Prezidentiale cu scandal, este singurul mod de a caracteriza votul pentru alegerea unui nou sef de stat. De la mita electorala, la turism si pana la frauda individuala, nu exista vreo modalitate de furt neexploatata de romani la aceste alegeri prezidentiale.

De la politicieni, la primary si pana la oameni nimpli, cu totii incearca sa-si “puna amprena peste aceste alegeri prezidentiale”, intr-un mod mai mult sau mai putin legal. Dar sa vedem cum sta situatia fraudelor electorale la alegerile din acest an:

  • Ora 09:00 - Mehedinti - la deschiderea sectiei, Membrii comisiilor au constatat lipsa a aproximativ 800 de buletine de vot, 700 de buletine pentru alegerea presedintelui si 100 de buletine pentru referendum.

Olt - 300 de persoane au incercat sa voteze intr-o sectie speciala din localitatea Strejesti, judetul Olt, spun reprezentati ai Inspectoratului Judetean de Politie Olt. Aceste persoane au fost transportate la acea sectie cu autocarul.
  • Ora 10:00 - 57 de sesizari de frauda - MAI a primit, in primele trei ore de la deschiderea urnelor, 57 de sesizari privind incidente electorale, doua dintre acestea fiind infractiuni, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan. Acesta a precizat ca au fost aplicate doua contraventii, in valoare totala de 360 de lei. Cele mai multe sesizari au fost inregistrate in mediul urban, respectiv 35. In Capitala si in Calarasi, s-au facut cate 10 sesizari, iar in Olt 8.

Mures - Alianta PSD + PC Mures a depus zeci de sesizari, iar una dintre ele se refera la presedintele biroului sectiei de votare nr. 94 din Reghin care a permis la trei persoane sa voteze cu acte false.
  • Ora 11:00 - Teleorman - La Sectia de votare nr 50 din Rosiorii de Vede, din judetul Teleorman, un cetatean a fost prins de catre un observator cand incerca sa introduca un al doilea bulerin de vot pentru prezidentiale in urna, politistii deschizand un dosar penal, care a fost inregistrat si la parchet.
  • Ora 12:00 - Dolj - Unui barbat care vota la o sectie de votare din Filiasi i-a fost intocmit dosar penal dupa ce a rupt buletinele de vot ale concubinei sale, suparat ca nu a fost lasat sa o insoteasca pe tanara in cabina de vot, transmite corespondentul NewsIn.

Arges - IPJ Arges a inceput o ancheta in cazul unei suspiciuni de vot multiplu la o sectie de votare din localitatea Barla, unde un alegator in varsta de 79 de ani a fost prins de presedintele sectiei de votare in timp ce incerca sa introduca in urna doua buletine de vot pentru alegerea presedintelui.
  • Ora 13:00 - 224 sesizari de frauda - MAI a primit, pana la ora 13.00, 224 de sesizari privind incidente electorale, dintre care 9 s-au confirmat ca infractiuni, a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan. Acesta a afirmat ca, in localitatea Teslui, din judetul Olt, s-ar fi dat bunuri in schimbul voturilor, potrivit unei sesizari. In Bradu, judetul Arges, exista o sesizare ca un cetatean transporta persoane la vot, in schimbul unei sume de bani. In Craiova, un barbat a intrat in cabina de vot a concubinei si i-a rupt votul, iar in Motru, judetul Gorj, a fost sanctionat cu 1.000 de lei pentru ca a facut poze cu telefonul mobil buletinului de vot. Presedintele unei sectii de votare din satul Laura, din Vicovu de Sus, Suceava, a fost sanctionat cu amenda, pentru ca nu a lasat o persoana sa voteze decat dupa ora 8.00, a spus Ciocan, care a precizat ca in Deva a fost sesizat un caz de vot multiplu. Christian Ciocan a precizat ca exista sesizari cu privire la infractiuni electorale produse cu violenta. Cele mai multe sesizari au fost inregistrate in Bucuresti (39), Calarasi (32) si Olt (23).

Suceava - Presedinta unei sectii de votare din judetul Suceava a fost amendata pentru ca nu a dat voie unui alegator sa voteze pentru referendum in acelasi timp cu votul pentru alegerea presedintelui.

Dambovita - In judetul Dambovita au fost depuse la BEJ 16 sesizari privind nereguli in derularea procesului de votare, zece dintre acestea apartinand Aliantei PSD+PC, iar sase fiind din partea PDL-ului.

Filaret - Organizatia PDL din sectorul 4 a depus o sesizare in care reclama un aflux de microbuze la sectiile speciale din sector, precum si faptul ca observatori ai unor ONG-uri s-ar implica in procesul de vot.

  • Ora 14:00 - Italia - Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a semnalat fraudarea procesului electoral in Italia,unde s-ar organiza de catre PDL transportarea oamenilor cu autocarele,in timp ce prim-vicepresedintele Ludovic Orban a spus ca liberalii supravegheaza atent si formuleaza plangeri impotriva tuturor neregulilor.

Suceava
- Presedinta BEJ Suceava, Stefania Fulga Anton, a dispus evacuarea primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, din sectia de votare nr. 538, amenajata in sediul primariei, dupa ce acesta ar fi agresat reporteri si cameramani de la doua posturi de televiziune, incercand sa ii scoata din sectie.

