei a facut progrese in privinta reformelor in primele luni ale acestui an, prin adoptarea strategiei si a planului de actiune in domeniul justitiei. Acum este momentul ca Romania sa puna in practica aceste masuri si nu e timp de pierdut, daca vrea sa adere la Uniunea Europeana in 2007. Comisia Europeana va continua sa sprijine Romania si sa-i monitorizeze atent progresele, a conchis Hansen.

Demisia, privita cu prudenta

Comisia Europeana a primit cu prudenta anuntul referitor la demisia guvernului Tariceanu si la intentia Aliantei PNL-PD de a organiza alegeri anticipate. Cele doua decizii au fost luate din cauza respingerii de catre Curtea Constitutionala a unor prevederi din pachetul de legi asupra reformei justitiei si regimului proprietatii. Potrivit Comisiei Europene, Guvernul si Parlamentul sunt raspunzatoare pentru succesul reformei sistemului judiciar, scopul reformelor fiind instituirea unei justitii independente si impartiale.

Standard & Poor’s: Anticipatele vor intarzia reformele in justitie

Agentia de rating Standard & Poor’s estimeaza ca probabilitatea amanarii aderarii Romaniei la UE depaseste 50%, desi considera ca perspectiva alegerilor anticipate nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor de tara. Anticipatele ar putea determina, insa, intarzierea reformelor in justitie si, implicit, majora riscurile de activare a clauzei de salvgardare.

Potrivit evaluarilor agentiei, daca alegerile anticipate ar avea loc in septembrie sau octombrie, reformele in justitie se vor amana cu cateva luni, iar probabilitatea activarii clauzei creste. Standard & Poor’s mai precizeaza ca imbunatatirea ratingurilor Romaniei cu o treapta, pana la nivelul care elimina riscul de investitii, depinde de succesul viitoarei administratii, in special in domeniul microeconomic si al transparentei. In februarie, Standard & Poor"s a acordat o perspectiva pozitiva ratingurilor Romaniei, ceea ce creeaza premisele unei imbunatatiri in circa 12 luni.

La randul lor, analistii de la Agentia Fitch sustin ca demisia Guvernului de la Bucuresti va spori incertitudinile legate de Romania, ceea nu reprezinta o veste pozitiva, iar discutiile privind o eventuala amanare a momentului aderarii la Uniunea Europeana se vor amplifica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.