Dupa ce vineri premierul desemnat de presedintele Basescu si-a ales ministrii, a venit momentul ca Lucian Croitoru sa-si stabileasca si programul de guvernare.
Premierul desemnat, Lucian Croitoru si-a ales 14 ministri care vor face parte din Cabinetului sau. Cum orice Cabinet are nevoie si de un program de guvernare, iata ce contine programul fostului consilier BNR:

  • Educatie - Procesul educational va fi una dintre prioritatile Cabinetului si va incepe inca de la cresa, astfel incat copilul sa primeasca "terapie educationala", iar 750 de gradinite noi vor fi construite, pentru "cuprinderea integrala a copiilor de 3-6 ani", informeaza NewsIn.

Totodata, noul Programul de guvernare preia o serie din proiectele anuntate de ministrul interimar al Educatiei, Emil Boc, cum ar fi centrarea procesului de invatamant pe competente si programul "Scoala dupa scoala", dar si unele propuneri din Legea Educatiei a ministrului Ecaterina Andronescu, printre care finantarea, inca de nastere, a fiecarui copil, prin deschiderea unui depozit de 500 de euro, la care parintele poate contribui anual, prin virarea a 2% din impozitul pe venit.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, accentul va fi pus pe programele de masterate si doctorat, toate universitatile care organizeaza astfel de studii trebuind sa obtina acreditarea ARACIS. Universitatile neacreditate de ARACIS pentru studii de masterat si doctorat nu vor avea diplomele recunoscute de catre institutiile statului, cu "consecintele salariale si profesionale necesare", se specifica in program.

Mai mult, studiile de masterat in limbi de circulatie internationala si a doctoratele in cotutela universitatilor straine de prestigiu vor constitui prioritati de finantare. Un alt proiect mai vechi, dar care inca nu este aplicat, este cel al diferentierii si ierarhizarii universitatilor.

Referitor la descentralizare, programul formulat de cabinetul propus de Croitoru vorbeste despre reintroducerea concursurilor de angajare a directorilor de scoli. Concursul va fi organizat de Consiliul de administratie al scolii, format din 1/3 membri cadre didactice din scoala, 1/3 reprezentanti ai parintilor si 1/3 reprezentanti ai consiliului local. Totodata, vor fi infiintate consortiile scolare, definite ca "intelegeri contractuale intre unitatile scolare dintr-o arie geografic", care sa permita libera circulatie a personalului, dar si "optimizarea utilizarii infrastructurii".


  • IMM-uri, Cutura si Culte - Sustinerea IMM-urilor creative si a rolului Bisericii. Guvernul propus de Lucian Croitoru anunta eleborarea mai multor legi in domeniul culturii, printre care legea zonelor protejate, legea mecenatului in cultura si arta, dar si o lege modificata a patrimoniului, toate urmand sa ajute la crearea unei "economii culturale".

In privinta Cultelor, programul mentioneaza, in linii generale, ca se vrea dezvoltarea de parteneriate in domeniile social, cultural si educational, incurajandu-se, astfel, misiunea sociala a bisericilor si cooperarea intre culte in beneficiul intregii societati: "Sustinerea prezentei si a rolului Bisericii in societate, pornind de la principiul recunoasterii contributiei Bisericii la binele comun al societatii si iprotejarea diversitatii religioase", este unul dintre principiile expuse in document.


  • Externe - Obiectivele de politica externa ale Guvernului Boc sunt pastrate si de noul Cabinet. In ceea ce priveste afacerile europene, obiectivele de guvernare si directiile de actiune se regasesc aproape identic in cele doua programe de guvernare, cu exceptia punctului care se referea in programul Guvernului Boc la restructurarea Departamentului pentru afaceri europene. La primul punct figureaza adjudecarea "in cea mai mare proportie posibila" a beneficiilor mai alea de natura financiara care decurg din calitatea de stat membru UE.

Guvernul Croitoru isi propune in materie de politica externa mai mult pragmatism in consolidarea parteneriatelor pe care Romania le are, isi propune sa puna in valoare mai eficient beneficiile ce decurg din statutul Romaniei de membra UE si NATO, vizeaza intarirea cooperarii regionale si prevede ca obiectiv de guvernare cooperarea consolidata "cu state de pe alte continente catre care pot fi orientate interesele economice ale tarii noastre".

Totodata, Cabinetul Croitoru si-a propus sa consolideze politica de acordare de burse de studii in Romania pentru formarea de elite in tari catre care se indreapta interesele noastre economice si comerciale, precum si recuplarea in relatia cu Romania a celor care au studiat in tara.


