Alegerile din Romania se desfasoara intr-un climat tensionat si intr-o conjunctura nefavorabila, pe fondul scaderii PIB-ului cu circa 8%, a dublarii ratei somajului in mai putin de un an si a inmultirii grevelor si manifestatiilor impotriva incompetentei elitelor conducatoare, comenteaza Le Figaro.
In aceste conditii, Romania este una dintre tarile cele mai grav afectate de criza, afirma cotidianul francez in editia electronica.

Invingatorul alegerilor prezidentiale de duminica, din Romania, va trebui sa puna capat disputelor care impiedica aplicarea reformelor, subliniaza publicatia.

Oricare va fi invingatorul, el va mosteni un cadou otravit: o instabilitate politica care ameninta sa devina cronica, dublata de o recesiune care a obligat Bucurestiul sa ceara ajutorul Fondului Monetar International, comenteaza Le Figaro, potrivit NewsIn.

Publicatia franceza mentioneaza ca 12 candidati se afla in cursa pentru alegerile prezidentiale de duminica, dar batalia finala se va da intre presedintele in exercitiu Traian Basescu, un fost marinar in varsta de 58 de ani, si liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoana, 51 de ani, care a fost ambasador la Washington, inainte de a conduce diplomatia romana din 2000 pana in 2004.

In afara alegerilor prezidentiale, romanii sunt chemati sa se pronunte prin referendum asupra Parlamentului unicameral si a reducerii numarului de parlamentari, de la 471 la maximum 300, reaminteste Le Figaro, care mentioneaza ca initiativa ii apartine lui Traian Basescu, dar este foarte contestata de opozitie, majoritara in Parlament.

Campania electorala s-a caracterizat printr-o rafala de lovituri sub centura, promisiuni populiste si absenta totala a oricarui proiect politic, comenteaza Le Figaro.

Publicatia franceza subliniaza ca, de trei ani, presedintele in exercitiu este in razboi deschis cu Parlamentul, care, in primavara lui 2007, a incercat sa-l destituie. Impulsiv, guraliv si provocator, Traian Basescu este un om care deranjeaza, scrie Le Figaro.

El s-a prezentat drept campion al luptei anticoruptie si, desi nu a reusit sa dezmembreze puternicele retele de influenta care continua sa traga sforile in viata politica din Romania, el a zdruncinat cel putin sentimentul de impunitate care domina clasa politica, adauga cotidianul francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.