Giurgiu
- Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Giurgiu, George Neagoe, a declarat duminica, corespondentului NewsIn, ca a cerut magistratilor Tribunalului Giurgiu emiterea mandatului de arestare preventiva pentru 29 de zile in cazul celor doi barbati retinuti vineri pentru mita electorala.
  • Ora 15:00 - 384 sesizari de frauda - MAI a primit, pana la ora 15.00, 384 de sesizari privind incidente electorale, a anuntat purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan, care a precizat ca au fost controlate 5.118 autovehicule. 1.647 de sanctiuni au fost aplicate soferilor controlati in trafic, insa nu s-a constatat, pana la aceasta ora, de catre politistii rutieri vreun caz de turism electoral. Dintre cele 384 de sesizari privind incidente electorale, 14 se refera la posibile infractiuni, a mai spus Ciocan, precizand ca au fost date 11 sanctiuni contraventionale. Bucurestiul conduce in ceea ce priveste numarul de sesizari, cu 47, fiind urmat de Calarasi, cu 44, si de Olt, cu 33. Christian Ciocan a mai spus ca s-a deschis dosar penal in localitatea Movileni, judetul Olt, unde unui jurnalist i-a fost sparta camera de fotografiat, pentru ca a incercat sa o pozeze pe sotia primarul in sectia de votare.

Olt - O femeie din comuna olteana Optasi Magura, vanzatoare la un magazin din localitate, este cercetata de politisti pentru mita electorala, fiind acuzata ca oferea produse alimentare celor care votau un anumit candidat.

Bucuresti - Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a transmis duminica BEC si birourilor electorale de sector din Capitala mai multe contestatii in care acuza fraude electorale si nereguli in sectiile de votare.

Constanta - PSD Constanta a depus doua sesizari la Biroul Electoral Judetean Constanta prin care reclama ca in localitatile Castelu si Valu Traian se practica turismul electoral.

Bistrita-Nasaud - Un barbat din satul bistritean Reteag care a murit in urma cu 13 ani aparea pe listele electorale permanente ale sectiei de votare, situatia fiind observata de fratele lui, care a sunat la 112.

Vrancea - Democrat-liberalii vranceni au sesizat duminica Biroul Electoral Judetean si Politia privind actiunile de turism electoral de care s-ar face vinovati primarul si viceprimarul din Corbita, ambii de la PSD.

Bucuresti - Biroul Electoral al Sectorului 1 Bucuresti a sesizat Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB) in urma plangerilor facute de PSD Bucuresti, potrivit carora aproape 200 de persoane de etnie roma aflate la un sediu al PD-L ar fi asteptat autobuze care sa-i transporte la vot.

  • Ora 16:00 - Timis - Presedintele unei sectii de votare speciale din Timisoara risca dosar penal pentru ca a iesit cu stampila de control din biroul electoral, intrucat vroia sa stampileze mai multe buletine depozitate intr-o alta incapere.

Suceava - La o sectie din judetul Suceava au fost depuse, duminica, 61 de solicitari pentru urna mobila, pe baza unor certificate cu acelasi diagnostic, eliberate de acelasi medic.

Ora 17:00 - 620 sesizari de frauda - Numarul incidentelor sesizate la MAI era, la ora 17.00, de 620, intre acestea numarandu-se 26 de infractiuni pentru care au fost intocmite dosare penale

Mangalia - Social democratii au reclamat faptul ca in parcarea unui supermarket din Mangalia au oprit mai multe microbuze si se impart pachete alegatorilor. “De asemenea, ne-a fost semnalat faptul ca sunt adusi la vot cu autocarul zeci de muncitori din statiunile de pe litoral. A fost semnalat si faptul ca directorul instalat de PDL la conducerea Sanatoriului Mangalia ii duce pe pacienti sa voteze cu masinile institutiei”, arata PSD.

Timis - PNL Timis reclama la Biroul Electoral Judetean ca reprezentantii PDL distribuie bilete gratuite la meciul dintre FC Timisoara-Dinamo Bucuresti, iar democrat-liberalii spun ca intr-o comuna se distribuie pachetele de faina de la UE, cetatenii fiind indemnati sa voteze candidatii PSD si PNL.

Ora 18:00 - Mures - PSD Mures a cerut Politiei si BEJ sa intervina pentru a intrerupe o campanie din usa in usa, care, potrivit acestora, se desfasoara in Targu Mures, transmite corespondentul NewsIn. „Solicitam institutiilor sus mentionate sa intervina de urgenta in vederea stoparii campaniei electorale derulate de PDL Mures in ziua votului prin sistemul „din usa in usa”. Mai multi cetateni din cartierul Unirii din Targu -Mures (ex. Str. Ghe. Pop de Basesti nr. 18, Piata Garii nr. 5, Nicolae Balcescu nr. 58, str. Sarguintei, Aleea Carpati, str. 22 Decembrie) au sesizat ca mai multi tineri au intrat in scarile de bloc batand la usa locatarilor si intrebandu-i daca si-au exercitat dreptul la vot in cursul zilei de astazi. Celor care raspund negativ li se transmite ca „domnul primar Dorin Florea ii roaga sa mearga la vot”. Mentionam ca aceasta actiune ne-a fost sesizata in jurul orei 16,45”, se arata in sesizarea PSD.

Ora 19:00 - 826 sesizari de frauda - Ultima centralizare a incidentelor electorale efectuata de MAI duminica, la ora 19.00, arata ca numarul sesizarilor privind incidente a crescut la 826, iar cel al infractiunilor la 51, a declarat purtatorul de cuvant Christian Ciocan. Potrivit acestuia, 414 dintre acestea s-au inregistrat in mediul rural. Cele mai multe infractiuni se refera la vot multiplu si mita electorala.

Suceava -BEJ Suceava a decis inlocuirea a patru presedinti si un loctiitor de la sectiile de votare din comuna Slatina, Judetul Suceava, ca urmare a unor nereguli constatate de reprezentantii BEJ, printre care si neconvocarea membrilor birourilor electorale ale sectiilor in preziua alegerilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.