  • Finante - Mentinerea TVA si a cotei de 16% pe venit si profit. Cabinetul Croitoru intentioneaza "sa mentina cotele de impozitare a venitului si profitului, precum si taxa pe valoarea adaugata (TVA) la valorile existente – 16%, respectiv 19% – pe parcursul perioadei de guvernare", informeaza NewsIn.

De asemenea, masurile noului guvern vor fi subsumate obiectivelor de respectare a angajamentelor asumate fata de institutiile financiare internationale si de sustinere a reluarii cresterii economice. In acelasi timp, nerespectarea de catre Romania a acordului cu FMI si Comisia Europeana ar presupune "presiuni suplimentare de depreciere a monedei nationale, cu efecte potential si incetinirea, prin eventuala crestere a ratelor dobanzilor, a procesului de creditare a sectorului privat".


  • Sanatate - "Reabiliterea" spitalelor, la nivelul celor europene. Printre masurile anuntate in program, se numara corelarea reformei asigurarilor medicale cu reforma sistemului de sanatate publica, punerea in aplicare a unui program national de investitii care sa permita dezvoltarea infrastructurii sanitare la standardele europene, in maximum opt ani, inclusiv prin atragerea de fonduri europene si elaborarea planului national de paturi corelat cu nevoile de asistenta medicala a populatiei.

Totodata, Cabinetul isi mai propune garantarea sustinerii financiare de catre stat a programelor nationale de sanatate pentru boli precum tuberculoza, cancer, HIV/SIDA, lansarea unui nou progam national de sanatate pentru tratamentul infactului miocardic acut, garantarea accesibilitatii la medicamentele compensate si gratuite pentru toata peioada anului si compensarea in proportie de 90% din pretul de referinta al medicamentelor pentru pensionari si persoane cu venituri mici se numara printre masurile pe care echipa Croitoru le promite pentru domeniul de asistenta cu medicamente a populatiei si politica medicamentului.


  • Armata - Cresterea cheltuielilor pentru inzestrarea Armatei. Programul de guvernare al cabinetului Croitoru prevede, la capitolul aparare, ca prioritate, cresterea graduala a ponderii cheltuielilor de inzestrare, astfel incat, pe termen lung, sa reprezinte cel putin 20% din bugetul MApN, prin mentinerea bugetului apararii la un procent apropiat de 2%.

Alte obiective fixate sunt: dezvoltarea, a capacitatii de decizie si actiune a organismului militar, conform cadrului legislativ, in vederea afirmarii intereselor Romaniei si valorificarii oportunitatilor, in cadrul comunitatii europene, euroatlantice si internationale; consolidarea profilului Romaniei in cadrul NATO si dezvoltarea contributiei Romaniei la Politica Europeana de Securitate si Aparare, in calitate de membru UE; transformarea capacitatii de aparare a Romaniei si remodelarea sistemului de salarizare pe baza Legii unice de salarizare a personalului bugetar, in paralel cu imbunatatirea conditiilor de locuit pentru personalul MApN prin facilitarea accesului la credite pentru construirea de locuinte si asigurarea de indemnizatii pentru chirie.


  • Justitie - Reducerea durata proceselor si deficitul de personal din justitie. Cabinetul Crotoru are patru obiective de guvernare in ceea ce priveste justitia, acestea fiind obtinerea de rezultate in lupta impotriva coruptiei, asigurarea stabilitatii si coerentei legislative, reducerea duratei proceselor si imbunatatirea politicii de resurse umane din sistem. Aceleasi obiective au fost trecute si in programul de guvernare al Guvernului Boc din decembrie 2008.


  • Transporturi - Pactul National pentru Autostrazile Romaniei. Programul de guvernare trimis de Lucian Croitoru la Parlament prevede realizarea Pactului National "Autostrazile Romaniei" care sa stabileasca autostrazile ce vor fi realizate pana in 2020 si crearea unei baze de date cu firmele care nu respecta contractele, puncte preluate din programul lui Boc.

Spre deosebire de programul sustinut de Guvernul Boc, in documentul elaborat de echipa Croitoru, au fost reformulate cateva obiective la capitolul Infrastructura de transport "dezvoltarea infrastructurii aeroportuare in zonele cu activitate turistica importanta", "refacerea infrastructurii feroviare simultan si in concordanta cu cea rutiera, in conformitate cu standardele europene", dar si "refacerea unei parti cat mai mari din reteaua de drumuri nationale la un nivel calitativ european, pana in anul 2012". Au fost eliminate de la "obiective de guvernare" - "asigurarea transportului portauto pe calea ferata pentru distante lungi" si "dezvoltarea capacitatii feroviare in zona fluvio-maritima a Portului Constanta".


