Dupa ce au incercat sa desfiinteze primele sase luni de activitate ale guvernului, printr-un raport realizat de concurenta din umbra a reprezentantilor actualului executiv, pesedistii au recidivat. De data aceasta, in colimatorul lor veninos si partinitor intrand "presedintele-jucator", Traian Basescu. Acesta a fost vedeta unui "Raport de analiza politica", cu pretentii de obiectivitate, realizat de Institutul "Ovidiu Sincai", condus de Adrian Severin.

"Traian Basescu, sase luni de mandat prezidential: rezultate si perspective" este titlul analizei realizate de Institutul social-democrat "Ovidiu Sincai", in care se prezinta o radiografie a asa-ziselor greseli ale presedintelui, vazute prin lupa pesedista.

Paiul din ochiul adversarului

Pornind de la premisa ca exista totusi si puncte pe care Basescu le-a bifat cu succes in aceste prime sase luni de mandat, dar ca acestea sunt "nesemnificative", autorii analizei, dirijati de deputatul PSD, Adrian Severin, incearca sa zgaltaie cat pot de tare soclul pe care sta Basescu in constiinta electoratului, pozitia sa dovedind, in opinia pesedistilor, doar ca "modelul autoritar inca prinde la romani", nu ca s-ar fi impus prin ceva anume.

"Scopul lui Traian Basescu e sporirea puterii personale" este prima concluzie a raportului, care pretinde ca, de fapt, primele sase luni de mandat prezidential au pus bazele unei crize constitutionale, pentru ca Basescu incearca sa fie "si seful sistemului, si demolatorul lui".

"Cu Traian Basescu sef de stat, Constitutia este, asadar, in pericol" este alta concluzie "tragica" a analistilor. Intrebat insa de ce PSD, bazandu-se pe rezultatele cercetarii, nu initiaza demersurile de stopare a acestui "tip de cezarism", Severin s-a dedublat strategic, spunand ca este treaba partidului sa ia o decizie in acest sens, sarcina sa fiind doar de prezentare a unor informatii, care sa fie preluate apoi de reprezentantii clasei politice, printre care si PSD.

"Transformarea crizei in metoda de guvernare", "efortul de a controla toate puterile statului si institutiile sale", "ridiculizarea identitatii partidelor", dovedind ca "doreste sa conduca nu atat pe deasupra partidelor, cat mai ales fara ele", in timp ce "doctrina Basescu este o combinatie periculoasa de idei vechi", iar "lupta anticoruptie a fost un spectacol de lumini si catuse, fara rezultate concrete", toate acestea compun, in viziunea pesedistilor, scheletul gaunos al activitatii prezidentiale de pana acum.

Severin da sfaturi

Nici la capitolul politica externa Basescu nu inregistreaza nici o bila alba. "Atata timp cat este condusa de Traian Basescu, politica externa va fi personalizata de el si va fi impregnata de un mesaj in acelasi timp autoritar si populist. Impresia lasata pana acum de un asemenea comportament international creeaza acele reactii care au condus deja la izolarea, marginalizarea si bagatelizarea Romaniei in lume", se arata in raport.

Pe de alta parte, analiza contine si o serie de "recomandari", printre care si constituirea unei "coalitii transpartinice, pentru cenzurarea tendintelor autoritare, unipersonale, manifestate de Basescu", "realizarea unui pact pentru apararea Constitutiei intre Alianta D.A., PC, UDMR si PSD", precum si "abandonarea procesului de bilaterizare a politicii externe si de personalizare a relatiilor dintre state, realizata de Basescu".

Cristian Preda: "Sunt doar exagerari ale opozitiei"

"Este doar punctul de vedere al PSD, dar, oricum, raportul nu mi se pare ca aduce in prim-plan ceva nou, sunt lucruri cunoscute, pe care le-au tot repetat in ultimele luni: exagerari ale opozitiei! Sunt, intr-adevar, si unele situatii care trebuie discutate, dar nu pornind de la aceste exagerari."


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.