  • Interne - Aderarea Romaniei la spatiul Schengen la data prevazuta, in 2011. Potrivit proiectului de guvernare al Cabinetului Croitoru, celelalte doua obiective in ceea ce priveste ordinea publica si siguranta cetateanului sunt preluate din programul de guvernare al Guvernului Boc I, din decembrie 2008, respectiv cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni si combaterea infractionalitatii, precum si restabilirea autoritatii structurilor de aplicare a legii, prin descentralizare si reforma institutionala.


  • Energie - Armonizarea cadrului legislativ in domeniul energiei regenerabile (energia eoliana, solara, biomasa, geotermala, inclusiv deseurile urbane), mentinand proiectul privind infiintarea celor doua mari companii prin reorganizarea sectorului energetic.

In ceea ce priveste obiectivele strategice privind energia si resursele minerale, Guvernul Croitoru pastreaza aceleasi obiective si prioritati din programul sustinut de Guvernul Boc, iar proiectele deja demarate, aflate in diverse stadii, vor fi continuate. Totodata, prin programul de guvernare propus este vizata si modernizarea capacitatilor de productie, transport si distributie existente, in functie de viabilitatea lor economica, dar si reabilitarea termica a cladirilor, introducerea graduala a certificatelor energetice si a conceptului de „casa pasiva” (independenta energetica), precum si a conceptului „cladire zero energie”.


  • Agricultura - Acordarea de consultanta gratuita agricultorilor in vederea asocierii in ferme comerciale competitive si pentru realizarea de proiecte, orientarea fermierilor catre productia de carne in cazurile unde nu se poate aloca cota de lapte, precum si stimularea continua a productiei ecologice, mentinerea sprijinului financiar pentru sustinerea si promovarea brandurilor romanesti si pe extinderea masurilor de sustinere a politicilor de marketing ale producatorilor autohtoni pentru pietele externe. De asemenea, in program se mai prevede dezvoltarea sistemelor informatice referitoare la piata externa, accesibile producatorilor romani, precum si sprijinirea consecventa a asocierii intreprinzatorilor autohtoni si a afilierii lor la structuri din afara tarii.

Totodata, Croitoru, asemenea fostului premier, Emil Boc, isi propune sa aplice unele scheme eficiente de finantare a agriculturii in termene concrete, pentru absorbtia integrala a fondurilor europene disponibile, prin cofinantarea de la bugetul de stat, prin proiecte tip „Fermierul”, prin sustinerea sistemului unitar de accesare si garantare, atat a creditelor pentru productie, cat si a creditelor pentru investitii.

Programul de guvernare al lui Croitoru pastreaza obiectivele Guvernului Boc si in ceea ce priveste sustinerea rentei viagere, dublarea cuantumului pentru cei care arendeaza terenurile si majorarea sumei pentru instrainarea terenului. Premierul desemnat isi mai propune impadurirea terenurilor improprii agriculturii si crearea de perdele forestiere de protectie pe 5% din suprafetele agricole din zonele expuse secetei si desertificarii, dar si asigurarea functionalitatii sistemelor de irigatii pe o suprafata amenajata de 1,5 milioane hectare.


  • Mediu - Delimitarea exacta a siturilor Natura2000 pentru care Romania e citata la CEJ. Pe 8 octombrie, Comisia Europeana (CE) anunta ca a dat in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) pentru omisiuni repetate de conformare la legislatia comunitara de protectie a pasarilor salbatice, desi Bruxelles-ul a trimis mai multe scrisori de avertizare.

Astfel, programul de guvernare mai prevede consolidarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate – institutie existenta deocamdata doar pe hartie si care, potrivit fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, urma sa devina un departament functional din cadrul ministerului.

De asemenea, in programul de guvernare se precizeaza ca Romania va reduce progresiv emisiile de gaze cu efect de sera, va sustine o agricultura ecologica si va intari controlul in utilizarea si trasabilitatea organismelor modificate genetic (OMG) si a pesticidelor.

Totodata, proiectul de guvernare mai prevede aprobarea Planului de contingenta pentru interventii la poluarea accidentala a Dunarii; implementarea unui Program National de Actiune pentru Sanatate si Mediu, revizuirea Strategiei Nationale de Gestiune a Deseurilor, extinderea Sistemului National de Monitorizare a Calitatii Aerului si a Sistemului National de Monitorizare a Radioactivitatii, sustinerea programului national de impadurire si extinderea suprafetelor verzi din localitati.

In document mai figureaza si propunerea de implementare a sistemelor de management pentru fluidizarea traficului in mediul urban, sustinerea utilizarii autovehiculelor cu grad redus de poluare, implementarea de masuri fezabile de stocare geologica a CO2, refacerea retelei de canale in Delta Dunarii, imbunatatirea reglementarii comertului cu specii de flora si fauna salbatica si implementarea programului de achizitii "verzi" in sectorul public.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.